Berat Naik Lepas Bersalin?

Ramai ibu yang runsing dan risau akan kenaikan berat badan semasa hamil. Ada yang naik 10kg, ada yang naik 20kg. Tapi, boleh ke berat tu turun semula ke berat asal selepas bersalin nanti? Wanita sememangnya sangat menjaga berat badan. Kalau boleh, tak mahu makin berat selepas bersalin. Nak maintain macam anak dara or better than that kan?

Betul ke Berat Susah Turun Lepas Bersalin?

Sebenarnya, salah satu tips untuk mudah turun berat badan selepas bersalin adalah dengan menyusukan baby. Sebab setiap kali anda menyusukan baby, samada direct feeding atau pam, anda sebenarnya membakar sangat banyak kalori. Sebab tu kalau anda perasan, masa menyusu, kita rasa mengantuk sangat. Macam ada setan yang kuat sangat kat mata ni, paksa kita untuk tidur kan? Sebenarnya kalori kita sedang dibakar masa menyusu, dan sebab itulah kita rasa sangat penat.

Itulah antara sebab kenapa KakMah sangat menggalakkan ibu untuk menyusukan baby. Berusahalah agar anda dapat menyusukan baby anda sehingga sekurang-kurangnya usia baby 6 bulan, dan sebaiknya sehingga berusia 2 tahun. Ini juga tertulis dalam Al-Quran, kerana sememangnya menyusukan baby bukan hanya memberi manfaat pada ibu, malah juga sangat memberi manfaat pada baby.

Antara perkara yang menyebabkan berat naik selepas bersalin ialah:

  • Jarang bersenam
  • Pemakanan tak seimbang
  • Kurang rehat
  • Emosi yang turun naik / stress

Maka, kalau nak berat turun atau terkawal selepas bersalin, jangan jadikan alasan “BABY” sebagai sebab anda tak boleh nak kawal 4 perkara asas tu. Sebab baby sebenarnya boleh jadi dorongan dan galakan untuk anda kawal 4 perkara tu.

Pengalaman KakMah

Ini KakMah. Sebelum KakMah hamil, memang berat KakMah tak terkawal. Mana tak nya, masa kerja ada 3 kali time break. Selera makan lak boleh tahan time tu. Hehe. Masa hamil anak pertama, KakMah naik 10kg. Alhamdulillah, tak banyak sangat naik. Mungkin asbab pengambilan Omega Guard semasa hamil, jadi berat badan KakMah terkawal semasa hamil.

Selepas bersalinkan anak pertama, habis berpantang, KakMah turun 20kg. Ya, 10kg kurang daripada berat sebelum hamil. Antara sebab KakMah turun banyak masa ni ialah penjagaan pemakanan semasa berpantang. Kalau ingat dalam post KakMah sebelum ni, KakMah alami masalah gastric yang sangat kuat. Sampai tahap nak bangun/berdiri/duduk pun tak boleh. Apatah lagi nak menyusukan baby, Allah je yang tahu KakMah tak mampu sangat time tu. Disebabkan tu, masa berpantang tu, KakMah kawal pemakanan. KakMah tak makan makanan berminyak, tak ambil garam. KakMah amalkan ni selama hampir sebulan. Alhamdulillah, lepas habis berpantang, turun mendadak sampai 20kg.

Masuk balik kerja, ramai tegur KakMah dah kurus sangat. Kurus berbanding sebelum hamil. Syukur, dengan izin Allah. Berat KakMah maintain sampailah masa KakMah hamil sekali lagi. Masa kehamilan kedua, KakMah naik 15kg. Dan syukur, lepas bersalin, juga turun ke berat asal. Tak turun sangat lagi dah. Hehe. Still, ada ramai tegur kata KakMah nampak kurus. Padahal KakMah rasa banyak gak makan.

Alhamdulillah, KakMah rasa, atas asbab pengambilan supplement Shaklee sepanjang kehamilan, berpantang, dan sepanjang menyusukan baby ni sangat membantu KakMah untuk kawal 4 perkara yang menyumbang kepada kenaikan berat badan lepas bersalin. Emosi terkawal, senang membuang, pemakanan terjaga.

