5 Cara Untuk Tahu Waktu Subur (Wanita)

Salah satu usaha untuk hamil adalah dengan mengetahui bilakah waktu subur. Sesetengah wanita tak perlu tahu pun bila waktu subur, mudah untuk hamil. Alhamdulillah, rezeki buat mereka. Tapi sesetengah wanita yang mungkin lambat memperoleh zuriat, perlu tahu bilakah waktu subur. Wanita hanya subur selama 24 jam (1 hari). Dan peratusan untuk hamil sangat tinggi pada waktu subur, berbanding dengan waktu-waktu lain. Ini kerana masa subur ni lah, ovum isteri telah matang dan bersedia untuk disenyawakan.

5 Cara Tahu Waktu Subur

  1. Pertama perlu tahu samada kitaran haid anda normal atau sebaliknya. Normal period cycle adalah 28 hari. Ada juga yang 29, 30.. Asalkan setiap period cycle tu tempoh nya sama, maka ia dikira normal. Tapi kalau bulan ni 28, bulan depan 31, bulan berikutnya 27, itu dikira tidak normal dan amat sukar untuk ketahui bila waktu subur. Jadi, amat penting untuk anda merekodkan bila waktu anda mula period dan habis period. Rekodkan dalam smartphone ke, rekod kat calendar peribadi ke. Asalkan consistent rekod setiap kali datang period. Sekurang-kurangnya untuk 3-5 cycle.
  2. Perubahan suhu badan juga boleh menjangkakan bilakah waktu subur. Kebiasaannya, bila dah 2-3 hari tamat tempoh ovulasi (subur), suhu badan akan meningkat 0.4 – 1.0 °C dalam bacaan BBT anda. BBT ni ialah “Basal Body Temperature”. Setiap pagi, sebelum anda duduk atas katil, ambil suhu badan anda. Seeloknya guna Basal thermometer, dimana ia lebih sensitif terhadap perubahan suhu badan setiap minit. Setiap hari, pada waktu yang sama, sebelum anda duduk di atas katil (atau terus bangun ke toilet), ambil dulu suhu badan anda dan catatkan pada BBT chart (contoh seperti di bawah). Bulan pertama mungkin tak berapa membantu sebab BBT hanya nampak bila dah subur, tapi jika anda consistent amalkan untuk 3-4 bulan, anda akan nampak pattern dan boleh menjangkakan waktu subur anda.
  3. Pantau cervical mucus (CM) anda. CM ni adalah lendiran yang keluar di bahagian vagina. Pantau tahap kelekitan, warna, kuantiti setiap kali period cycle anda. Bermula daripada 3-4 hari selepas tamat tempoh period anda, anda boleh mula merasakan ia sedikit kering. Semakin dekat dengan tempoh ovulasi, CM anda akan semakin melekit, jernih (macam telur putih tu). Catatkan kondisi CM anda setiap bulan, dan anda boleh jangkakan bilakah waktu subur anda.
  4. Macam ujian pregnancy, ada pregnancy kit. Sama juga dengan ujian ovulasi, ada juga ovulation kit. Anda boleh dapatkan di mana-mana farmasi. Ada yang jual banyak, ada yang jual satu-satu. Kalau dapat yang banyak lagi jimat, sebab ujian ovulasi ni kena buat setiap hari pada waktu yang sama bermula daripada hari ke-10 period cycle, sehinggalah anda “jumpa” positif ujian ovulasi. Sebaiknya, lakukan ujian ovulasi bermula jam 12 – 6 petang. Setiap hari, pada waktu sama. Kalau jam 2 tengahari, setiap hari anda buat ujian ovulasi pada jam 2 tengahari. Bila positif, anda digalakkan untuk bersama suami anda pada malam tersebut atau malam keesokannya.
  5. Zaman canggih ni, ada banyak aplikasi yang memantau kesemua 4 perkara di atas di dalam smartphone kita. Anda boleh search dan install aplikasi tersebut dan catatkan BBT anda, CM anda, perubahan pada diri anda ke dalam aplikasi tersebut. Aplikasi itu akan bantu anda untuk menjangkakan bilakan waktu anda subur. Seperti cara yang lain, consistent untuk catatkan perubahan anda selama 2-3 bulan untuk dapatkan waktu subur yang tepat.

 

Semoga berjaya, semua. Ingat, jangan sesekali putus asa. Sentiasa berdoa pada Allah, Dia akan membantu kita. Yakin akan ketentuan Allah. Dia sebaik-baik perancang. In shaa Allah… amiin..

Jika ingin ikhtiar dengan supplement Shaklee, anda boleh hubungi ummi. In shaa Allah, ummi akan bantu.

