Boleh ke Kurus Selepas Bersalin? – Video Sharing

Ramai mengeluh, risau. Bimbang berat badan semakin bertambah selepas melahirkan anak. Betul tak? Masa KakMah mula-mula disahkan hamil anak pertama dulu, KakMah tak risau sangat benda ni. Tak sedar diri sebelum ni punyalah gemuk KakMah ni. Sungguh. Boleh tengok post KakMah sebelum ni. Beza semasa belum hamil, dan selepas melahirkan 2 orang anak.

Namun Alhamdulillah. KakMah dapat menurunkan berat badan sebanyak 20kg selepas melahirkan anak pertama. 10kg lebih kurang berbanding semasa awal kehamilan. Sebab tu, kelihatan perbezaan yang sangat ketara. KakMah mula-mula tak perasan pun. Tak timbang pun berat badan KakMah berapa. Tapi bila masuk kerja, kebanyakannya tegur kata KakMah dah kurus. Bila timbang, pastu compare dengan berat asal (check dalam buku pink), baru perasan turun 20kg. Alhamdulillah. Syukur sangat.

Rezeki KakMah? Mungkin. Alhamdulillah, KakMah berjaya menurunkan berat badan selepas bersalin.

Tapi sebenarnya ramai lagi ibu-ibu di luar sana yang berjaya menurunkan berat badan selepas bersalin tau. Jom kita dengar tips daripada Puan Salwa ni. Tak banyak pun tips yang Puan Salwa ni kongsikan. Ada 4 tips penting.

Kurus Selepas Bersalin Sampai Turun 20kg! Wow! from iReach HD on Vimeo.

Dah faham?

Tips pertama: Susukan anak sepenuhnya.
Tips kedua: Amalkan pengambilan air kosong yang mencukupi.
Tips ketiga: Kawal pengambilan kalori.
Tips Keempat: Jaga pemakanan, pengambilan nutrisi mencukupi. Supaya makanan dalam badan dapat ditukarkan kepada tenaga, dan bukan lemak.

Nak cuba Set Berpantang, Set Kurus, atau pun Set Kecantikan Shaklee? Boleh hubungi KakMah untuk info lanjut.

*Disclaimer*

Berat Naik Lepas Bersalin?

Ramai ibu yang runsing dan risau akan kenaikan berat badan semasa hamil. Ada yang naik 10kg, ada yang naik 20kg. Tapi, boleh ke berat tu turun semula ke berat asal selepas bersalin nanti? Wanita sememangnya sangat menjaga berat badan. Kalau boleh, tak mahu makin berat selepas bersalin. Nak maintain macam anak dara or better than that kan?

Betul ke Berat Susah Turun Lepas Bersalin?

Sebenarnya, salah satu tips untuk mudah turun berat badan selepas bersalin adalah dengan menyusukan baby. Sebab setiap kali anda menyusukan baby, samada direct feeding atau pam, anda sebenarnya membakar sangat banyak kalori. Sebab tu kalau anda perasan, masa menyusu, kita rasa mengantuk sangat. Macam ada setan yang kuat sangat kat mata ni, paksa kita untuk tidur kan? Sebenarnya kalori kita sedang dibakar masa menyusu, dan sebab itulah kita rasa sangat penat.

Itulah antara sebab kenapa KakMah sangat menggalakkan ibu untuk menyusukan baby. Berusahalah agar anda dapat menyusukan baby anda sehingga sekurang-kurangnya usia baby 6 bulan, dan sebaiknya sehingga berusia 2 tahun. Ini juga tertulis dalam Al-Quran, kerana sememangnya menyusukan baby bukan hanya memberi manfaat pada ibu, malah juga sangat memberi manfaat pada baby.

Antara perkara yang menyebabkan berat naik selepas bersalin ialah:

  • Jarang bersenam
  • Pemakanan tak seimbang
  • Kurang rehat
  • Emosi yang turun naik / stress

Maka, kalau nak berat turun atau terkawal selepas bersalin, jangan jadikan alasan “BABY” sebagai sebab anda tak boleh nak kawal 4 perkara asas tu. Sebab baby sebenarnya boleh jadi dorongan dan galakan untuk anda kawal 4 perkara tu.

Pengalaman KakMah

Ini KakMah. Sebelum KakMah hamil, memang berat KakMah tak terkawal. Mana tak nya, masa kerja ada 3 kali time break. Selera makan lak boleh tahan time tu. Hehe. Masa hamil anak pertama, KakMah naik 10kg. Alhamdulillah, tak banyak sangat naik. Mungkin asbab pengambilan Omega Guard semasa hamil, jadi berat badan KakMah terkawal semasa hamil.

