• Ambil Tahu: PCOS

    Biasa dengar tentang PCOS? Di kalangan wanita, PCOS ini adalah sesuatu masalah berkaitan hormon level yang sering kita dengar. Mereka yang mengalami masalah PCOS mempunyai kebarangkalian untuk sukar hamil, ini kerana mereka mengalami masalah hormon imbalance (hormon lelaki lebih daripada sepatutnya). PCOS atau Polycystic Ovary Syndrome menyerang bahagian ovari wanita, iaitu organ pembiakan yang menghasilkan hormon estrogen dan progesterone, iaitu hormon yang mengawal kitaran haid kita. Dan tahukah anda, ovari juga menghasilkan hormon lelaki iaitu androgen, tetapi dalam jumlah yang sedikit. PCOS merupakan “sindrom”, iaitu gejala yang mempengaruhi sistem ovari dan ovulasi wanita. 3 ciri utamanya ialah terdapat cyst di ovari, hormon lelaki lebih dari normal, dan period cycle yang…

  • Ambil Tahu Tentang Fibroid

    Sejak kebelakangan ini kita sering dengar tentang masalah fibroid kan? Fibroid atau Leiomyomata adalah satu jenis ketumbuhan pada tisu otot rahim, namun ia bukan dikategorikan sebagai cancer. Saiz fibroid seseorang adalah berbeza, ada yang kecil dan ada juga yang besar. Dan ia juga boleh menjadi lebih daripada satu fibroid. Kira-kira 70-80% wanita adalah berpotensi mendapat fibroid, dan 30% daripadanya adalah wanita yang berusia kurang daripada 35 tahun. Tahu tak ada 4 jenis fibroid yang anda perlu tahu. Intramural – membesar di dinding uterus dan juga merupakan jenis fibroid yang sering terjadi Subserosal – tumbuh di luar kawasan uterus tetapi boleh menyebabkan kesakitan kerana saiz dan tekanannya pada organ lain Submusocal…

  • 8 Sebab Kesuburan Suami Isteri Boleh Terganggu

    Pasangan berkahwin ni ada masanya dikurniakan rezeki zuriat awal, ada yang lewat. Tapi kita sebagai manusia, perlu ikhtiar bersungguh-sungguh untuk capai sesuatu. Selain daripada doa, tawakal pada Allah. Bab zuriat ni, bergantung juga pada tahap kesuburan kita. Ada pasangan yang tiada masalah. Sebab tu rezeki mereka, dapat zuriat awal. Namun ada juga di antara pasangan yang diuji dengan masalah kesuburan. Dan ini menyebabkan isteri sukar untuk hamil. Masalah kesuburan bukan hanya pada wanita. Lelaki juga ada tahap kesuburan mereka. Malah, kesuburan lelaki adalah sangat penting sebab sperma mereka berjuang untuk sampai ke ovum isteri dan bersatu. Jika sperma suami lemah, kuantiti tidak mencukupi, maka kebarangkalian untuk isteri hamil juga tipis.…

  • Anak Jarak Dekat (Tak Lebih 2 Tahun) – Macam Mana Nak Handle?

    Selalu ada ibu mengeluh, penat dan letih nak uruskan 2 orang anak yang jaraknya tak lebih daripada 2 tahun. Memang lebih ideal jika jarak antara 2 orang anak lebih daripada 2 tahun. Secara logiknya, sebab yang sulung masih terlalu kecil dan perlukan perhatian ibu bapanya untuk membesar dengan penuh kasih sayang. Dan juga, sebab emosi anak-anak kurang daripada 2 tahun kadang tu sukar dijangka. Mereka juga mungkin susah untuk memahami. Bila dah dapat adik dan nampak ibu atau ayahnya lebih menumpukan perhatian pada adiknya, maka emosi dan jiwanya terganggu. Tapi kalau dah Allah beri rezeki awal, siapa kita untuk menolak? Jadi, macam mana kita nak handle situasi begini? KakMah juga…

  • Senggugut? PMS? Sakit nak Period?

    Biasa tak dengar perempuan moody, mood tak stabil, asyik nak marah. Lepas tu mesti kaitkan dengan nak dekat period kan? Haha. Well, sebenarnya, memang ada betulnya benda tu pun. Kadang perempuan ni, ada mood swing bila nak dekat waktu keluar haid tu. Sebahagian daripada perubahan hormon perempuan. Hal ini kadang tu sukar dikawal. Dah memang semulajadinya begitu. So, orang di sekeliling, janganlah judge perempuan tu tau. Kena sabar sikit. Especially boyfriend, tunang, suami. Hehe. Pre-Menstrual Syndrome (PMS) ada banyak. Tak semestinya mood swing je. Ada yang terasa nak makan benda manis, atau keluar jerawat. Berantung kepada individu itu sendiri. Ada juga yang tak lalui PMS ni sebelum period keluar. Untung…