Kawal Bacaan Hemoglobin (Hb) Semasa Hamil

Ramai wanita teruja apabila disahkan hamil. Terutamanya jika itu adalah kehamilan pertama selepas baru bernikah. Dan, orang kata bunting pelamin pula kan? Tak pun, dah tunggu lama, akhirnya Allah beri rezeki untuk hamil. Tapi, cuba ibu check, dah cukupkah persediaan ibu?

Tahu tentang HEMOGLOBIN? Perasan tak semasa check-up, terutamanya jika check-up di Klinik Kesihatan Kerajaan, setiap bulan kena ambil darah, urine. Dalam result darah tu ada HGB kan? Itulah dia hemoglobin. Ia adalah kandungan protein di dalam sel darah merah yang membantu membekalkan oksigen ke dalam sel-sel badan kita. Perasan tak, semakin usia kandungan meningkat, bacaan Hb juga turut terpengaruh dan mula menurun. Jika tak cukup pemakanan dan nutrisi seharian, yang membekalkan zat besi untuk bantu menstabilkan Hb, maka ibu terdedah dengan risiko sangat bahaya. Bukan hanya untuk ibu, tapi juga untuk baby dalam kandungan.

Antara risiko penurunan Hb pada bayi ialah

  1. Bayi berpotensi dilahirkan tidak cukup bulan
  2. Bayi tidak mengalami kenaikan berat badan seimbang

Antara risiko penurunan Hb kepada ibu pula ialah:

  1. Ibu mudah merasa penat dan letih
  2. Ibu mudah mendapat jangkitan penyakit

Sebab tu, jangan marahkan misi bila misi membebel bacaan turun menjadi kurang daripada 11. Sebab banyak risikonya. Kalau tak fikirkan tentang kita, fikirkan tentang bayi dalam kandungan. Mereka berhak untuk hidup.

Satu je tips untuk bantu kawal hemoglobin kita adalah dengan memperbanyakkan makanan yang tinggi kandungan zat besi. Antaranya bayam, daging, kerang, jambu, hati ayam, macam-macam lagi. Boleh google. Tapi, pastikan penghasilan makanan tu tidak “mematikan” nutrisi asal makanan tu. Kalau salah cara masak/proses, hilanglah nutrisi, tak membantulah untuk naikkan hb.

Kak Mah nak kongsikan pengalaman Kak Mah semasa hamil tahun lepas. Ini kehamilan kedua Kak Mah.

Inilah dia bacaan hemoglobin Kak Mah semasa pregnant kan Ayra, baby kedua Kak Mah. Ada 2 kali bacaan hb turun less than 11.

Masa 16 weeks, Kak Mah “sombong”. Culas makan supplement. Ada beberapa kali ter-skip. Konon confident tak turun banyak sebab before tu 12.4. Sekali hambik ko. Turun ke 10.8. Terus kena bebel dengan nurse, doktor. Bagitahu makan shaklee, mereka kata tak cukup nutrisi untuk stabilkan Hb. Kena ambil vitamin klinik.

Tapi… Kak Mah ni degil. haha.

Kak Mah continue gak vitalea. Ambil 2 biji setiap hari tanpa skip. Consistent makan (dah serik). Kak Mah ambil sekali dengan vitamin c dan b complex. 2 weeks later, naik balik ke 11.0. Alhamdulillah.

Pastu 30 weeks, ni beberapa hari lepas raya. Makan banyak daging agaknya. Kak Mah g check up, turun lagi. Tapi doktor kata takpe. Sebab ramai ibu turun. Mungkin sebab tak jaga makan time raya. Tengok 2 minggu lagi, dan alhamdulillah, result naik balik ke 11.6.

Syarat makan supplement ialah:

JANGAN CULAS
JANGAN SKIP

Kalau uolls buat 2 benda ni, confirm hb turun. Jangan salahkan supplement. Paling penting, doa jangan lupa, solat jangan tinggal.

Nak lebih bertenaga semasa hamil, tak mudah letih, tak mudah lesu, emosi stabil, berat badan terkawal, silalah amalkan set kehamilan Shaklee yang lengkap.

Nak konsultasi best dari Kak Mah dan beli shaklee, roger Kak Mah okeh.

6 Sebab Ibu Hamil Jangan Abaikan Supplement Semasa Hamil

Bila disahkan hamil oleh pakar perubatan, kebiasaannya perkara pertama yang dinasihatkan oleh pakar adalah makan vitamin (supplement). Macam-macam bekalan supplement yang diberikan oleh pakar, dengan tujuan untuk membantu dan menyokong kesihatan kandungan sepanjang kehamilan. Tapi……. masih ramai lagi yang masih culas dan tak mahu makan supplement. Tahu tak betapa pentingnya pengambilan supplement ni?

