• Apa Nutrisi Diperlukan Oleh Ibu Hamil?

    Tahniah! Anda hamil. Alhamdulillah. Berita ni adalah sesuatu yang sangat mengujakan dan menggembirakan untuk semua wanita yang bergelar isteri. Betul tak? Bila lambat datang haid, emosi ting tong, mudah letih, itu petanda anda mungkin hamil. Lepas tu dengan rasa teruja, anda pergi ke farmasi, beli pregnancy test kit dan buat ujian sendiri. Khennn? Ini normal untuk semua. Bukan anda je, so jangan rasa malu atau pelik. Hehe. Kehamilan memang best. Banyak manfaat seorang ibu yang sedang hamil. Berjuang selama 9 bulan 10 hari untuk memastikan bayi di dalam kandungan sihat, membesar dengan baik, dan selamat dilahirkan di dunia ini. Dan dalam tempoh kehamilan inilah si ibu perlu memastikan pemakanan sehariannya…

  • Mujur Bertemu Doktor Percaya pada Vitamin

    Benar, orang kata anak ni pengikat kasih sayang suami isteri. Anak ni juga rezeki tak ternilai dari Allah. Tapi, tak semua pasangan suami isteri yang dikurniakan rezeki anak seawal usia perkahwinan. Ada yang menanti setahun, ada yang menanti berpuluh tahun. Contoh paling popular dan latest sekali ialah, Dato’ CT. Hampir 11 tahun bernikah, barulah diizinkan Allah untuk hamil anak pertama mereka. KakMah dan suami juga antara pasangan yang lewat dikurniakan zuriat. Hampir 3 tahun kami menunggu. Alhamdulillah, kini dah 2 anak kami. Perjalanan kami bermula pada tahun 2011, dimana kami bernikah pada bulan Disember 2011. Syukur, masuk 2 bulan bernikah, KakMah disahkan hamil. Namun rezeki kami tak lama dan kandungan…

  • Supplement Bantu Tingkatkan Kesuburan Suami Isteri

    Semasa KakMah dikenalkan dengan supplement Shaklee, kawan KakMah suggests beberapa supplement untuk bantu tingkatkan tahap kesuburan sebagai ikhtiar untuk hamil. Masa tu KakMah baru sahaja beberapa minggu selepas keguguran kandungan pertama. KakMah terima dengan hati yang terbuka sebab kawan tu pun, kawan baik KakMah juga. Takde la kata terasa hati ke, makan hati ke. Kan? Hehe. Sebab KakMah tahu niat beliau sebab nak bantu KakMah. KakMah sebenarnya bermula dengan full set untuk kesuburan. Lengkap dengan protein, vitamin c, multivitamin. Sebab kebanyakan testimoni yang KakMah jumpa, mereka amalkan full set. So, KakMah pun samalah cuba supplement yang sama. Tapi disebabkan tak consistent dan tak yakin, Allah tu belum beri keizinan lagi…

  • Pengalaman Bersalin di Hospital Tuanku Jaafar, Seremban

    Alhamdulillah, KakMah selamat melahirkan 2 orang anak KakMah di GH Seremban, atau juga dikenali sebagai HTJ (Hospital Tuanku Jaafar). Tahun 2015 merupakan antara tahun awal Blok Wanita & Kanak-kanak dibuka untuk orang awam. Biasalah, bangunan baru, facilities pun baru dan semakin canggih. Atas sebab anak pertama KakMah dijangka agak berat, dan setelah mendapatkan pandangan daripada pakar di Hospital Swasta, KakMah buat keputusan untuk melahirkan anak pertama KakMah di HTJ. Sebab jika ikut doktor di hospital swasta, ceaser adalah pilihan utama. Tapi bila KakMah rujuk doktor di KK, doktor masih memberikan harapan positif yang masih ada potensi untuk melahirkan secara normal. Yang penting, ibu kena kuat dan bersemangat. HARI PERTAMA KakMah…

  • Info tentang Diabetes (Gula Dalam Darah Tinggi)

    Fakta terbaru berkenaan dengan masalah diabetes pada tahun 2017 ini adalah, seramai 3.6 juta rakyat Malaysia dianggarkan menghidapi masalah diabetes. Ini adalah kira-kira 10% daripada jumlah penduduk rakyat di Malaysia ini. Boleh dikatakan suatu nombor yang besar kan? Sebab itu, kita perlu jaga tahap kesihatan kita sewaktu masih sihat lagi. Jangan tunggu dah sakit, baru nak berpada. Jom kita tambahkan sedikit info berkenaan dengan diabetes atau juga dikenali sebagai kencing manis. Diabetes merujuk kepada pesakit yang mempunyai kadar bacaan gula yang tinggi di dalam darah. Ada 3 sebab kenapa seseorang boleh menghidap masalah diabetes. berkemungkinan kerana pengeluaran insulin di dalam badannya tidak mencukupi berkemungkinan kerana sel-sel di dalam badan yang…