• Punca Letih dan Mengantuk. Bagaimana Atasi?

    Pernah tak kita mengalami masalah rasa terlalu penat, mengantuk. Padahal tidur cukup dah 8-10 jam setiap malam. Rasanya malam takde la kena berjaga atau tidur tak lena. Kebiasaannya kalau wanita, terutama baru ada baby tu, fahamlah kenapa letih. Sebab setiap 2 jam mesti kena bangun nak menyusukan anak. Betul? Tapi yang bujang, lelaki, kenapa masih rasa keletihan dan mengantuk yang melampau di siang hari? Kadang tu sampai tertidur kat meja di ofis sebab mengantuk sangat. Tengah khusyuk buat kerja pun, boleh rasa letih teramat sangat. Kenapa begitu? Adakah ia kebetulan atau ada sebab kesihatan tertentu yang anda tidak tahu? Sebab 1: Tak cukup tidur Dewasa memerlukan sekurang-kurangnya 7-8 jam tidur…

  • Tips Tingkatkan Kesuburan Lelaki

    Menurut kajian, 1 daripada 10 pasangan mengalami masalah kesuburan. Namun, masalah ini bukan sahaja berpunca daripada masalah kesuburan wanita. Malah, 4 daripada 10 masalah tersebut boleh disebabkan oleh faktor tahap kesuburan lelaki. Mungkin ramai tidak menyedari akan hakikat ini dan tidak bertindak dengan sepatutnya selepas sekian lama berkahwin dengan pasangan mereka. Pasangan yang telah bernikah lebih dari 12 bulan, digalakkan untuk melakukan pemeriksaan selanjutnya bersama dengan pakar. Pemeriksaan ini perlulah dilakukan bersama, iaitu suami dan isteri. Dari pemeriksaan ini, pakar boleh mencadangkan rawatan yang terbaik untuk membantu anda meningkatkan kebarangkalian untuk hamil. Tahap kesuburan lelaki terdiri daripada 3 kategori: Bilangan sperma sangat rendah berbanding normal Pergerakan sperma yang perlahan Bentuk…

  • Berjaya Hamil Selepas 4 Tahun Menanti

    Menjadi idaman dan impian setiap pasangan suami isteri untuk menimang cahaya mata. Tak semua pasangan bernasib baik, dikurniakan zuriat seawal pernikahan. Ada perlu menanti setahun, 3 tahun, 5 tahun, bah kan lebih 10 tahun pun ada. Namun, jika Allah telah mengizinkan, maka tiada siapa dapat menyangkalnya. Setuju? Kita sebagai manusia tak boleh mudah berputus asa. Apatah lagi untuk mempertikaikan bila Allah nak beri rezeki, bila Allah nak izinkan saya hamil? Bila Allah kata jadi, maka jadilah. Ada pelbagai cara dan ikhtiar kita boleh lakukan sebagai usaha untuk hamil. Antaranya ialah perbanyakkan sedekah (terutama hari Jumaat), makan buah zuriat, sedekah pada anak-anak yatim, mendoakan pasangan lain, dan macam-macam lagi. Mengamalkan pemakanan…

  • Punca Anda Sesak Nafas

    Perasan tak, ada masanya, tiba-tiba kita rasa bagaikan sukar untuk bernafas. Seakan seperti tercungap atau sangat memerlukan oksigen ketika itu. Padahal waktu itu, mungkin kita sedang bekerja, sedang berehat. Apatah lagi jika kita sedang melakukan senaman. Tidak kiralah samada jogging ke, melompat ke, atau berjalan laju sekalipun. Kebiasaannya mungkin tiada masalah, tapi ada satu masa dimana kita rasa bagaikan ingin merayu untuk menarik nafas. Kenapa agaknya? Jangan abaikan masalah ini kerana ia boleh berkaitan dengan saluran darah dalaman kita, dimana oksigen tidak dapat sampai dengan secukupnya ke bahagian penting. 1. Asma Mungkin disebabkan faktor luaran, habuk, asap, sedang bersenam, udara sejuk, stress menyebabkan anda diserang asma. 2. Alergik Apabila anda…

  • Promosi Shaklee Oktober 2018

    Dah ready nak tahu promosi Shaklee untuk bulan Oktober ni? Pastinya, selain daripada promosi, Shaklee melancarkan 2 produk terbaru iaitu YOUTH™ Restoring Eye Treatment dan juga Zinc Plus. Dulu Shaklee ada Zinc Complex dan memang menjadi kegemaran ramai orang. Dan kini, Shaklee kembalikan produk nutrisi zinc dengan formulasi terbaru iaitu Zinc Plus. Walaupun Shaklee baru sahaja melancarkan 2 produk ini, tetapi Shaklee juga ada buat offer khas untuk anda semua tau. Info Tentang YOUTH™ Restoring Eye Treatment Mengandungi campuran peptida yang sangat unik, dimana melalui kajian klinikal ia dapat membantu mengurangkan penampilan garis halus, kedutan, dan garisan pada bahagian bawah mata seawal 7 hari (berdasarkan klinikal study selama 28 hari,…