Well, kalau anda yakin pemakanan anda tu lengkap (read: sangat lengkap) dan dijamin bersih, tiada bahan kimia, semulajadi, then anda mungkin boleh skip supplement (highly not recommended). Ada 6 sebab utama kenapa anda tak boleh abaikan pengambilan supplement ketika hamil.

  1. Membantu mengurangkan risiko kelahiran bayi pramatang
  2. Membantu mengurangkan risiko kecacatan bayi ketika hamil
  3. Membantu memberi tenaga dan kekuatan pada ibu sepanjang kehamilan
  4. Membantu mengurangkan risiko kekurangan berat ketika bayi dilahirkan
  5. Membantu ibu kekal sihat sepanjang kehamilan
  6. Membantu mengurangkan risiko kekurangan khasiat yang diperlukan oleh ibu dan juga bayi dalam kandungan seperti kalsium

Antara supplement (nutrisi) yang diperlukan sepanjang kehamilan ialah zat besi, kalsium, folic acid, omega-3, dan protein.

Shaklee ada kesemua supplement untuk membantu memberikan nutrisi secukupnya yang diperlukan oleh ibu hamil dan bayi.

Set Kehamilan Lengkap

 

Apa ada di dalam set ini?

  • ESP – membekalkan khasiat protein, kalsium untuk ibu yang membantu meningkatkan bekalan darah, membantu menguatkan rahim.
  • VITALEA – multivitamin yang lengkap dengan khasiat zat besi yang membantu menstabilkan jumlah dan kepekatan darah (hemoglobin).
  • SUSTAINED RELEASE VITA-C PLUS – memberikan khasiat 500mg vitamin c dalam satu tablet yang membantu pertumbuhan tulang dan gigi bayi.
  • B COMPLEX – lengkap dengan asid folic yang membantu mengurangkan risiko kecacatan neural tube dan membantu menstabilkan emosi ibu.
  • OSTEMATRIX – supplement kalsium lengkap dengan vitamin D dan magnesium yang membantu membina tulang dan tunas gigi bayi, serta bantu mengurangkan risiko ibu mengalami masalah kaki cramp.
  • OMEGA GUARD – supplement minyak ikan yang kaya dengan omega-3, EPA, DHA untuk membantu perkembangan minda bayi serta bantu mengawal kenaikan berat badan ibu semasa hamil.

Berminat untuk mencuba set kehamilan optimum ini? Roger ummi ya.

*Disclaimer*

5 Perbezaan Antara Hamil Sulung Dan Anak Kedua

Kehamilan sememangnya dinanti-nantikan oleh setiap pasangan suami isteri. Terutama apabila menerima perkhabaran kehamilan pertama, rasa teruja tu sangatlah tinggi. Al-maklumlah, nak menerima kehadiran orang baru dalam keluarga. Alhamdulillah.. Dan….. apabila disahkan hamil anak kedua, rasa teruja itu tetap ada.. Tetapi, ada juga rasa risau, fikir macam-macam.. Tambahan pula bila jarak kehamilan sangat dekat.

Perbezaan Kehamilan Sulung_Kedua

Ada perbezaan yang dialami oleh ibu semasa hamil anak kedua berbanding dengan anak sulung. Dan ummi pasti, perbezaan ini dialami oleh kebanyakan ibu-ibu. Hatta, anak sudah membesar sekalipun. Pasti ada sedikit rasa perbezaan. Jika anak masih kecil, lagilah lain rasanya.

 

1. Kurang masa berehat

  • Berbanding bila hamil anak sulung, bila-bila masa nak berehat, boleh aje. Tapi bila hamil anak kedua, dah tentu fokus kita pada anak sulung tadi. Takkan kita nak abaikan anak sulung kan. Dia masih memerlukan perhatian dan kasih sayang kita. Jadi, masa rehat hanyalah pada waktu malam sahaja. Tu pun belum tentu lagi. Hehe.. Bersabarlah ibu. In Shaa Allah, sesuatu yang terbaik menantimu. Itulah pahala seorang ibu hamil.

2. Terlalu rasa penat

  • Terutama pada ibu bekerjaya, bila balik, pasti rasa penat. Yang surirumah pun tak kurang hebatnya. Bila rasa nak rehat, kena layan si sulung. Anak yang sedang membesar, semestinya memerlukan perhatian dari kita. Berbanding masa hamil sulung dulu, penat tu kurang sebab kita cukup rehat. Banyakkan minum air, ibu. Makan makanan berkhasiat, makanan sunnah. In Shaa Allah, akan kurang rasa penat tu.

3. Kurang Berseri

  • Berbanding semasa hamil anak pertama, bila hamil anak kedua ni, ada yang kelihatan lebih tak terurus. Sebab nak jaga anak sulung lagi, jaga keperluan suami, jaga rumah. Kalau masa kehamilan pertama, kita cukup rehat, cukup tidur. Kehamilan kedua ni, kena pandai curi masa untuk jaga penampilan diri kita juga.

