Boleh ke Kurus Selepas Bersalin? – Video Sharing

Ramai mengeluh, risau. Bimbang berat badan semakin bertambah selepas melahirkan anak. Betul tak? Masa KakMah mula-mula disahkan hamil anak pertama dulu, KakMah tak risau sangat benda ni. Tak sedar diri sebelum ni punyalah gemuk KakMah ni. Sungguh. Boleh tengok post KakMah sebelum ni. Beza semasa belum hamil, dan selepas melahirkan 2 orang anak.

Namun Alhamdulillah. KakMah dapat menurunkan berat badan sebanyak 20kg selepas melahirkan anak pertama. 10kg lebih kurang berbanding semasa awal kehamilan. Sebab tu, kelihatan perbezaan yang sangat ketara. KakMah mula-mula tak perasan pun. Tak timbang pun berat badan KakMah berapa. Tapi bila masuk kerja, kebanyakannya tegur kata KakMah dah kurus. Bila timbang, pastu compare dengan berat asal (check dalam buku pink), baru perasan turun 20kg. Alhamdulillah. Syukur sangat.

Rezeki KakMah? Mungkin. Alhamdulillah, KakMah berjaya menurunkan berat badan selepas bersalin.

Tapi sebenarnya ramai lagi ibu-ibu di luar sana yang berjaya menurunkan berat badan selepas bersalin tau. Jom kita dengar tips daripada Puan Salwa ni. Tak banyak pun tips yang Puan Salwa ni kongsikan. Ada 4 tips penting.

Kurus Selepas Bersalin Sampai Turun 20kg! Wow! from iReach HD on Vimeo.

Dah faham?

Tips pertama: Susukan anak sepenuhnya.
Tips kedua: Amalkan pengambilan air kosong yang mencukupi.
Tips ketiga: Kawal pengambilan kalori.
Tips Keempat: Jaga pemakanan, pengambilan nutrisi mencukupi. Supaya makanan dalam badan dapat ditukarkan kepada tenaga, dan bukan lemak.

Nak cuba Set Berpantang, Set Kurus, atau pun Set Kecantikan Shaklee? Boleh hubungi KakMah untuk info lanjut.

*Disclaimer*

Berat Naik Lepas Bersalin?

Ramai ibu yang runsing dan risau akan kenaikan berat badan semasa hamil. Ada yang naik 10kg, ada yang naik 20kg. Tapi, boleh ke berat tu turun semula ke berat asal selepas bersalin nanti? Wanita sememangnya sangat menjaga berat badan. Kalau boleh, tak mahu makin berat selepas bersalin. Nak maintain macam anak dara or better than that kan?

Betul ke Berat Susah Turun Lepas Bersalin?

Sebenarnya, salah satu tips untuk mudah turun berat badan selepas bersalin adalah dengan menyusukan baby. Sebab setiap kali anda menyusukan baby, samada direct feeding atau pam, anda sebenarnya membakar sangat banyak kalori. Sebab tu kalau anda perasan, masa menyusu, kita rasa mengantuk sangat. Macam ada setan yang kuat sangat kat mata ni, paksa kita untuk tidur kan? Sebenarnya kalori kita sedang dibakar masa menyusu, dan sebab itulah kita rasa sangat penat.

Itulah antara sebab kenapa KakMah sangat menggalakkan ibu untuk menyusukan baby. Berusahalah agar anda dapat menyusukan baby anda sehingga sekurang-kurangnya usia baby 6 bulan, dan sebaiknya sehingga berusia 2 tahun. Ini juga tertulis dalam Al-Quran, kerana sememangnya menyusukan baby bukan hanya memberi manfaat pada ibu, malah juga sangat memberi manfaat pada baby.

Antara perkara yang menyebabkan berat naik selepas bersalin ialah:

  • Jarang bersenam
  • Pemakanan tak seimbang
  • Kurang rehat
  • Emosi yang turun naik / stress

Maka, kalau nak berat turun atau terkawal selepas bersalin, jangan jadikan alasan “BABY” sebagai sebab anda tak boleh nak kawal 4 perkara asas tu. Sebab baby sebenarnya boleh jadi dorongan dan galakan untuk anda kawal 4 perkara tu.

Pengalaman KakMah

Ini KakMah. Sebelum KakMah hamil, memang berat KakMah tak terkawal. Mana tak nya, masa kerja ada 3 kali time break. Selera makan lak boleh tahan time tu. Hehe. Masa hamil anak pertama, KakMah naik 10kg. Alhamdulillah, tak banyak sangat naik. Mungkin asbab pengambilan Omega Guard semasa hamil, jadi berat badan KakMah terkawal semasa hamil.

