Pentingkah Collagen untuk Sendi (Lutut)

Umum tahu, masalah sendi ni adalah satu kebiasaan terutama di kalangan orang tua dan wanita. Namun ramai juga di awal peringkat usia (30 atau 40-an) telah mula merasakan masalah kesihatan sendi terutama di bahagian lutut.

Bahasa saintifik untuk masalah sendi ini ialah Osteoathritis. Sendi mula rasa keradangan, kalsium berkurangan, menyebabkan lutut atau sendi lain rasa sakit. Pergerakan menjadi terbatas. Yang umat Islam, sukar untuk solat dengan betul. Terpaksa solat duduk. Masalah lutut ini menyebabkan sukar untuk membengkokkan lutut seperti mereka yang lain. Sakitnya, Allah saja yang tahu.

Osteoathritis (OA)

 

Collagen merupakan komponen terbesar untuk menghubungkan tisu-tisu dalam badan. Ia juga penting untuk kulit, saraf. Lebih kurang 30% daripada protein dalam badan adalah berasaskan collagen. Collagen membantu mengembalikan keanjalan pada sendi, mengurangkan kekejangan dan keradangan.

Sebab itu, ramai pengguna Shaklee yang mengamalkan Shaklee Collagen Powder merasakan perubahan yang amat ketara pada masalah lutut, terutamanya. Jom lihat beberapa testimoni pengambilan Collagen Shaklee secara consistent.

Dulu nak solat pun sakit, kini dah hilang.

Kesan seawal 5 sachet pengambilan.

Muka lembap, parut hilang. Lutut pun tak sakit dah.

 

Alhamdulillah. Semuanya dengan izin Allah.

Berminat nak cuba Shaklee Collagen Powder? Boleh roger Ummi sekarang.

*Disclaimer*

OsteMatrix Promosi Merdeka 2016

Tak suka minum susu? Sering cramp? Gusi berdarah? Tidur tak lena?

Itu menunjukkan yang anda kekurangan kalsium. Dan berita baik untuk anda, bulan Merdeka (Ogos) ni adalah bulan promosi OsteMatrix, iaitu supplement Kalsium daripada Shaklee yang berbentuk tablet. So, sesuai sangat untuk mereka yang tak suka minum susu, terutamanya.

Promosi Ogos 2016

Promosi Ogos 2016

 

Harga sebotol hanyalah RM61 sahaja. Sebotol boleh tahan paling minima sebulan, jika pengambilan kalsium anda sehari diperlukan ialah minimum 1,000 mg sehari. Jom beli 7 botol terus, boleh buat stok selama setengah tahun.

OsteMatrix sangat sesuai untuk:

 ✔ Ibu hamil

✔ Ibu menyusu

✔ Ibu berpantang

✔ Baru lepas patah/retak tulang

✔ Sering sakit kaki/gusi/tumit

✔ Semua lelaki dan wanita

Untuk info lanjut, boleh hubungi Ummi.

signature 3

Promosi Aidilfitri Pula (Julai 2016) – Vivix dan Vitalea for Children

Salam Aidilfitri, dan Maaf Zahir Batin dari Ummi sekeluarga.

Maaf atas kelewatan ucapan Aidilfitri dari kami. Al-maklumlah, sibuk berhari raya, melaksanakan urusan keluarga, dan sebagainya. Tapi apa pun, semoga anda semua bergumbira di hari raya ini.

Ummi nak kongsikan promosi bulan Julai tahun ini. Pasti ramai yang dah tahu, tapi tak salah kalau Ummi nak kongsikan juga di blog Ummi ni. Kan? So, here we go.

Promosi Julai 2016

Promosi Julai 2016

Nak tahu apa kebaikan dan khasiat Vivix dan Vitalea Kanak-kanak ni, boleh click link di bawah ni. Dan retail price untuk setiap supplement adalah seperti berikut:

Vivix – RM 475

Vitalea for Children – RM 111

Jangan lepaskan peluang untuk dapatkan promosi ni terutama si Vivix tu. Pelbagai kebaikan dan khasiat dalam satu botol Vivix. Sesuai diamalkan oleh semua, tak kira lelaki atau wanita.

