• Multivitamin Shaklee

    Walaupun kita mengamalkan pemakanan sihat setiap hari, namun itu belum tentu dapat memenuhi kesemua kehendak nutrisi di dalam badan kita. Sel di dalam badan kita ini dapat bekerja dengan baik apabila nutrisi di dalam badan kita ni mencukupi. Namun masih ramai yang endah dan tak faham tentang ini. Pada mereka, apabila dah buat senaman, jaga makan, “oh! badan aku sihat”. Adakah anda sedar, masih ramai juga yang badannya fit, kuat bersenam, tapi tiba-tiba diserang sakit jantung, atau masalah kesihatan lain. It happened. Pengambilan nutrisi perlu seimbang dengan pemakanan sihat, melakukan aktiviti sihat. Benda-benda ni kena seiring dan seimbang. Barulah badan kita kekal cergas, cerdas. Jika salah satunya kurang, maka ada…

  • Apa Nutrisi Diperlukan Oleh Ibu Hamil?

    Tahniah! Anda hamil. Alhamdulillah. Berita ni adalah sesuatu yang sangat mengujakan dan menggembirakan untuk semua wanita yang bergelar isteri. Betul tak? Bila lambat datang haid, emosi ting tong, mudah letih, itu petanda anda mungkin hamil. Lepas tu dengan rasa teruja, anda pergi ke farmasi, beli pregnancy test kit dan buat ujian sendiri. Khennn? Ini normal untuk semua. Bukan anda je, so jangan rasa malu atau pelik. Hehe. Kehamilan memang best. Banyak manfaat seorang ibu yang sedang hamil. Berjuang selama 9 bulan 10 hari untuk memastikan bayi di dalam kandungan sihat, membesar dengan baik, dan selamat dilahirkan di dunia ini. Dan dalam tempoh kehamilan inilah si ibu perlu memastikan pemakanan sehariannya…

  • Bila Masa Sesuai Minum ESP?

    Ramai orang sukakan ESP ni, sampaikan kalau boleh setiap masa pun nak minum ESP. Sebab ESP ni mengenyangkan dan banyak khasiat lain terutama untuk kulit, masalah gastric, untuk ibu hamil, ibu menyusukan. Sehari boleh ambil sehingga 25g untuk kesan optimum. ESP merupakan protein soya yang sangat berkhasiat. Semua golongan tidak kira tua atau muda, lelaki atau perempuan, perlukan nutrisi protein. Dan sememangnya protein soya adalah antara terbaik untuk badan kita ni. Siapa memerlukan protein ni? Body builders Bakal ibu (wanita hamil) Ibu menyusu Mereka di pertengahan usia Mereka yang sedang diet / mengawal berat badan Mereka yang sukakan manisan So, bila kalanya masa sesuai untuk minum ESP? Jawapannya ialah, bila-bila!…

  • Result Full Blood Test Mengejutkan

    Baru-baru ni, kat ofis KakMah ada buat ujian saringan darah. Untuk check tahap kesihatan melalui ujian darah. Selain daripada check benda asas berkaitan dengan darah kita seperti hemoglobin, total red/white blood cells, platelet, ada juga ujian lain untuk check tahap kesihatan hati, buah pinggang, gout, kencing manis, cholesterol, thyroid, rheumatoid athritis factor, hepatitis B, h.pylori. Sepanjang KakMah kerja kat sana, memang selalu ofis ni buat Ujian Saringan Darah gini. Tapi, of course kena bayar sendiri. Hehe. Sebelum ni KakMah tak terfikir pun untuk buat, tapi sebab KakMah fikir, KakMah perlu tahu tahap kesihatan KakMah, terutama selepas 6 tahun mengamalkan supplement Shaklee ni. KakMah buat tambahan test untuk check existence of…

  • Hyperthyroid Berkurangan dan Berat Badan Kembali Normal

    Thyroid adalah salah satu organ dalam badan kita yang bentuknya seperti rama-rama. Ianya terletak di hadapan leher kita ni. Ia berfungsi untuk mengawal metabolisma badan kita seperti menukarkan makanan kepada tenaga, juga berpengaruh terhadap jantung, otot, tulang dan kolestrol kita. Di dalam situasi tertentu, ada risiko terjadinya masalah pada kelenjar thyroid. Iaitu samada hyperthyroid atau hypothyroid. Hyperthyroid berpunca apabila kelenjar thyroid menghasilkan hormon thyroid yang berlebihan dari sepatutnya. Hyperthyroid sebenarnya sering menyerang dan jika tidak dikawal dengan baik, boleh mengakibatkan komplikasi jantung yang serius, masalah tulang, sehingga boleh mencapai peringkat krisis iaitu thyroid Storm. Ikuti kisah yang dikongsikan oleh En Mohamad Isa bin Shafii, yang merupakan suami kepada seorang isteri…