• Tips Anak Pertama Kali Berpuasa

    Alhamdulillah, bertemu lagi kita di bulan Ramadhan tahun ini. Dan, semestinya, pasti ada di antara anak-anak anda yang pertama kali belajar berpuasa pada tahun ini. Betul tak? Ibu bapa perlu memainkan peranan penting untuk memastikan anak-anak kuat semangat dan dapat berpuasa penuh sepanjang bulan Ramadhan ini. Tanamkan niat dan semangat dalam diri anak-anak tentang kelebihan berpuasa, dan kenapa puasa itu penting untuk kita. Jangan sesekali memaksa mereka untuk berpuasa. Dan disarankan untuk tidak “menyogok” mereka dengan sesuatu untuk memastikan mereka berpuasa penuh. Biar mereka ikhlas dan faham tentang apa itu puasa. Ada banyak lagi cara lain untuk fahamkan anak tentang kepentingan berpuasa. Dan ada banyak cara juga untuk jadikan puasa…

  • Tips Atasi Anak Picky Eater

    Bila anak seorang yang pemakan, maknanya bagi je apa dia nak, mesti dia nak cuba makan. Mesti kita pun rasa happy je kan sebab tak perlu pening nak fikir nak bagi anak makan apa. Maknanya, tak ada makanan specific untuk disediakan. Betul tak? Tapi, kalau anak adalah seorang picky eater, iaitu memilih makanan, mesti runsing nak menyediakan yang terbaik untuk anak. Sebagai seorang ibu, nak memastikan anaknya mendapat khasiat yang mencukupi dan seimbang. Nak tak nak, mesti nak anak makan juga. Especially makanan berkhasiat. Tak nak la makan jajan, makan benda manis je kan? Walaupun memang kanak-kanak lebih cenderung untuk suka makanan manis. So, sebagai ibu bapa, kita perlu lebih…

  • Promosi Mei 2018 Sempena Ramadhan

    Shaklee ni memang tahu apa terbaik untuk rakyat Malaysia, terutama nak masuk bulan Ramadhan ni tau. Sebab tu, Shaklee offer promosi supplement yang sangat membantu kita untuk kekal cerdas, cergas sepanjang bulan Ramadhan. Sesuai diamalkan oleh semua peringkat umur, tidak kiralah tua atau muda, lelaki atau perempuan. So, jangan lepaskan peluang untuk dapatkan promosi Shaklee hari ini. Selain supplement, Shaklee juga extend promosi YOUTH Intensive Care Set. Bermakna, anda masih berpeluang untuk mendapatkan Radiance C&E secara percuma. Satu ni worth RM437 tau. So, sementara tengah FREE ni, jom grab cepat. Best sangat tau. Sebab setiap satu capsule tu mengandungi 20% pure vitamin C dan E. Product lain pun tak ada…

  • Selsema Berlarutan Jangan Dibiarkan

    Baru-baru ini, anak sulung KakMah, Aisy, dimasukkan ke wad kerana demam panas. Sebenarnya dah hampir sebulan lebih Aisy selsema. Dan selsemanya tak kebah mana pun. Pernah surut sebab ambil antibiotic Augmentin, tapi bertahan seminggu aje. Lepas tu, Aisy selsema semula. Selepas balik dari Ipoh, Aisy mula demam semula. Kali ni, panas sungguh badannya. Dah makan ubat demam, tapi tak kebah sangat pun. Lantas, KakMah pun bawa Aisy berjumpa panel dan minta reference letter untuk berjumpa dengan pakar di Hospital Swasta. Suhu badan Aisy masa ni 39.0°C. Sampai di hospital, doktor dengar paru-paru, takde pula kahak atau abnormal yang lain. Tapi disebabkan Aisy dah pernah ambil antibiotic, doktor pun minta Aisy…

  • Ketahui Info Tentang Pneumonia

    Pernah dengar tak tentang Pneumonia? Pneumonia ialah jangkitan pada paru-paru yang boleh menyebabkan kita berasa sangat tidak selesa dan sakit. Bermula dengan batuk, demam, dan pernafasan yang sukar. Pneumonia ini biasa kita dengar terjadi di kalangan bayi, kanak-kanak. Namun dewasa juga boleh mengalami masalah Pneumonia. Pneumonia terjadi disebabkan oleh jangkitan kuman atau bakteria ke dalam paru-paru. Kebiasaannya, kita lebih cenderung terkena jangkitan kuman ini selepas kita mengalami masalah selsema. Selsema menyebabkan diri kita sukar untuk melawan jangkitan kuman. Justeru, lebih cenderung untuk mengalami masalah Pneumonia. Pneumonia juga boleh berlaku sekiranya anda juga merupakan pesakit kronik seperti asma, penyakit jantung, kanser, kencing manis. Apakah simptom Pneumonia? Batuk. Berkemungkinan batuk berkahak, yang…