Antara tips lain untuk kekal maintain berat badan lepas bersalin ialah:

  • Jaga pemakanan (kurangkan pengambilan minyak dan garam).
  • Jangan ambil gula. Banyakkan minum air masak (suam sebaiknya).
  • Jangan malas. Banyakkan exercise walaupun yang ringan-ringan seperti jalan kaki ke, naik turun tangga ke.
  • Teruskan breastfeeding – ni KEY dia.
  • Amalkan pemakanan sihat, dan amalkan supplement seperti Shaklee.

 

Supplement Shaklee Yang Semulajadi dan Selamat Diamalkan

 

Untuk info lanjut, boleh hubungi KakMah.

*Disclaimer*

6 Sebab Ibu Hamil Jangan Abaikan Supplement Semasa Hamil

Bila disahkan hamil oleh pakar perubatan, kebiasaannya perkara pertama yang dinasihatkan oleh pakar adalah makan vitamin (supplement). Macam-macam bekalan supplement yang diberikan oleh pakar, dengan tujuan untuk membantu dan menyokong kesihatan kandungan sepanjang kehamilan. Tapi……. masih ramai lagi yang masih culas dan tak mahu makan supplement. Tahu tak betapa pentingnya pengambilan supplement ni?

Well, kalau anda yakin pemakanan anda tu lengkap (read: sangat lengkap) dan dijamin bersih, tiada bahan kimia, semulajadi, then anda mungkin boleh skip supplement (highly not recommended). Ada 6 sebab utama kenapa anda tak boleh abaikan pengambilan supplement ketika hamil.

  1. Membantu mengurangkan risiko kelahiran bayi pramatang
  2. Membantu mengurangkan risiko kecacatan bayi ketika hamil
  3. Membantu memberi tenaga dan kekuatan pada ibu sepanjang kehamilan
  4. Membantu mengurangkan risiko kekurangan berat ketika bayi dilahirkan
  5. Membantu ibu kekal sihat sepanjang kehamilan
  6. Membantu mengurangkan risiko kekurangan khasiat yang diperlukan oleh ibu dan juga bayi dalam kandungan seperti kalsium

Antara supplement (nutrisi) yang diperlukan sepanjang kehamilan ialah zat besi, kalsium, folic acid, omega-3, dan protein.

Shaklee ada kesemua supplement untuk membantu memberikan nutrisi secukupnya yang diperlukan oleh ibu hamil dan bayi.

Set Kehamilan Lengkap

 

Apa ada di dalam set ini?

  • ESP – membekalkan khasiat protein, kalsium untuk ibu yang membantu meningkatkan bekalan darah, membantu menguatkan rahim.
  • VITALEA – multivitamin yang lengkap dengan khasiat zat besi yang membantu menstabilkan jumlah dan kepekatan darah (hemoglobin).
  • SUSTAINED RELEASE VITA-C PLUS – memberikan khasiat 500mg vitamin c dalam satu tablet yang membantu pertumbuhan tulang dan gigi bayi.
  • B COMPLEX – lengkap dengan asid folic yang membantu mengurangkan risiko kecacatan neural tube dan membantu menstabilkan emosi ibu.
  • OSTEMATRIX – supplement kalsium lengkap dengan vitamin D dan magnesium yang membantu membina tulang dan tunas gigi bayi, serta bantu mengurangkan risiko ibu mengalami masalah kaki cramp.
  • OMEGA GUARD – supplement minyak ikan yang kaya dengan omega-3, EPA, DHA untuk membantu perkembangan minda bayi serta bantu mengawal kenaikan berat badan ibu semasa hamil.

Berminat untuk mencuba set kehamilan optimum ini? Roger ummi ya.