Selepas bersalinkan anak pertama, habis berpantang, KakMah turun 20kg. Ya, 10kg kurang daripada berat sebelum hamil. Antara sebab KakMah turun banyak masa ni ialah penjagaan pemakanan semasa berpantang. Kalau ingat dalam post KakMah sebelum ni, KakMah alami masalah gastric yang sangat kuat. Sampai tahap nak bangun/berdiri/duduk pun tak boleh. Apatah lagi nak menyusukan baby, Allah je yang tahu KakMah tak mampu sangat time tu. Disebabkan tu, masa berpantang tu, KakMah kawal pemakanan. KakMah tak makan makanan berminyak, tak ambil garam. KakMah amalkan ni selama hampir sebulan. Alhamdulillah, lepas habis berpantang, turun mendadak sampai 20kg.

Masuk balik kerja, ramai tegur KakMah dah kurus sangat. Kurus berbanding sebelum hamil. Syukur, dengan izin Allah. Berat KakMah maintain sampailah masa KakMah hamil sekali lagi. Masa kehamilan kedua, KakMah naik 15kg. Dan syukur, lepas bersalin, juga turun ke berat asal. Tak turun sangat lagi dah. Hehe. Still, ada ramai tegur kata KakMah nampak kurus. Padahal KakMah rasa banyak gak makan.

Alhamdulillah, KakMah rasa, atas asbab pengambilan supplement Shaklee sepanjang kehamilan, berpantang, dan sepanjang menyusukan baby ni sangat membantu KakMah untuk kawal 4 perkara yang menyumbang kepada kenaikan berat badan lepas bersalin. Emosi terkawal, senang membuang, pemakanan terjaga.

Antara tips lain untuk kekal maintain berat badan lepas bersalin ialah:

  • Jaga pemakanan (kurangkan pengambilan minyak dan garam).
  • Jangan ambil gula. Banyakkan minum air masak (suam sebaiknya).
  • Jangan malas. Banyakkan exercise walaupun yang ringan-ringan seperti jalan kaki ke, naik turun tangga ke.
  • Teruskan breastfeeding – ni KEY dia.
  • Amalkan pemakanan sihat, dan amalkan supplement seperti Shaklee.

 

Supplement Shaklee Yang Semulajadi dan Selamat Diamalkan

 

Untuk info lanjut, boleh hubungi KakMah.

*Disclaimer*

Anda Perlukan Cinch Shake Jika Nak Kurangkan Berat Badan

Pernah tak anda lihat orang yang berjaya mengurangkan berat badan mereka, tetapi badan mereka menggeleber, tak fit, tak cantik. Ini kerana lemak di dalam badan mereka dibakar tetapi tidak digantikan dengan otot yang sihat. Sebab itu, anda perlukan Cinch Shake Mix daripada Shaklee untuk menyokong proses diet anda.
Nak tahu apa kenapa anda perlukan Cinch Shake?
Keistimewaan Cinch Shake Mix Shaklee
Bagaimana Cinch Shake dikatakan berkesan untuk membantu menurunkan berat badan?
☕ Ia diformulasikan untuk mengekalkan jisim otot tanpa lemak
☕ Kaya dengan kandungan leucine
☕ Ia membantu mengawal rasa lapar
☕ Membantu memberikan tenaga walaupun berdiet (mengamalkan menu sihat)
☕ Membantu menyokong proses meningkatkan metabolisme tubuh
Oleh itu, jika anda ingin diet (mengurangkan berat badan, ingin kurus), pastikan anda amalkan Cinch Shake Mix ini. Dengan pengambilan consistent, in shaa Allah, ia akan memberi kesan positif kepada anda.
Hubungi kami utk order sekarang. Atau click link ini untuk order secara online.
https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=c253727b5fb33bbcbab7fd7153739e03
———————————————————
Puan Shima (SID # 885670)
msg/whatsapp: 0196972866
pm fb: http://bit.ly/PM_Kami
Pengedar Shaklee di Seremban / Damansara
———————————————————

**Disclaimer**

5 Tips Kurangkan Berat Badan Tanpa Perlu Berlapar

Hari ni saya nak share dengan anda 5 tips penting untuk mengurangkan berat badan tanpa perlu berasa lapar. Sebenarnya, diet yang sampai tak makan, pantang nasi adalah antara contoh diet yang tidak betul. Anda perlukan diet yang seimbang. Dapatkan lebih banyak tips daripada pakar diet Kevin Zahri (kevinzahri.com).