Bantu Tingkatkan Kesuburan Pasangan Dengan Set Bajet Shaklee (Tak Sampai RM500)

Masalah kesuburan yang tidak serius masih boleh diusahakan dengan mengamalkan pemakanan sihat yang boleh membantu meningkatkan tahap kesuburan suami dan isteri. Tapi zaman sekarang ni, susah nak dapat makanan yang sihat, segar, dan berkhasiat. Kalau ada pun, kena masak dengan cara sendiri. Kebanyakan pasangan sekarang ni, dua-dua kerja. Jadi, tak berapa sempat nak masak sendiri kan? Oleh itu, anda boleh mengambil inisiatif lain iaitu dengan mengamalkan supplement.

Ramai beranggapan supplement ni mahal. Terutama bila sebut supplement Shaklee. Ya ke mahal? Betul ke? Ish..ish..ish.. Supplement Shaklee ni sebenarnya tak mahal pun. Berbaloi dengan tempoh penggunaan dia, berbaloi jugalah dengan khasiat dia. Nama pun supplement semulajadi kan. Jadi, kepada anda yang mencari supplement bajet yang turut boleh membantu meningkatkan tahap kesuburan anda, suami dan isteri, anda boleh cuba amalkan supplement ini.

SET BAJET UNTUK KESUBURAN LELAKI PEREMPUAN

Bagaimana supplement bajet ni boleh membantu anda?

LELAKI
♂ Menurut pakar, khasiat zinc dan vitamin E dapat membantu meningkatkan kesuburan sperma lelaki, samada dari segi kuantiti mahupun kualiti.
♂ Pengambilan secara consistent, mengikut dos yang mencukupi, boleh membantu memberikan kekuatan kepada sperma.

WANITA
♀ Kitaran haid yang tidak normal boleh mengganggu tahap kesuburan. GLA membantu menstabilkan semula kitaran hormon dan haid anda. Oleh itu, lebih mudah untuk anda mengetahui bilakah waktu subur anda.
♀ GLA juga membantu meningkatkan kualiti lendir serviks semasa subur.
♀ Pengambilan B complex yang mengandungi asid folic dapat membantu persenyawaan telur oleh sperma.

Soalan yang selalu diaju pada saya adalah “Perlu ke ambil semua?”. Jawapan saya “Ya”. Sebab setiap supplement memberikan khasiat dan kebaikan yang berlainan. Dan kombinasi supplement ini penting untuk meningkatkan lagi kebarangkalian isteri untuk hamil.

Dengan harga yang sangat berpatutan, supplement ini mampu bertahan antara 2 ke 4 bulan. Lama kan? RM80 je average yang perlu kita spend sebulan.

Hubungi kami untuk dapatkan supplement anda. In shaa Allah, kami juga akan memberikan konsultasi exclusive serta berkongsi tips-tips yang dapat membantu meningkatkan lagi tahap kesuburan anda dan pasangan. Ingat, usaha + doa + tawakal. In Shaa Allah.

Ingin ketahui tips untuk mengesan bilakah waktu subur anda (atau isteri anda)? Click LINK ini.

———————————————————
Puan Shima (SID # 885670)
msg/whatsapp: 0196972866
pm fb: http://bit.ly/PM_Kami
Pengedar Shaklee di Seremban

———————————————————

**Disclaimer**

8 Sebab Utama Kenapa Tahap Kesuburan Anda Boleh Terganggu

Setiap pasangan yang bernikah, pasti nak kan zuriat. Ada yang merancang, ada yang tak. Ada yang nak anak awal, ada yang nak “bunting pelamin”. Macam-macam karenah suami isteri dalam merancang untuk mendapatkan zuriat. Tapi jarang kita dengar, pasangan yang tidak mahukan zuriat. Rata-rata, 99.99% pasti inginkan zuriat. Ye lah, siapa tak sayang baby? Siapa yang tak geram bila tengok baby kita sendiri membesar depan mata. Betul tak? Melainkan mereka yang bermasalah mental, yang sanggup membuang atau memotong bayi mereka sendiri. Nauzubillahiminzalik.
Namun kenapa ada di kalangan kita yang agak lambat dikurniakan zuriat? Ada yang 3 bulan lepas nikah, dah disahkan hamil. Ada yang setahun, 2 tahun. Yang 10 tahun lebih pun ada. Rezeki dari Allah, kita tak tahu cepat atau lambat zuriat ini akan hadir. Sungguhpun begitu, tak salah untuk kita ikhtiar. Jadi, elakkan daripada amalan yang boleh mengganggu tahap kesuburan kita. Kami nak share 8 sebab utama yang boleh mengganggu tahap kesuburan anda.
8-sebab-kesuburan-terganggu

1. Usia Wanita

  • Menurut pakar, tahap kesuburan wanita semakin berkurangan apabila usia mencecah 30 tahun.

2. Gaya Hidup

  • Gemar merokok, minum alkohol, tidak mengamalkan pemakanan diet yang seimbang boleh mengganggu tahap kesuburan anda samada lelaki atau wanita.

