• Rabun Selepas Bersalin – Betul ke?

    Jujur kata, memang orang tua ni banyak sangat pantang larang terutama ketika berpantang. Biasalah, ibu-ibu baru lepas bersalin, memang kena jaga betul-betul kesihatan mereka, badan mereka. Supaya apa yang kita lakukan semasa pantang tu, tak memudaratkan di kemudian hari. Kadang tu, kesan tak nampak pada jangkamasa pendek, tapi mula kelihatan bila dah bertahun-tahun. Contoh seperti angkat benda berat, ibu jari kaki terlanggar benda keras, pemakanan tak dijaga dengan baik. Pernah dengar tak orang tua selalu berpesan juga, kurangkan membaca semasa berpantang. Kalau dia nampak kita membaca, atau zaman sekarang ni mengadap laptop atau smartphone, confirm kena ceramah. Kononnya, kalau membaca ni, boleh buat kita pening, sakit kepala, rabun. Tapi, sejauh…

  • 11 Sebab Kenapa Perlu Makan Telur

    Siapa suka makan telur? Boleh geng dengan anak KakMah. Depa memang hantu telur. Hehe. Paling suka kalau masak telur mata atau telur rebus. Boleh makan sampai berbiji-biji. Tapi KakMah bukan nak cerita pasal anak KakMah gemarkan telur. KakMah nak share kenapa kita perlu makan telur ni. Tak kiralah telur apa pun, sebab telur adalah salah satu sumber protein yang lengkap. Sama seperti sumber makanan yang lain, adalah penting untuk kita memastikan cara penyediaan telur ini tidak membunuh khasiat dan nutrisi yang terdapat di dalam sebiji telur. Macam-macam cara kita boleh gunakan untuk masak telur. But make sure, it is a healthy way. Campur dengan salad ke, atau makanan lain yang…

  • Protein Menggemukkan?

    Ramai orang takut sangat nak makan supplement berasaskan protein seperti ESP Shaklee. Katanya, protein ni boleh menggemukkan. Tapi betul ke statement tu? Atau ia hanyalah andaian semata-mata. Sebenarnya, kita perlukan diet pemakanan seimbang untuk kekal sihat, cerdas, cergas. Pemakanan sihat ni pun penting untuk membantu menghalang segala jenis penyakit berbahaya untuk wujud dalam diri kita. Faktor asas terjadinya masalah kesihatan adalah daripada pemakanan dan juga rutin harian. So, sebenarnya protein ni betul ke menggemukkan? Jawapannya ialah tidak. Malahan, jika anda mengamalkan protein yang plant-based, rendah indeks glisemik, non-GMO protein, ia dapat membantu mengawal kenaikan berat badan anda. Kalau kita tengok balik piramid makanan, protein adalah salah satu nutrisi yang juga…

  • Shaklee National Convention 2018

    Alhamdulillah, KakMah berkesempatan untuk hadirkan diri ke Shaklee National Convention 2018 pada Sabtu, 7 Julai yang lalu. Ia merupakan salah satu event Shaklee yang sangat dinantikan oleh semua pengedar Shaklee (SID) di Malaysia. SID datang dari setiap pelusuk negara. Ada yang dari Johor, Penang, Terengganu, malah Sabah dan Sarawak pun turut sama hadir tau. So, semestinya satu kerugian besar bila tak join Shaklee NC ni. Seperti tahun-tahun sebelum ni, KakMah juga tidak melepaskan peluang untuk hadir. Walaupun belum ada rezeki lagi untuk naik ke atas pentas untuk terima awards, but aura dan sharing yang sangat bermakna dan bermanfaat tu, sangat menginspirasikan. Tinggal nak bangkit dan buat je. So, to those…

  • Pencuci Baju Yang Selamat Digunakan

    Sekarang ni ada macam-macam jenama produk pencuci baju di pasaran. Ada yang mempunyai wangian yang kuat, ada yang serbuk, ada yang cecair, macam-macam. Kadang-kadang tu, kita (terutama mak-mak) ni, sampai tak tahu nak pilih produk apa, produk yang bagaimana. Ada yang berjimat, jadi pilih produk yang mempunyai harga lebih murah. Ada yang tak kisah, memilih produk yang lebih berkualiti. Benda ni try and error. Ada yang serasi dengan kulit, baju dan ada juga yang tidak. Bagi mereka yang kulitnya sangat sensitif, terutama dengan bahan kimia, pemilihan produk pencuci baju adalah sangat kritikal. Mereka perlu memastikan produk tersebut tidak mengandungi bahan kimia, menggunakan bahan semulajadi. Dan sebenarnya, tak banyak produk seperti…