*Disclaimer*

Kesan Kekurangan Vitamin B

Vitamin B ada pelbagai jenis. B12, B6, B7, dan pelbagai lagi vitamin B. Asid folic yang ibu hamil kena makan tu pun adalah salah satu vitamin B tau. Kita sebenarnya amat memerlukan vitamin B dalam kehidupan seharian. Kekurangan vitamin B boleh mengakibatkan beberapa masalah atau kesan pada kita. Nak tahu apa?

kesan-kekurangan-vitamin-b-shaklee

  • B12

    • Anda mudah berasa letih, lemah, mengalami masalah sembelit, atau tertekan.
    • Kerang dan hati lembu adalah antara sumber makanan tinggi dengan vitamin B12.
  • B6

    • Sistem imun anda lemah, maka anda kerap atau mudah untuk tidak berasa sihat.
    • Anda mudah tertekan atau keliru.
    • Bibir mudah kering.
    • Antara sumber makanan yang tinggi dengan vitamin B6 ialah kacang kuda, hati lembu, dan tuna.
  • B1 (Thiamin)

    • Anda mudah rasa lemah, keletihan.
    • Anda juga boleh mengalami “brain damage“.
    • Kekurangan B1 juga boleh menyebabkan masalah psikosis (gangguan mental yang teruk dimana pemikiran dan emosi terjejas, tidak dapat berhubung dengan dunia luar).
    • Sumber makanan yang tinggi dengan vitamin B1 ialah trout, kacang hitam.
  • B2 (Riboflavin)

    • Kekurangan B2 boleh menyebabkan masalah pada hati dan saraf.
    • Hati lembu adalah sumber makanan utama yang kaya dengan riboflavin. Selain itu susu, yogurt, dan daging lembu sendiri boleh juga diambil sebagai alternatif.
  • B3 (Niacin)

    • Vitamin B3 yang mencukupi membantu sistem penghadaman, kulit, saraf berfungsi dengan baik.
    • Niacin juga membantu menukarkan makanan kepada tenaga
    • Makanan semulajadi yang boleh diambil ialah susu, telur, beras, dan ikan.
  • B7 (Biotin)

    • Kekurangan Biotin boleh menyebabkan masalah ruam kulit, rambut gugur, kolesterol tinggi, dan masalah jantung.
    • Antara makanan semulajadi yang boleh diambil ialah kobis, salmon, lobak merah, pisang, tepung soya, bijirin, dan yis.
  • Asid Folic

    • Vitamin B yang sangat penting terutama untuk ibu hamil.
    • Pengambilan asid folic yang mencukupi boleh mengelakkan daripada kecacatan kelahiran. Ia juga bantu pembentukan tulang belakang bayi yang baik.
    • Anda boleh makan bayam, kacang hitam sebagai sumber asid folic semulajadi anda.

 

Shaklee ada ke supplement yang lengkap dengan segala vitamin B yang diperlukan ni? Mestilah ada. Shaklee ada B-Complex yang lengkap dengan semua 8 jenis vitamin B yang diperlukan.

Harga? Hanya RM53.75. Satu botol boleh tahan sehingga ke 4 bulan maksimum. Murah ke murah?

b-complex-shaklee

Untuk order dan dapatkan supplement Shaklee anda, boleh hubungi ummi.

signature 3

*Disclaimer*

Penyakit Bell’s Palsy – Ketahui Simptomnya

Pernah dengar tentang penyakit Bell’s Palsy? Siapa pernah tengok drama “Aku Bukan Bimbo” lakonan Shaheizy Sam tu, mesti perasan ada satu plot dimana, Dani Ikram (lakonan Shaheizy) ada menghadapi satu penyakit. Ummi tak tengok sangat cerita ni. Tapi ada satu episod tu, Elsuraya tu baru tahu tentang penyakit Dani ni. Eh. Terlajak pula cerita tentang drama tu ya. Nak tahu lebih lanjut, p tonton sendiri. Ummi tak layan drama ni. Hehe.. Ok2, berbalik kepada penyakit dalam drama tu. Haaa.. Itulah dia penyakit yang dikenali sebagai Bell’s Palsy.