Selepas bersalinkan anak pertama, habis berpantang, KakMah turun 20kg. Ya, 10kg kurang daripada berat sebelum hamil. Antara sebab KakMah turun banyak masa ni ialah penjagaan pemakanan semasa berpantang. Kalau ingat dalam post KakMah sebelum ni, KakMah alami masalah gastric yang sangat kuat. Sampai tahap nak bangun/berdiri/duduk pun tak boleh. Apatah lagi nak menyusukan baby, Allah je yang tahu KakMah tak mampu sangat time tu. Disebabkan tu, masa berpantang tu, KakMah kawal pemakanan. KakMah tak makan makanan berminyak, tak ambil garam. KakMah amalkan ni selama hampir sebulan. Alhamdulillah, lepas habis berpantang, turun mendadak sampai 20kg.

Masuk balik kerja, ramai tegur KakMah dah kurus sangat. Kurus berbanding sebelum hamil. Syukur, dengan izin Allah. Berat KakMah maintain sampailah masa KakMah hamil sekali lagi. Masa kehamilan kedua, KakMah naik 15kg. Dan syukur, lepas bersalin, juga turun ke berat asal. Tak turun sangat lagi dah. Hehe. Still, ada ramai tegur kata KakMah nampak kurus. Padahal KakMah rasa banyak gak makan.

Alhamdulillah, KakMah rasa, atas asbab pengambilan supplement Shaklee sepanjang kehamilan, berpantang, dan sepanjang menyusukan baby ni sangat membantu KakMah untuk kawal 4 perkara yang menyumbang kepada kenaikan berat badan lepas bersalin. Emosi terkawal, senang membuang, pemakanan terjaga.

Antara tips lain untuk kekal maintain berat badan lepas bersalin ialah:

  • Jaga pemakanan (kurangkan pengambilan minyak dan garam).
  • Jangan ambil gula. Banyakkan minum air masak (suam sebaiknya).
  • Jangan malas. Banyakkan exercise walaupun yang ringan-ringan seperti jalan kaki ke, naik turun tangga ke.
  • Teruskan breastfeeding – ni KEY dia.
  • Amalkan pemakanan sihat, dan amalkan supplement seperti Shaklee.

 

Supplement Shaklee Yang Semulajadi dan Selamat Diamalkan

 

Untuk info lanjut, boleh hubungi KakMah.

*Disclaimer*

Sakit Gastric Selama 10 Tahun Hilang

Sesetengah orang mengalami masalah gastric yang sangat kronik. Sehinggakan tak mampu nak berdiri, nak duduk pun tak boleh nak duduk betul, nak makan pun tak larat. Sebab rasa sakit yang teramat sangat di bahagian perut, bawa ke ulu hati kita ni.

PENGALAMAN SENDIRI

KakMah sendiri pernah alami gastric yang boleh dikatakan kronik selepas bersalinkan Aisy (anak sulung KakMah). Lepas bersalin, Aisy terkena jangkitan kuman pada matanya menyebabkan mata berair dan bertahi mata yang sangat teruk (disebabkan terjangkit daripada ummi nya sendiri. huhu). Syukur KakMah segera bawa ke hospital. Jika tak, Nauzubillahi minzalik. Tak tahulah apa jadi pada Aisy. Masa tu, Aisy perlu ditahan di wad. Dan KakMah memilih untuk bersama dengan Aisy. Selama lebih kurang seminggu kami ditahan disebabkan Aisy perlu diberi antibiotic selama 4 hari (kalau tak silap. hehe).

Masa KakMah di hospital, makan memang tak menentu. Sebab kononnya, dalam wad tu, tak boleh makan di katil. Makan biskut pun sorok-sorok tau. Nak makan, kena ke pantry. Ya lah, sebab wad tu ada baby premature, dan masalah-masalah lain, jadi kebersihan memang dijaga dengan sangat ketat. Katil KakMah pula boleh dikatakan agak jauh daripada pantry. So, KakMah kadang-kadang malas nak ke sana, sebab risau Aisy menangis nak susu. Disebabkan makan tak berjaga, bila dah discharged dan balik rumah, KakMah kena gastric yang sangat kuat. Nak menyusukan Aisy pun KakMah rasa tak mampu sebab sakit sangat. Mujur pernah pam. Jadi, bagi Aisy susu dalam botol. Kesian dia. Bila 2-3 hari tetap sama juga, suami bawa KakMah ke salah satu klinik swasta di Seremban ni. Scan, memang perut banyak angin. Siap ambil sample dalam perut untuk check ada bakteria h.pylori ke tak.

