• Tanda Awal Bayi Memerlukan Susu

    Ibu perlu tahu bila baby perlukan susu. Sebab bila baby dah menangis kuat dan teresak-esak, baby seakan merajuk dan susah nak minum susu lepas tu. Ibu kena cool down kan baby, tunggu dia berhenti menangis, tenangkan baby, barulah boleh menyusukan anak dengan tenang. Sebab tu penting untuk ibu tahu tanda awal baby perlukan susu. Semasa dalam pantang, ibu sebenarnya perlu fokus dengan baby. Lihat pola tidurnya, pola menyusunya. Setiap pergerakan baby, pasti ada sebab dan dari pergerakan tu la ibu boleh tahu bila sebenarnya waktu yang tepat untuk menyusukan anak. Ini dipanggil “Watch the Baby, not the Clock!”. Jangan set kan masa untuk susukan baby. Baby sendiri akan bagi hint…

  • Tips Susu Meriah Semasa Pam / Perah Susu

    Antara dilema atau kesukaran ibu yang bekerja dan menyusukan anak adalah semasa pam susu di tempat kerja. Semakin lama ibu bekerja, hasil perahan susu semakin berkurangan. Sehinggakan ibu risau dan menjadi stress sebab susu berkurangan dan tak banyak seperti sebelumnya. Betul kan? KakMah nak share tips macam mana untuk bantu ibu yang pam atau perah di tempat kerja, untuk mendapat hasil yang meriah. Mudah-mudahan, Allah mengizinkan dan mempermudahkan urusan ibu-ibu. Tips / Faktor Berjaya Pam Susu Waktu terbaik untuk pam susu adalah awal pagi, sebelum subuh. Ini kerana hormon prolaktin adalah tinggi dan dapat membantu menghasilkan lebih banyak susu. Adalah penting untuk ibu stress-free semasa pam. Ibu yang berada dalam…

  • 6 Tips Jayakan Penyusuan Susu Ibu Untuk Ibu Bekerjaya

    Salah satu kerisauan yang ada pada ibu bekerjaya adalah bagaimana untuk menjayakan penyusuan susu ibu selepas kembali ke rutin bekerja. Bekerja di syarikat yang mesra penyusuan susu ibu adalah satu kelebihan kepada ibu. Tetapi untuk mereka yang mempunyai masalah, bagaimana pula? Kami ingin kongsikan dengan anda beberapa tips untuk menjayakan penyusuan susu ibu. Penuhi minda dengan Ilmu ❥ Ibu perlu mula belajar tentang penyusuan susu ibu. ❥ Pelajari teknik dan kaedah yang betul, serta apa yang diperlukan untuk menjayakan proses ini ❥ Sertai kelas-kelas laktasi yang dianjurkan oleh pihak hospital kerana mereka akan mengajar anda kebaikan susu ibu, kaedahnya, dan banyak lagi tips menarik Pelajari permulaan menyusu yang betul ❥…