• Tips Anak Pertama Kali Berpuasa

    Alhamdulillah, bertemu lagi kita di bulan Ramadhan tahun ini. Dan, semestinya, pasti ada di antara anak-anak anda yang pertama kali belajar berpuasa pada tahun ini. Betul tak? Ibu bapa perlu memainkan peranan penting untuk memastikan anak-anak kuat semangat dan dapat berpuasa penuh sepanjang bulan Ramadhan ini. Tanamkan niat dan semangat dalam diri anak-anak tentang kelebihan berpuasa, dan kenapa puasa itu penting untuk kita. Jangan sesekali memaksa mereka untuk berpuasa. Dan disarankan untuk tidak “menyogok” mereka dengan sesuatu untuk memastikan mereka berpuasa penuh. Biar mereka ikhlas dan faham tentang apa itu puasa. Ada banyak lagi cara lain untuk fahamkan anak tentang kepentingan berpuasa. Dan ada banyak cara juga untuk jadikan puasa…

  • Tips Atasi Anak Picky Eater

    Bila anak seorang yang pemakan, maknanya bagi je apa dia nak, mesti dia nak cuba makan. Mesti kita pun rasa happy je kan sebab tak perlu pening nak fikir nak bagi anak makan apa. Maknanya, tak ada makanan specific untuk disediakan. Betul tak? Tapi, kalau anak adalah seorang picky eater, iaitu memilih makanan, mesti runsing nak menyediakan yang terbaik untuk anak. Sebagai seorang ibu, nak memastikan anaknya mendapat khasiat yang mencukupi dan seimbang. Nak tak nak, mesti nak anak makan juga. Especially makanan berkhasiat. Tak nak la makan jajan, makan benda manis je kan? Walaupun memang kanak-kanak lebih cenderung untuk suka makanan manis. So, sebagai ibu bapa, kita perlu lebih…

  • Anak Jarak Dekat (Tak Lebih 2 Tahun) – Macam Mana Nak Handle?

    Selalu ada ibu mengeluh, penat dan letih nak uruskan 2 orang anak yang jaraknya tak lebih daripada 2 tahun. Memang lebih ideal jika jarak antara 2 orang anak lebih daripada 2 tahun. Secara logiknya, sebab yang sulung masih terlalu kecil dan perlukan perhatian ibu bapanya untuk membesar dengan penuh kasih sayang. Dan juga, sebab emosi anak-anak kurang daripada 2 tahun kadang tu sukar dijangka. Mereka juga mungkin susah untuk memahami. Bila dah dapat adik dan nampak ibu atau ayahnya lebih menumpukan perhatian pada adiknya, maka emosi dan jiwanya terganggu. Tapi kalau dah Allah beri rezeki awal, siapa kita untuk menolak? Jadi, macam mana kita nak handle situasi begini? KakMah juga…

  • Promosi Mei 2018 Sempena Ramadhan

    Shaklee ni memang tahu apa terbaik untuk rakyat Malaysia, terutama nak masuk bulan Ramadhan ni tau. Sebab tu, Shaklee offer promosi supplement yang sangat membantu kita untuk kekal cerdas, cergas sepanjang bulan Ramadhan. Sesuai diamalkan oleh semua peringkat umur, tidak kiralah tua atau muda, lelaki atau perempuan. So, jangan lepaskan peluang untuk dapatkan promosi Shaklee hari ini. Selain supplement, Shaklee juga extend promosi YOUTH Intensive Care Set. Bermakna, anda masih berpeluang untuk mendapatkan Radiance C&E secara percuma. Satu ni worth RM437 tau. So, sementara tengah FREE ni, jom grab cepat. Best sangat tau. Sebab setiap satu capsule tu mengandungi 20% pure vitamin C dan E. Product lain pun tak ada…

  • Tips Berpuasa Untuk Ibu Menyusukan Anak

    Bulan Ramadhan tak lama je lagi ni kan? Ibu yang menyusukan anak, mesti risau susu drop. Terutama untuk ibu yang bekerja. KakMah sendiri pun kadang tu risau gak. Tapi jangan sampai stress. Sebab stress tu juga boleh membantutkan pengeluaran susu. Allah menjanjikan rezeki setiap orang, termasuk juga ibu yang menyusukan anak. Jadi, jangan risau sebab KakMah nak share tips berpuasa untuk ibu yang menyusukan anak. Allah Maha Penyayang. Perlu sentiasa yakin yang production susu kita tetap ada walaupun sepanjang berpuasa. KakMah faham. Ibu risau sebab masa tu tak minum air di siang hari, tak makan. Jadi, macam mana nak datangnya susu? Betul tak? Sebab itu pentingnya pemakanan semasa sahur dan…