POSITIF H.PYLORI

Tup-tup, result positif. KakMah ada bakteria h.pylori. Treatment nya ialah antibiotic. Dan, tak boleh breastfeeding disebabkan ubat antibiotic tu sangat kuat dan tak sesuai untuk baby. Allahu. Masa tu, memang runsing sangat. KakMah nak sangat susukan badan secara exclusive. KakMah tak mahu campur susu formula. Pastu KakMah buat research, dari bacaan KakMah, masih boleh menyusu badan walaupun ada bakteria tu – ia tidak berjangkit. Cuma ubat antibiotic tu je tak sesuai. Jadi, KakMah tekad, atas risiko KakMah sendiri, KakMah ambil Garlic Complex, Peppermint-Ginger Plus, dan ESP setiap hari. KakMah continue menyusukan Aisy. Dan KakMah jaga sangat pemakanan – no oil, no salt. Kukus, grill, panggang. Hehe. Alhamdulillah, selepas hampir seminggu amalkan begitu, akhirnya tiada lagi gastric kronik sebegitu. Syukur sangat.

Bila check semula dengan doktor pun, Alhamdulillah, dah clean. Syukur sangat dengan izin Allah. KakMah bukan sahaja sembuh daripada gastric tu, malah KakMah juga dapat continue susukan Aisy (direct feed).

GASTRIK SELAMA 10 TAHUN HILANG

Begitu juga dengan perkongsian Puan Farahana ni. Selama 10 tahun mengalami masalah gastric kronik. Dan semasa berpantangkan anak kedua, mengamalkan set berpantang Shaklee (antaranya ada ESP, ostematrix, dan Peppermint-Ginger Plus), alhamdulillah, tanpa disedari, gastric tak menjengah lagi dah. Happy sangat Puan Farahana ni. Syukur. Dengan izin Allah jua kan? Jom tonton perkongsian beliau.

 

Jika anda juga mengalami masalah yang sama, berjumpalah dengan pakar untuk pemeriksaan lanjut. Dalam masa yang sama, boleh ikhtiar dengan mengamalkan supplement Shaklee supaya badan kita ni lengkap dengan segala nutrisi dan mampu melawan bakteria atau jangkitan lain.

Untuk info lanjut, boleh hubungi KakMah.

*Disclaimer*

Tips Untuk Ibu Menyusu Supaya Susu Tak Drop Semasa Puasa

In Shaa Allah, bermula 27 Mei 2017 ni, kita akan dipertemukan dengan bulan Ramadhan. Semoga Allah merahmati dan menemukan kita semula dengan bulan Ramadhan ni kan. Ibu-ibu yang menyusukan baby, mesti susah hati kan? Kebiasaannya, pada pandangan umum, susu drop masa bulan puasa. Sebab, kurang minum air. Berbanding dengan semasa tak berpuasa. Air memang all the time minum, so susu tu, in shaa Allah, mencukupi. Bila tak puasa, macam mana?

In shaa Allah, ada tips untuk anda, agar production susu kekal maintain walaupun sedang berpuasa.

Paling penting, kena amalkan makan buah kurma ketika sahur, terutamanya. In shaa Allah, dengan kurma ni lah, kita dapat bertahan hingga ke petang, rasa bertenaga, dan tak lapar. Production susu pun, in shaa Allah, kekal maintain macam biasa.

Pengalaman KakMah masa menyusukan Aisy 2 tahun lepas, KakMah blend kurma dengan ESP + Milo. Alhamdulillah, memang lain sangat rasa badan. Tak macam puasa sangat pun. Supplement Shaklee, in shaa Allah, boleh membantu anda. Amalkan Set Menyusu Lengkap Shaklee, plus Set Ramadhan. KakMah memang continue Supplement Shaklee sepanjang Ramadhan, macam biasa. Separuh makan masa sahur, separuh lagi masa berbuka or sebelum tidur.

Lagi satu, jangan lupa pengambilan air kosong, tetap kena maintain 8 gelas sehari. Boleh sangat sebenarnya. Arrange masa untuk minum air 8 gelas sehari (4 gelas sewaktu sahur, 4 gelas lagi sewaktu berbuka ke dan sebelum tidur. In shaa Allah, memang cukup 8 gelas sehari. Dan paling penting, jangan lupa minum susu. Untuk kalsium dalam badan, supaya badan tak letih, tidur lebih berkualiti. Tak nak minum susu? OsteMatrix Shaklee adalah terbaik.