Nak tahu lebih lanjut, hubungi Ummi.

signature 3

7 Cara Untuk Dapatkan Tulang Yang Sihat Selain Supplement Kalsium

Pengambilan makanan yang seimbang boleh membantu membina tulang yang lebih sihat dan kuat, selain daripada pengambilan kalsium (supplement atau susu) semata-mata. Kalsium amatlah penting dan perlu ada pada tahapnya dalam badan kita. Ini untuk mengelak daripada masalah tulang yang sering kita dengar iaitu osteoporosis. Osteoporosis ni adalah dimana tulang semakin lemah dan rapuh.

CARA DAPATKAN TULANG SIHAT SELAIN KALSIUM
Pengambilan kalsium adalah salah satu alternatif. Tapi bukan hanya daripada supplement, anda juga boleh dapatkan daripada nutrisi lain. Pengambilan kalsium yang anda perlukan setiap hari ialah min 1,000 mg untuk dewasa.
 
1. Pengambilan susu (tenusu)
  • Susu lembu ada 300 mg kalsium dalam satu cawan. Yang fresh tau.
  • Cheese dan yogurt pun ada juga khasiat kalsium
  • Selain susu lembu, inisiatif lain adalah almond, nasi, dan juga soya. Soya sahaja boleh berikan 35-300 mg kalsium setiap hidangan. Tapi tengok jugalah cara penghasilannya.
2. Contoh makanan bukan tenusu
  • Brocolli
  • Almonds
  • Salmon
  • Sayuran hijau seperti bayam
  • Kekacang

3. Makanan yang ditambah khasiat kalsium (selalu ditulis pada label)

  • Jus
  • Soya
  • Cereals

4. Jangan lupa pengambilan vitamin D

  • Vitamin D membantu penyerapan kalsium ke dalam badan
  • Kita memerlukan 400 – 800 IU vitamin D setiap hari
  • Tahu tak, cahaya matahari pun ada vitamin D tau. Berjemur 10-15 minit tu ok la. Tapi tengok juga, kalau terlampau panas atau udara tak segar, jangan ambil risiko berjemur pula ya.

5. Pengambilan protein

  • Protein membantu membentuk tulang yang sihat, dan juga membantu mempercepatkan proses pemulihan tulang yang retak/rapuh (berdasarkan kajian).

6. Nutrisi lain seperti:

  • Potassium
  • Magnesium
  • Vitamin K
  • Vitamin C
  • Vitamin A (tapi jangan terlalu banyak sebab tak bagus juga untuk tulang)

7. Apa yang anda perlu kurangkan:

  • Alkohol
  • Caffeine
  • Sodium
Baca label makanan anda setiap kali membeli. Pastikan setiap nutrisi pada kadar yang seimbang dan tidak berlebihan. Semakin tua, semakin kurang ketumpatan tulang kita kalau tak ambil kalsium dan nutrisi lain yang bagus untuk tulang ni. Tambah lak kalau kaum perempuan. Sebab apa, time period kalsium keluar, time pregnant share kalsium dengan baby, time menyusu pun masih share kalsium dengan baby. Jadi, amalkan pemakanan seimbang yang bantu menyihatkan tulang.
Nak senang dan mudah, boleh ambil set supplement untuk tulang dan sendi iaitu Set Joint Healh Shaklee. Terdiri daripada Ostematrix (kalsium), Omega Guard (Omega 3, dll), serta Advanced Joint Health Tablet.
Untuk maklumat lanjut, boleh hubungi kami.
———————————————————
Puan Shima (SID # 885670)
msg/whatsapp: 0196972866
pm fb: http://bit.ly/PM_Kami
Pengedar Shaklee di Seremban
———————————————————

**Disclaimer**