• Supplement Shaklee Untuk Bantu Ibu Menyusu

    Ibu menyusu memerlukan nutrisi seimbang, lengkap, dan juga sihat untuk keperluan ibu dan juga bayi yang disusui. Ya, mungkin ramai tak faham. Tapi apa ibu makan/minum, si anak juga mendapat khasiat atau rasa yang sama. Sebab tu perlunya pemakanan yang sihat supaya bayi juga turut sihat dan membesar dengan baik. Setuju? Seperti juga ibu yang sedang hamil, antara nutrisi diperlukan oleh ibu yang menyusukan anaknya ialah protein, kalsium, vitamin c, zat besi, omega-3, dan banyak lagi. Nutrisi ini membantu perkembangan minda anak dan juga kesihatan anak. Manakala untuk ibu, ia membantu memberikan tenaga, mengawal emosi dengan baik. Bila ibu bertenaga, tak stress, kesihatan baik, maka susu pun mudah terhasil dan…

  • Manfaat dan Kelebihan Menyusukan Bayi (Breastfeed)

    Tahu tak, susu yang terbaik untuk bayi yang baru lahir adalah susu ibu itu sendiri. Ini juga disebut di dalam Al-Quran, surah Al-Baqarah, ayat 233. Sesungguhnya, ibu hendaklah menyusukan anak mereka sehingga berusia 2 tahun genap. Itulah yang terbaik untuk anak kita. Ramai ibu yang bila dah mula hamil, memang dah tanam niat ingin menyusukan anak mereka dengan susu ibu sendiri. Alhamdulillah, jika telah pun berniat begitu. Teruskan belajar dan fahami apa diperlukan untuk berjaya dalam penyusuan susu ibu. Banyak manfaat dan kelebihan jika ibu berpeluang untuk menyusukan anak ibu sendiri. Manfaat ini bukan hanya untuk ibu, tetapi juga untuk anak. Nak tahu apa? Manfaat kepada Bayi Susu ibu sangat…

  • Rahsia Kejayaan Penyusuan Susu Ibu Untuk Ibu Bekerja

    Ibu yang bekerja sentiasa mengalami dilema bagaimana untuk jayakan penyusuan susu ibu kepada bayi mereka, terutama apabila mereka telah mula melangkah masuk ke alam pekerjaan semula. Dah tentu, tiada masalah sepanjang tempoh berpantang kerana bayi sentiasa di depan mata ibu. Tapi bila dah masuk kerja, jadual kerja yang padat kadang tu buat ibu rasa stress dan tak tahu macam mana nak manage untuk pam dan sediakan stok semasa bekerja. Tahu tak, bila ibu telah mula stress sepanjang tempoh cuti berpantang tu, production susu pun boleh menjadi semakin berkurangan. Nanti bekalan EBM untuk anak pun tak mencukupi bila ibu dah mula bekerja nanti. So, ibu perlu buat persediaan semasa hamil lagi.…

  • Tips Yang Boleh Diamalkan untuk Ibu Menyusu

    Ibu menyusu ni, kadang-kadang emosinya mudah terganggu, mudah rapuh. Sebab rasa penat mengemaskan rumah, penat di tempat kerja. Jadi, jangan hairanlah kalau tiba-tiba ibu-ibu menyusu ni tiba-tiba je nak mengamuk. Tapi ibu, tahu tak, emosi yang tidak stabil seperti ini boleh mengganggu penghasilan susu badan. Susu boleh drop samada direct feed atau pun pam. Sebab tu, penting bagi ibu untuk jaga dan kawal emosi agar jangan terganggu, tidak stress. Menyusu dengan kerap Jika susu kelihatan macam nak drop tu, boleh cuba buat power pumping untuk boost semula penghasilan susu ibu. Pam sehingga breast benar-benar kosong dapat menggalakkan penghasilan susu ibu yang baru. Pam atau susukan anak setiap 2-3 jam, atau…