3. Stress Melampau

  • Stress yang tidak dikawal boleh mengganggu kesuburan anda. Amalkan gaya hidup sihat untuk mengurangkan masalah stress.

4. Kesihatan Pasangan

  • Seperti wanita, kesuburan lelaki juga mula berkurangan apabila usia mencecah 40 tahun.

5. Gaya Pakaian

  • Kaum lelaki terutamanya perlu memilih pakaian yang bersesuaian. Pemakaian seluar atau seluar dalam yang terlalu ketat boleh mengganggu penghasilan sperma yang berkualiti

6. Bilangan Sperma Rendah

  • Suami juga boleh mengurangkan kebarangkalian isteri untuk hamil jika bilangan sperma rendah. Jalani pemeriksaan di pusat kesihatan untuk mengetahui keadaan sperma anda.

7. Masalah Hormon

  • Tubuh badan wanita yang tidak dapat menghasilkan hormon progesterone yang mencukupi tidak dapat mengekalkan kehamilan (mudah gugur dan sukar hamil).

8. Pengambilan Caffeine

  • Kajian menunjukkan pengambilan caffeine boleh mengganggu kemampuan telur untuk melekat dalam uterus.
Jalani kehidupan yang lebih sihat dan berkualiti. Jika anda telah melakukan pelbagai usaha untuk hamil, berjumpalah dengan pakar dan dapatkan nasihat pakar. Jalani pemeriksaan selanjutnya untuk ketahui jika anda bermasalah. Menurut pakar, anda perlu rujuk pakar jika usia pernikahan anda telah mencecah 1 tahun dan belum dikurniakan zuriat.
Jika ingin dapatkan supplement Shaklee untuk bantu meningkatkan tahap kesuburan anda, boleh hubungi kami untuk consultation dan untuk dapatkan produk anda.

signature 3

Supplement Shaklee dan Kesuburan Wanita

Wanita ada kalanya mempunyai masalah kesuburan disebabkan telur ovum yang tidak matang, atau pun mempunyai masalah lain seperti cyst, keputihan, dan sebagainya. Sel badan memerlukan nutrisi secukupnya agar dapat berfungsi dengan lebih baik dan melakukan “kerja” yang sepatutnya. Namun begitu, pemakanan harian kita kadang-kadang tidak terjaga sehingga mengabaikan jumlah nutrisi yang diambil. Supplement Shaklee membantu memenuhi nutrisi yang diperlukan, dan sekaligus dapat membantu meningkatkan tahap kesuburan wanita.
Kami amat menggalakkan anda yang telah lama bernikah dan belum mempunyai rezeki memperoleh zuriat agar segera menjalani pemeriksaan, dan ketahui apakah masalah anda. Anda boleh berkongsi dengan kami, dan kami akan cadangkan supplement Shaklee yang bersesuaian dengan masalah anda.
Dan In Shaa ALLAH, kami akan memberikan anda tips untuk bantu anda.
Semoga berjaya, dan teruskan usaha untuk mendapatkan zuriat. Yakin pada ketentuan Allah, kerana Dia akan membantu kita.
Hubungi kami untuk mendapatkan supplement Shaklee anda!
———————————————————
Puan Shima (SID # 885670)
msg/whatsapp: 0196972866
———————————————————

**Disclaimer**

Lelaki Perlukan Vitamin E dan Zinc Untuk Kesuburan

Masalah kesuburan bukan hanya terletak pada isteri. Malah suami juga ada kemungkinan mengalami masalah kesuburan. Oleh itu, sekiranya anda telah lama berkahwin dan masih belum dikurniakan zuriat, kami amat menggalakkan anda untuk berjumpa dengan pakar gynae, dan jalankan pemeriksaan menyeluruh bukan hanya untuk isteri malah suami juga. Apabila masalah (jika ada) telah dikenalpasti, anda akan lebih mudah untuk mendapatkan inisiatif lain seperti mencuba untuk mengamalkan pengambilan supplement atau pun melalui kaedah kehamilan moden seperti IUI, IVF.
Sperma lelaki memerlukan 2 nutrisi penting untuk membantu meningkatkan kadar kesuburan dan mengaktifkan pergerakan sperma iaitu Vitamin E dan juga Zinc. Kenapa 2 nutrisi ini penting?

Setiap supplement memberikan nutrisi berlainan kepada sel sperma. Nutrisi yang lengkap boleh membantu meningkatkan lagi kesuburan sperma, dan dengan izin Allah, kemungkinan untuk isteri hamil semakin tinggi.
Pengambilan supplement perlulah berterusan (consistent) agar nutrisi supplement tersebut dapat menyerap ke sel dengan lebih berkesan.
Hubungi kami untuk dapatkan supplement Shaklee anda.
———————————————————
Puan Shima (SID # 885670)
msg/whatsapp: 0196972866
———————————————————

**Disclaimer**