Ada orang beranggapan, Bell’s Palsy adalah Stroke. Tapi betul ke Bell’s Palsy tu Stroke? Sama ke simptom dia? Sama ke kesan dia? Ummi akan cuba terangkan serba sedikit tentang Bell’s Palsy ni.

Bell's Palsy - Simptom

Tentang Bell’s Palsy

  • Seperti Stroke, Bell’s Palsy adalah lumpuh atau kelemahan otot di salah satu bahagian muka anda.
  • Kerosakan kepada saraf muka yang mengawal otot menyebabkan salah satu bahagian muka anda terasa berat dan seakan “jatuh”.
  • Kegagalan saraf ini juga boleh mengganggu deria rasa. Pengeluaran saliva atau air mata juga boleh terganggu.
  • Ia boleh berlaku secara mendadak dan beransur pulih selepas beberapa minggu atau bulan.
  • Bell’s Palsy bukanlah berpunca daripada Stroke.
  • Punca berlakunya Bell’s Palsy adalah samar. Ada yang berpendapat, saraf yang mengawal otot rosak akibat keradangan.

 

Apakah simptom Bell’s Palsy

  • Kelumpuhan atau kelemahan salah satu bahagian muka hingga menyebabkan ia terasa berat adalah simptom utama. Ia juga boleh menyebabkan anda sukar untuk mengelipkan mata anda.
  • Air liur sentiasa meleleh.
  • Mengalami masalah mata seperti mata terasa kering.
  • Hilang deria rasa.
  • Sakit di bahagian dalam atau belakang telinga.
  • Kebas di bahagian muka yang terlibat.
  • Kepekaan kepada bunyi meningkat.

Jika anda mengalami salah satu atau kebanyakan simptom tersebut, terutama kelemahan di salah satu bahagian muka, segeralah berjumpa doktor untuk pengesahan dan saranan lanjut.

 

Kebanyakan kes Bell’s Palsy sembuh sendiri dalam masa 1-2 bulan. Ada juga yang diberi ubat untuk membantu melancarkan semula pergerakan saraf muka, terutama bagi mereka yang mendapatkan rawatan awal di hospital (seawal 1-3 hari). Adalah sangat penting untuk anda rujuk pakar dengan segera sekiranya simptom dikesan lebih awal.

 

Apa yang boleh dilakukan di rumah sekiranya anda ada masalah Bell’s Palsy?

  • Exercise Muka iaitu dengan cara mengawal saraf muka anda. Beri “stress” dan “relax” kan muka anda. Urutkan bahagian dahi, pipi, bibir dengan minyak atau krim juga boleh membantu.
  • Pastikan mata anda sentiasa lembap dan tidak kering. Jika anda sukar mengelipkan mata anda, potensi untuk mengalami masalah mata kering sangat tinggi. Jadi, elakkan kerana ia boleh menyebabkan masalah mata yang serius. Gunakan jari anda untuk mengelipkan mata anda, titiskan eyedrop (rujuk pakar), atau gunakan penutup mata semasa tidur.
  • Berus atau floss gigi anda sekerap mungkin terutama selepas makan. Kegagalan saraf pada bahagian mulut boleh menyebabkan makanan tersekat, dan ini boleh menyebabkan masalah lain seperti sakit gusi atau gigi reput. Makan secara perlahan supaya mudah untuk anda telan. Makan makanan lembut dan senang dikunyah.

 

Ada supplement Shaklee boleh membantu?

  • Vivix adalah supplement terbaik untuk pesakit Bell’s Palsy. Supplement anti-oksidan yang menyerap hingga ke tahap DNA bantu melancarkan pergerakan otot dan saraf.
    • Salah satu kandungan vivix adalah anggur muscadine yang membantu memberikan sistem imun yang tinggi serta anti-oksidan.
    • Mengandungi asid ellagik yang membantu menghentikan penyebaran bahan kimia penyebab kanser, anti-virus, dan anti-bakteria.
    • Fitonutrien yang ada dalam anggur muscadine juga dikenali dan diiktiraf sebagai ajen anti-radang dan anti0oksidan.
  • Omega Guard adalah supplement yang membantu mengurangkan keradangan (inflamasi)
  • B-Complex lengkap dengan segala vitamin B diperlukan untuk kesihatan saraf. Antaranya ialah B6 dan B12.