Okeh.. Meh saya share 5 tips mudah yang dapat membantu anda mengurangkan berat badan. Cuba amalkan secara consistent. You gonna like it. ^^
Lebihkan sayuran dalam makanan sekurang-kurangnya 3 jenis sayuran. Sayuran tinggi kandungan serat, so membantu anda untuk rasa lebih kenyang. Sebaiknya masak sayuran janganlah ada bahan berlemak (masak guna santan contohnya) sebab akan mengurangkan khasiat sayuran itu. 
Semua pun tahu, gula tu tak bagus. Dah tau tu, pandai-pandai la control pengambilan gula anda. Jangan terlalu banyak. Sebaiknya, minum air masak lebih. Kalau dapat air suam (lebihkan panas sikit), lagi baik. Pengalaman saya sendiri, minum air suam camtu akan membuatkan saya berpeluh. Kan bagus tu? 
Se-busy mana pun kita, amalkan “senaman” ringan yang boleh membakar sekurang-kurangnya 100 kalori sehari. Bagaimana? Naik turun tangga, kemas rumah, jalan kaki. Di opis, di rumah pun boleh amalkan. Senaman yang ringkas tapi mampu membakar 100 kalori sehari dan tidak mustahil untuk anda hilang banyak kg.
Suka minum teh? Jangan minum teh biasa. Cuba amalkan teh hijau (kata omputih, green tea). Kenapa? Sebab kajian menunjukkan green tea membantu menjana tenaga lantas membantu membakar kalori dalam badan anda.
Tak cukup tidur? Ish.. ish.. Jangan begitu. Anda perlukan tidur yang secukupnya. Jika anda kurang tidur, ia boleh menyebabkan anda berasa lapar. Tetapi, jika anda tidur secukupnya terutama apabila anda tidak aktif boleh mengurangkan 6% kalori anda. Oleh itu, jangan berjaga hingga lewat malam. Tidur apabila perlu.
Selain 5 tips mudah ni, anda juga boleh amalkan supplement Shaklee yang diyakini selamat dan dihasilkan oleh bahan-bahan semulajadi sahaja. Anda juga tidak perlu berlapar. Yang penting, amalkan secara consistent dan amalkan tips mudah seperti yang kami share ni.

Anda boleh hubungi kami untuk order supplement anda. Atau, anda juga boleh beli secara online melalui link eSell ini.
https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=6dc876e513f15999edb45e390a906ee9
———————————————————
Puan Shima (SID # 885670)
msg/whatsapp: 0196972866
pm fb: http://bit.ly/PM_Kami
Pengedar Shaklee di Seremban / Damansara
———————————————————

**Disclaimer**

Supplement Shaklee Untuk Ibu Menyusu Yang Ingin Kurangkan Berat Badan

Ibu menyusu sebenarnya mudah untuk kembalikan berat badan ke berat asal seperti sebelum hamil. Ini kerana setiap kali ibu menyusukan bayinya, sekurang-kurangnya 500 kalori dibakar. Namun begitu, oleh kerana tabiat pemakanan yang tidak seimbang, penurunan berat badan tidak menjadi dan mungkin tidak terkawal. Supplement Shaklee 2 dalam 1 ini memberikan khasiat kepada ibu menyusu yang ingin mengurangkan berat badan dan dalam masa yang sama membantu memberikan nutrisi kepada mereka dan bayi sepanjang tempoh penyusuan susu ibu. 
Antara faktor kenaikan berat badan ialah:
☕ Pengambilan kalori berlebihan iaitu melebihi apa yang diperlukan
☕ Pengambilan makanan berlebihan yang menukarkan makanan kepada lemak, bukan tenaga
☕ Anda makan dgn kuantiti yang banyak selepas menyusu kerana kalori telah dibakar
☕ Lemak terkumpul tidak dapat dinyahkan kerana mempunyai sistem penghadaman yang lemah
Untuk itu, supplement ini membantu mengatasi masalah anda. Setiap supplement mempunyai fungsi dan khasiat tertentu yang membantu sistem badan anda berfungsi dengan baik. In shaa Allah, anda boleh mendapat 2 kebaikan iaitu susu badan yang dihasilkan lebih berkhasiat dan banyak, serta bonusnya berat badan anda berkurangan!
Hubungi kami untuk dapatkan supplement ini dan kami akan bantu anda dengan memberikan konsultasi percuma kepada anda. In shaa Allah.
———————————————————
Puan Shima (SID # 885670)
msg/whatsapp: 0196972866
pm fb: http://bit.ly/PM_Kami
Pengedar Shaklee di Seremban / Damansara
———————————————————

**Disclaimer**