• Awas! Risiko Kurang Kalsium Jika Ada Tanda Ni

    Selalu tak dengar tentang masalah osteoporosis atau masalah lain berkaitan dengan masalah tulang? Macam-macam sangat masalah boleh berlaku jika kekurangan nutrisi yang penting untuk tulang, terutamanya kalsium. Antara risiko yang perlu anda ambil berat ialah osteoporosis (kepadatan tulang semakin berkurangan dan boleh menyebabkan tulang rapuh) dan juga osteopenia (kehilangan tulang atau ketebalan tulang luar daripada normal range). So, please jangan abaikan pengambilan kalsium dalam diet harian. Sebab ini akan menyebabkan pelbagai masalah pada kita. Kalau tak rasa sekarang, kita mungkin akan alami masalah ni bila dah tua nanti. Nanti bermulalah sakit pinggang, sakit urat, dan macam-macam lagi. Jom check balik diri kita, ada tak tanda-tanda dan simptom ni? Tidak yakin…

  • Tips Breastfeeding: Susu Drop Semasa Datang Haid

    Berapa ramai ibu menyusu yang mempunyai masalah yang sama seperti ini? Di awal selepas bersalin tu, Alhamdulillah, susu sangat meriah. Berbulan-bulan meriah, consistent je setiap kali pam. But one day, bila ibu mula datang haid (period), tiba-tiba je, susu drop. Ada yang nampak ketara sangat beza apabila sedang haid. Kalau sebelum ni boleh dapat 8 oz setiap kali pam, tapi bila haid, susu boleh drop ke 5-6 oz. Kenapa jadi macam tu? Normal ke tidak? Bermula daripada saat ovulasi (iaitu pertengahan period cycle) sehingga ke hari pertama atau kedua next period cycle, sesetengah ibu akan mula mengalami masalah susu berkurangan (drop). Ini ada kaitan dengan pengurangan kalsium di dalam badan…

  • Gastrik 16 Tahun Hilang Dengan Shaklee

    Seringkali kita dengar masalah gastrik ni. Gastrik boleh menyerang sesiapa sahaja, tidak kira peringkat umur. Jika tak jaga makan atau selalu skip makan, mulalah gastrik ni menyerang. Sakit disebabkan gastrik ni, Tuhan saja yang tahu. Memang sakit sangat. Kalau dah sampai tahap teruk sangat tu, sampai duduk baring pun tak boleh. Sehinggakan nak buat kerja harian pun tak boleh. Mereka yang mengalami gastrik kadang tu memang jaga makan. Sebab tak nak sakit ni datang kembali. Tetapi, punca sakit gastrik bukan hanya disebabkan salah makan, tak makan. Ada banyak lagi punca lain yang boleh trigger sakit gastrik ni. Antara punca atau pun penyebab yang boleh trigger gastrik ialah Makan makanan terlalu…

  • Sakit Tumit, Kejang Kaki, Lenguh-lenguh Berkurangan dengan Shaklee

    Pernah tak mengalami masalah kaki sakit, terutama di bahagian tumit? Dalam masa yang sama, kaki selalu rasa kejang, lenguh-lenguh. Simptom ni sebenarnya adalah sangat normal di kalangan wanita berusia. Tapi jika nutrisi kalsium di dalam badan tidak mencukupi, seawal usia 30-an pun dah boleh mula rasa dah. Bergantung pada tahap kesihatan seseorang. Sebab itu pentingnya pengambilan nutrisi yang betul seawal usia remaja. Supaya tulang, sendi, otot kita sihat dan kuat. Kaki kita sebenarnya sangat kompleks dan ianya adalah sangat penting untuk membolehkan kita berdiri, berjalan, berlari, melompat. Ia adalah merupakan satu struktur daripada tulang, sendi, otot, dan tisu lembut. Ada banyak masalah yang berkaitan dengan masalah kaki kita, terutama bahagian…

  • Nutrisi Kolagen Bukan Untuk Kulit Sahaja

    Semua pun tahu tentang kolagen. Dan kebiasaannya, orang akan ingat, kolagen ni untuk kulit. Ramai wanita di luar sana yang mengambil pelbagai jenis kolagen untuk mencantikkan, menganjalkan kulit. Jika anda memilih kolagen yang betul dan terbaik, sebenarnya, anda bukan sahaja dapat mencantikkan kulit, tapi anda juga akan merasakan pelbagai lagi khasiat selepas mengamalkan pengambilan kolagen yang betul. Pemilihan kolagen yang terbaik juga penting supaya ia dapat memberi manfaat pada badan kita, dan bukannya memudaratkan badan kita. Badan kita ni perlukan nutrisi terbaik supaya dapat bekerja dengan baik. Tidak semua kolagen itu sama. Tahu tak ada 28 jenis kolagen, dan setiap dari satu jenis ini memberikan fungsi kolagen yang berbeza. Dan…