Info lanjut tentang supplement Shaklee bersesuaian, boleh roger Kak Mah ya.

Kawal Bacaan Hemoglobin (Hb) Semasa Hamil

Ramai wanita teruja apabila disahkan hamil. Terutamanya jika itu adalah kehamilan pertama selepas baru bernikah. Dan, orang kata bunting pelamin pula kan? Tak pun, dah tunggu lama, akhirnya Allah beri rezeki untuk hamil. Tapi, cuba ibu check, dah cukupkah persediaan ibu?

Tahu tentang HEMOGLOBIN? Perasan tak semasa check-up, terutamanya jika check-up di Klinik Kesihatan Kerajaan, setiap bulan kena ambil darah, urine. Dalam result darah tu ada HGB kan? Itulah dia hemoglobin. Ia adalah kandungan protein di dalam sel darah merah yang membantu membekalkan oksigen ke dalam sel-sel badan kita. Perasan tak, semakin usia kandungan meningkat, bacaan Hb juga turut terpengaruh dan mula menurun. Jika tak cukup pemakanan dan nutrisi seharian, yang membekalkan zat besi untuk bantu menstabilkan Hb, maka ibu terdedah dengan risiko sangat bahaya. Bukan hanya untuk ibu, tapi juga untuk baby dalam kandungan.

Antara risiko penurunan Hb pada bayi ialah

  1. Bayi berpotensi dilahirkan tidak cukup bulan
  2. Bayi tidak mengalami kenaikan berat badan seimbang

Antara risiko penurunan Hb kepada ibu pula ialah:

  1. Ibu mudah merasa penat dan letih
  2. Ibu mudah mendapat jangkitan penyakit

Sebab tu, jangan marahkan misi bila misi membebel bacaan turun menjadi kurang daripada 11. Sebab banyak risikonya. Kalau tak fikirkan tentang kita, fikirkan tentang bayi dalam kandungan. Mereka berhak untuk hidup.

Satu je tips untuk bantu kawal hemoglobin kita adalah dengan memperbanyakkan makanan yang tinggi kandungan zat besi. Antaranya bayam, daging, kerang, jambu, hati ayam, macam-macam lagi. Boleh google. Tapi, pastikan penghasilan makanan tu tidak “mematikan” nutrisi asal makanan tu. Kalau salah cara masak/proses, hilanglah nutrisi, tak membantulah untuk naikkan hb.

Kak Mah nak kongsikan pengalaman Kak Mah semasa hamil tahun lepas. Ini kehamilan kedua Kak Mah.

Inilah dia bacaan hemoglobin Kak Mah semasa pregnant kan Ayra, baby kedua Kak Mah. Ada 2 kali bacaan hb turun less than 11.

Masa 16 weeks, Kak Mah “sombong”. Culas makan supplement. Ada beberapa kali ter-skip. Konon confident tak turun banyak sebab before tu 12.4. Sekali hambik ko. Turun ke 10.8. Terus kena bebel dengan nurse, doktor. Bagitahu makan shaklee, mereka kata tak cukup nutrisi untuk stabilkan Hb. Kena ambil vitamin klinik.

Tapi… Kak Mah ni degil. haha.

Kak Mah continue gak vitalea. Ambil 2 biji setiap hari tanpa skip. Consistent makan (dah serik). Kak Mah ambil sekali dengan vitamin c dan b complex. 2 weeks later, naik balik ke 11.0. Alhamdulillah.

Pastu 30 weeks, ni beberapa hari lepas raya. Makan banyak daging agaknya. Kak Mah g check up, turun lagi. Tapi doktor kata takpe. Sebab ramai ibu turun. Mungkin sebab tak jaga makan time raya. Tengok 2 minggu lagi, dan alhamdulillah, result naik balik ke 11.6.

Syarat makan supplement ialah:

JANGAN CULAS
JANGAN SKIP

Kalau uolls buat 2 benda ni, confirm hb turun. Jangan salahkan supplement. Paling penting, doa jangan lupa, solat jangan tinggal.

Nak lebih bertenaga semasa hamil, tak mudah letih, tak mudah lesu, emosi stabil, berat badan terkawal, silalah amalkan set kehamilan Shaklee yang lengkap.

Nak konsultasi best dari Kak Mah dan beli shaklee, roger Kak Mah okeh.