• Selsema Berlarutan Jangan Dibiarkan

    Baru-baru ini, anak sulung KakMah, Aisy, dimasukkan ke wad kerana demam panas. Sebenarnya dah hampir sebulan lebih Aisy selsema. Dan selsemanya tak kebah mana pun. Pernah surut sebab ambil antibiotic Augmentin, tapi bertahan seminggu aje. Lepas tu, Aisy selsema semula. Selepas balik dari Ipoh, Aisy mula demam semula. Kali ni, panas sungguh badannya. Dah makan ubat demam, tapi tak kebah sangat pun. Lantas, KakMah pun bawa Aisy berjumpa panel dan minta reference letter untuk berjumpa dengan pakar di Hospital Swasta. Suhu badan Aisy masa ni 39.0°C. Sampai di hospital, doktor dengar paru-paru, takde pula kahak atau abnormal yang lain. Tapi disebabkan Aisy dah pernah ambil antibiotic, doktor pun minta Aisy…

  • Ketahui Info Tentang Pneumonia

    Pernah dengar tak tentang Pneumonia? Pneumonia ialah jangkitan pada paru-paru yang boleh menyebabkan kita berasa sangat tidak selesa dan sakit. Bermula dengan batuk, demam, dan pernafasan yang sukar. Pneumonia ini biasa kita dengar terjadi di kalangan bayi, kanak-kanak. Namun dewasa juga boleh mengalami masalah Pneumonia. Pneumonia terjadi disebabkan oleh jangkitan kuman atau bakteria ke dalam paru-paru. Kebiasaannya, kita lebih cenderung terkena jangkitan kuman ini selepas kita mengalami masalah selsema. Selsema menyebabkan diri kita sukar untuk melawan jangkitan kuman. Justeru, lebih cenderung untuk mengalami masalah Pneumonia. Pneumonia juga boleh berlaku sekiranya anda juga merupakan pesakit kronik seperti asma, penyakit jantung, kanser, kencing manis. Apakah simptom Pneumonia? Batuk. Berkemungkinan batuk berkahak, yang…

  • Anak Kecil Sembelit, Menangis Sampai Keletihan

    Baru-baru ni, anak kedua KakMah yang baru sahaja berusia setahun mengalami masalah sembelit. KakMah seperti biasa ambil Ayra dari babysitter. Mula-mula tak perasan sangat pun yang Ayra alami sembelit. Tapi bila tengok dia tak nak duduk untuk tempoh masa yang lama, buat KakMah jadi risau. Selalunya kalau dia leka dengan satu-satu mainan tu, dia akan duduk dan main. Tapi masa tu, Ayra mencangkung aje. Tak nak duduk. Dan KakMah perasan, riak mukanya seperti menahan sakit. Ayra tak seceria kebiasaannya. KakMah pun buka pampers dan check jika ada apa-apa yang tidak normal. Masa tu, masih lagi tak conclude yang Ayra sebenarnya ada masalah sembelit. Ingatkan dia melecet sebab nampak sedikit kemerahan…

  • Selamat Berpuasa dan Salam Ramadhan

    Alhamdulillah. Bertemu kita dengan Ramadhan tahun ini. Semoga segala amal ibadah kita diterima Allah. Sama-samalah kita memperbanyakkan amal ibadah. Bukan setakat solat 5 waktu, tapi juga perbanyakkan bacaan Al-Quran dan terjemahannya, selawat, zikir, solat-solat sunat, solat terawikh. Jika anda inginkan supplement yang boleh membantu anda kekal bertenaga sepanjang hari, boleh dapatkan Set Ramadhan dari KakMah. In Shaa Allah, dengan izin-Nya, anda boleh rasakan kelainan berpuasa dengan supplement Shaklee. Hubungi KakMah untuk order. ESP bakal masuk stok pada minggu hadapan. Jadi, boleh pre-order bermula sekarang (beserta payment). *Disclaimer*

  • Kenapa Anda Perlukan Meal Shakes Shaklee?

    Adakah anda mencari supplement multivitamin dalam bentuk minuman, yang bukan sahaja boleh diambil oleh dewasa, malah kanak-kanak juga boleh. Pendek kata, supplement seisi keluarga. Shaklee menghasilkan Meal Shakes yang rasanya amat digemari oleh semua peringkat umur. Terutama di bulan Ramadhan ni, memang ramai menyimpan stok Meal Shakes untuk bantu memberikan tenaga pada mereka sepanjang berpuasa. Kanak-kanak juga boleh minum dan amalkan ketika bersahur. In shaa Allah, kekal bertenaga hingga ke waktu berbuka nanti. Seperti supplement Shaklee yang lain, dan bersesuaian dengan moto nya yang sentiasa selamat, semulajadi ni.. Meal Shakes juga dihasilkan daripada bahan-bahan semulajadi seperti kacang soya, buah-buahan, sayur-sayuran. Ia juga mengandungi khasiat lactalbumin iaitu sejenis organisma protein yang…