 

Testimoni?

Testimoni Bell's Palsy

Testimoni Bell’s Palsy

Untuk maklumat lanjut dan untuk dapatkan supplement anda, anda boleh menghubungi Ummi. In shaa Allah, Ummi akan membantu anda sebaik boleh. Dengan izin-Nya jua.

signature 3

*Disclaimer*

Bantu Tingkatkan Kesuburan Pasangan Dengan Set Bajet Shaklee (Tak Sampai RM500)

Masalah kesuburan yang tidak serius masih boleh diusahakan dengan mengamalkan pemakanan sihat yang boleh membantu meningkatkan tahap kesuburan suami dan isteri. Tapi zaman sekarang ni, susah nak dapat makanan yang sihat, segar, dan berkhasiat. Kalau ada pun, kena masak dengan cara sendiri. Kebanyakan pasangan sekarang ni, dua-dua kerja. Jadi, tak berapa sempat nak masak sendiri kan? Oleh itu, anda boleh mengambil inisiatif lain iaitu dengan mengamalkan supplement.

Ramai beranggapan supplement ni mahal. Terutama bila sebut supplement Shaklee. Ya ke mahal? Betul ke? Ish..ish..ish.. Supplement Shaklee ni sebenarnya tak mahal pun. Berbaloi dengan tempoh penggunaan dia, berbaloi jugalah dengan khasiat dia. Nama pun supplement semulajadi kan. Jadi, kepada anda yang mencari supplement bajet yang turut boleh membantu meningkatkan tahap kesuburan anda, suami dan isteri, anda boleh cuba amalkan supplement ini.

SET BAJET UNTUK KESUBURAN LELAKI PEREMPUAN

Bagaimana supplement bajet ni boleh membantu anda?

LELAKI
♂ Menurut pakar, khasiat zinc dan vitamin E dapat membantu meningkatkan kesuburan sperma lelaki, samada dari segi kuantiti mahupun kualiti.
♂ Pengambilan secara consistent, mengikut dos yang mencukupi, boleh membantu memberikan kekuatan kepada sperma.

WANITA
♀ Kitaran haid yang tidak normal boleh mengganggu tahap kesuburan. GLA membantu menstabilkan semula kitaran hormon dan haid anda. Oleh itu, lebih mudah untuk anda mengetahui bilakah waktu subur anda.
♀ GLA juga membantu meningkatkan kualiti lendir serviks semasa subur.
♀ Pengambilan B complex yang mengandungi asid folic dapat membantu persenyawaan telur oleh sperma.

Soalan yang selalu diaju pada saya adalah “Perlu ke ambil semua?”. Jawapan saya “Ya”. Sebab setiap supplement memberikan khasiat dan kebaikan yang berlainan. Dan kombinasi supplement ini penting untuk meningkatkan lagi kebarangkalian isteri untuk hamil.

Dengan harga yang sangat berpatutan, supplement ini mampu bertahan antara 2 ke 4 bulan. Lama kan? RM80 je average yang perlu kita spend sebulan.

Hubungi kami untuk dapatkan supplement anda. In shaa Allah, kami juga akan memberikan konsultasi exclusive serta berkongsi tips-tips yang dapat membantu meningkatkan lagi tahap kesuburan anda dan pasangan. Ingat, usaha + doa + tawakal. In Shaa Allah.

Ingin ketahui tips untuk mengesan bilakah waktu subur anda (atau isteri anda)? Click LINK ini.

———————————————————
Puan Shima (SID # 885670)
msg/whatsapp: 0196972866
pm fb: http://bit.ly/PM_Kami
Pengedar Shaklee di Seremban

———————————————————

**Disclaimer**