• 8 Sebab Kesuburan Suami Isteri Boleh Terganggu

    Pasangan berkahwin ni ada masanya dikurniakan rezeki zuriat awal, ada yang lewat. Tapi kita sebagai manusia, perlu ikhtiar bersungguh-sungguh untuk capai sesuatu. Selain daripada doa, tawakal pada Allah. Bab zuriat ni, bergantung juga pada tahap kesuburan kita. Ada pasangan yang tiada masalah. Sebab tu rezeki mereka, dapat zuriat awal. Namun ada juga di antara pasangan yang diuji dengan masalah kesuburan. Dan ini menyebabkan isteri sukar untuk hamil. Masalah kesuburan bukan hanya pada wanita. Lelaki juga ada tahap kesuburan mereka. Malah, kesuburan lelaki adalah sangat penting sebab sperma mereka berjuang untuk sampai ke ovum isteri dan bersatu. Jika sperma suami lemah, kuantiti tidak mencukupi, maka kebarangkalian untuk isteri hamil juga tipis.…

  • Anak Jarak Dekat (Tak Lebih 2 Tahun) – Macam Mana Nak Handle?

    Selalu ada ibu mengeluh, penat dan letih nak uruskan 2 orang anak yang jaraknya tak lebih daripada 2 tahun. Memang lebih ideal jika jarak antara 2 orang anak lebih daripada 2 tahun. Secara logiknya, sebab yang sulung masih terlalu kecil dan perlukan perhatian ibu bapanya untuk membesar dengan penuh kasih sayang. Dan juga, sebab emosi anak-anak kurang daripada 2 tahun kadang tu sukar dijangka. Mereka juga mungkin susah untuk memahami. Bila dah dapat adik dan nampak ibu atau ayahnya lebih menumpukan perhatian pada adiknya, maka emosi dan jiwanya terganggu. Tapi kalau dah Allah beri rezeki awal, siapa kita untuk menolak? Jadi, macam mana kita nak handle situasi begini? KakMah juga…

  • Senggugut? PMS? Sakit nak Period?

    Biasa tak dengar perempuan moody, mood tak stabil, asyik nak marah. Lepas tu mesti kaitkan dengan nak dekat period kan? Haha. Well, sebenarnya, memang ada betulnya benda tu pun. Kadang perempuan ni, ada mood swing bila nak dekat waktu keluar haid tu. Sebahagian daripada perubahan hormon perempuan. Hal ini kadang tu sukar dikawal. Dah memang semulajadinya begitu. So, orang di sekeliling, janganlah judge perempuan tu tau. Kena sabar sikit. Especially boyfriend, tunang, suami. Hehe. Pre-Menstrual Syndrome (PMS) ada banyak. Tak semestinya mood swing je. Ada yang terasa nak makan benda manis, atau keluar jerawat. Berantung kepada individu itu sendiri. Ada juga yang tak lalui PMS ni sebelum period keluar. Untung…

  • Supplement Bantu Tingkatkan Kesuburan Suami Isteri

    Semasa KakMah dikenalkan dengan supplement Shaklee, kawan KakMah suggests beberapa supplement untuk bantu tingkatkan tahap kesuburan sebagai ikhtiar untuk hamil. Masa tu KakMah baru sahaja beberapa minggu selepas keguguran kandungan pertama. KakMah terima dengan hati yang terbuka sebab kawan tu pun, kawan baik KakMah juga. Takde la kata terasa hati ke, makan hati ke. Kan? Hehe. Sebab KakMah tahu niat beliau sebab nak bantu KakMah. KakMah sebenarnya bermula dengan full set untuk kesuburan. Lengkap dengan protein, vitamin c, multivitamin. Sebab kebanyakan testimoni yang KakMah jumpa, mereka amalkan full set. So, KakMah pun samalah cuba supplement yang sama. Tapi disebabkan tak consistent dan tak yakin, Allah tu belum beri keizinan lagi…

  • Promosi Si Merah Vivix Disember 2017

    Shaklee ni pandai tau. Awal tahun dah buat promosi ni, hujung tahun pun sama juga nak buat promosi yang sama, sempena penutup 2017. Hebat kan? Si Merah Vivix, sememangnya menjadi pujaan hati ramai orang. Sebab itu, Vivix berada di ranking pertama dalam senarai Top Seller Products di Malaysia. Hebat kan? Sungguhpun harganya mencecah RM475 sebotol for non-member, tapi tetap ramai yang mengamalkan Vivix dalam diet seharian. Sebab, kesan anti oksidannya yang jauh lebih baik berbanding product lain di pasaran, terutama product tempatan. Dan, semestinya, Vivix dihasilkan dari hasil kajian yang sangat terperinci. Kerana Shaklee sentiasa ingin memastikan product nya selamat diamalkan, dihasilkan secara semulajadi, dan paling penting, berkesan. Vivix dihasilkan…