4. Air Kencing Tak Terkawal

  • Apabila anda hamil anak kedua dalam tempoh yang agak rapat, jangan terkejut sekiranya anda tidak dapat mengawal pengeluaran air kencing. Terutama ketika bersin, ketawa, batuk. Ini adalah normal. Anda perlu memakai panty liner untuk perlindungan, dan kerap tukar agar kebersihan terjaga.

5. Perancangan Tak Menjadi

  • Tak macam hamil anak pertama. Masa hamil anak pertama, segala perancangan anda untuk lakukan senaman, mengaji Al-Quran, lakukan perkara-perkara sunnah menjadi kenyataan. Tapi bila hamil anak kedua, terutama dalam tempoh agak rapat, kebanyakan perancangan ini tak menjadi. Jangan jadikan alasan. Sekali lagi, curilah masa untuk mengaji Al-Quran (contohnya). Kerana ia bantu melancarkan kehamilan kita, dan membantu perkembangan janin di dalam rahim. In shaa Allah. Dan….curi masa juga untuk lakukan senaman ringan. Dukung anak pun satu senaman tau.

 

Semoga ibu-ibu selamat menjalani kehidupan harian sepanjang kehamilan ini. Sentiasa bersyukur dengan apa Allah berikan, in shaa Allah, segalanya akan berjalan dengan lancar. Jangan mengeluh tau. Allah sentiasa membantu kita.

Untuk dapatkan supplement Shaklee yang membantu menguatkan/memberikan tenaga, membantu meningkatkan bacaan hemoglobin, memberikan khasiat kalsium secukupnya, anda boleh hubungi ummi.

Kepentingan Pengambilan Protein Semasa Hamil

Sepanjang kehamilan, anda perlu mengamalkan diet pemakanan yang sihat. Antara nutrisi yang penting adalah asid folic, zat besi, omega-3, dan tak lupa Protein! Ya, protein adalah salah satu nutrisi diperlukan semasa hamil. Mengapa ianya penting? Mari kami kongsikan dengan anda kepentingannya.
Ketika anda sedang hamil, badan anda sebenarnya bekerja lebih kuat untuk keperluan anda sendiri dan juga janin anda. Selain itu, badan anda juga sedang bekerja keras untuk membentuk sel-sel otak bayi. Protein juga membantu pertumbuhan perkembangan bayi
Kandungan protein yang anda perlukan adalah lebih tinggi semasa hamil, iaitu sekitar 75g protein. Berbanding dengan wanita biasa yang tidak hamil, hanya memerlukan 25g sahaja.
Antara sumber makanan nutrisi semulajadi adalah daging, ayam, ikan, produk tenusu, produk soya, kekacang, sayuran hijau.
Ingin lebih mudah, anda juga boleh mengamalkan supplement Energizing Soy Protein Shaklee (ESP). Bagaimana ESP membantu ibu hamil? Click LINK ini. Ia adalah supplement soya non-GMO dan sangat selamat untuk diamalkan.
Hubungi kami untuk order ESP ataupun SET LENGKAP KEHAMILAN anda.
———————————————————
Puan Shima (SID # 885670)
msg/whatsapp: 0196972866
pm fb: http://bit.ly/PM_Kami
Pengedar Shaklee di Seremban / Damansara
———————————————————

**Disclaimer**

Beli Set Kehamilan Shaklee Secara Online

Adakah anda mencari supplement Shaklee yang menyokong kehamilan anda? Malu untuk PM kami? Jangan risau. Kini anda boleh beli Set Kehamilan Shaklee secara online! Bagaimana? Kami akan tunjukkan caranya. Set ini lengkap untuk ibu yang sedang hamil. Malah, ia boleh diamalkan sejak dari tempoh anda berusaha untuk hamil sehinggalah ke tempoh anda menyusukan bayi anda (iaitu semasa berpantang dan tempoh menyusukan bayi).
Apa istimewanya Set Kehamilan Shaklee?
Setiap supplement dapat memenuhi nutrisi diperlukan oleh seorang wanita semasa tempoh kehamilan. Omega Guard boleh dimulakan apabila kandungan mencecah usia 4 bulan ke atas, iaitu bermula daripada trimester ke-2. 
Ingin dapatkan supplement ini secara online, anda boleh click button di bawah. Anda boleh membuat bayaran melalui Debit/Credit Card sahaja. Selepas pembelian berjaya, anda digalakkan untuk menghubungi kami agar kami dapat memberikan consultation percuma kepada anda!

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=c0033b86241ab2270d5b6913fe466d1c
———————————————————
Puan Shima (SID # 885670)
msg/whatsapp: 0196972866
pm fb: http://bit.ly/PM_Kami
Pengedar Shaklee di Seremban / Damansara
———————————————————

**Disclaimer**