Boleh ke Kurus Selepas Bersalin? – Video Sharing

Ramai mengeluh, risau. Bimbang berat badan semakin bertambah selepas melahirkan anak. Betul tak? Masa KakMah mula-mula disahkan hamil anak pertama dulu, KakMah tak risau sangat benda ni. Tak sedar diri sebelum ni punyalah gemuk KakMah ni. Sungguh. Boleh tengok post KakMah sebelum ni. Beza semasa belum hamil, dan selepas melahirkan 2 orang anak.

Namun Alhamdulillah. KakMah dapat menurunkan berat badan sebanyak 20kg selepas melahirkan anak pertama. 10kg lebih kurang berbanding semasa awal kehamilan. Sebab tu, kelihatan perbezaan yang sangat ketara. KakMah mula-mula tak perasan pun. Tak timbang pun berat badan KakMah berapa. Tapi bila masuk kerja, kebanyakannya tegur kata KakMah dah kurus. Bila timbang, pastu compare dengan berat asal (check dalam buku pink), baru perasan turun 20kg. Alhamdulillah. Syukur sangat.

Rezeki KakMah? Mungkin. Alhamdulillah, KakMah berjaya menurunkan berat badan selepas bersalin.

Tapi sebenarnya ramai lagi ibu-ibu di luar sana yang berjaya menurunkan berat badan selepas bersalin tau. Jom kita dengar tips daripada Puan Salwa ni. Tak banyak pun tips yang Puan Salwa ni kongsikan. Ada 4 tips penting.

Kurus Selepas Bersalin Sampai Turun 20kg! Wow! from iReach HD on Vimeo.

Dah faham?

Tips pertama: Susukan anak sepenuhnya.
Tips kedua: Amalkan pengambilan air kosong yang mencukupi.
Tips ketiga: Kawal pengambilan kalori.
Tips Keempat: Jaga pemakanan, pengambilan nutrisi mencukupi. Supaya makanan dalam badan dapat ditukarkan kepada tenaga, dan bukan lemak.

Nak cuba Set Berpantang, Set Kurus, atau pun Set Kecantikan Shaklee? Boleh hubungi KakMah untuk info lanjut.

*Disclaimer*

Berat Naik Lepas Bersalin?

Ramai ibu yang runsing dan risau akan kenaikan berat badan semasa hamil. Ada yang naik 10kg, ada yang naik 20kg. Tapi, boleh ke berat tu turun semula ke berat asal selepas bersalin nanti? Wanita sememangnya sangat menjaga berat badan. Kalau boleh, tak mahu makin berat selepas bersalin. Nak maintain macam anak dara or better than that kan?

Betul ke Berat Susah Turun Lepas Bersalin?

Sebenarnya, salah satu tips untuk mudah turun berat badan selepas bersalin adalah dengan menyusukan baby. Sebab setiap kali anda menyusukan baby, samada direct feeding atau pam, anda sebenarnya membakar sangat banyak kalori. Sebab tu kalau anda perasan, masa menyusu, kita rasa mengantuk sangat. Macam ada setan yang kuat sangat kat mata ni, paksa kita untuk tidur kan? Sebenarnya kalori kita sedang dibakar masa menyusu, dan sebab itulah kita rasa sangat penat.

Itulah antara sebab kenapa KakMah sangat menggalakkan ibu untuk menyusukan baby. Berusahalah agar anda dapat menyusukan baby anda sehingga sekurang-kurangnya usia baby 6 bulan, dan sebaiknya sehingga berusia 2 tahun. Ini juga tertulis dalam Al-Quran, kerana sememangnya menyusukan baby bukan hanya memberi manfaat pada ibu, malah juga sangat memberi manfaat pada baby.

Antara perkara yang menyebabkan berat naik selepas bersalin ialah:

  • Jarang bersenam
  • Pemakanan tak seimbang
  • Kurang rehat
  • Emosi yang turun naik / stress

Maka, kalau nak berat turun atau terkawal selepas bersalin, jangan jadikan alasan “BABY” sebagai sebab anda tak boleh nak kawal 4 perkara asas tu. Sebab baby sebenarnya boleh jadi dorongan dan galakan untuk anda kawal 4 perkara tu.

Pengalaman KakMah

Ini KakMah. Sebelum KakMah hamil, memang berat KakMah tak terkawal. Mana tak nya, masa kerja ada 3 kali time break. Selera makan lak boleh tahan time tu. Hehe. Masa hamil anak pertama, KakMah naik 10kg. Alhamdulillah, tak banyak sangat naik. Mungkin asbab pengambilan Omega Guard semasa hamil, jadi berat badan KakMah terkawal semasa hamil.

Selepas bersalinkan anak pertama, habis berpantang, KakMah turun 20kg. Ya, 10kg kurang daripada berat sebelum hamil. Antara sebab KakMah turun banyak masa ni ialah penjagaan pemakanan semasa berpantang. Kalau ingat dalam post KakMah sebelum ni, KakMah alami masalah gastric yang sangat kuat. Sampai tahap nak bangun/berdiri/duduk pun tak boleh. Apatah lagi nak menyusukan baby, Allah je yang tahu KakMah tak mampu sangat time tu. Disebabkan tu, masa berpantang tu, KakMah kawal pemakanan. KakMah tak makan makanan berminyak, tak ambil garam. KakMah amalkan ni selama hampir sebulan. Alhamdulillah, lepas habis berpantang, turun mendadak sampai 20kg.

Masuk balik kerja, ramai tegur KakMah dah kurus sangat. Kurus berbanding sebelum hamil. Syukur, dengan izin Allah. Berat KakMah maintain sampailah masa KakMah hamil sekali lagi. Masa kehamilan kedua, KakMah naik 15kg. Dan syukur, lepas bersalin, juga turun ke berat asal. Tak turun sangat lagi dah. Hehe. Still, ada ramai tegur kata KakMah nampak kurus. Padahal KakMah rasa banyak gak makan.

Alhamdulillah, KakMah rasa, atas asbab pengambilan supplement Shaklee sepanjang kehamilan, berpantang, dan sepanjang menyusukan baby ni sangat membantu KakMah untuk kawal 4 perkara yang menyumbang kepada kenaikan berat badan lepas bersalin. Emosi terkawal, senang membuang, pemakanan terjaga.

Antara tips lain untuk kekal maintain berat badan lepas bersalin ialah:

  • Jaga pemakanan (kurangkan pengambilan minyak dan garam).
  • Jangan ambil gula. Banyakkan minum air masak (suam sebaiknya).
  • Jangan malas. Banyakkan exercise walaupun yang ringan-ringan seperti jalan kaki ke, naik turun tangga ke.
  • Teruskan breastfeeding – ni KEY dia.
  • Amalkan pemakanan sihat, dan amalkan supplement seperti Shaklee.

 

Supplement Shaklee Yang Semulajadi dan Selamat Diamalkan

 

Untuk info lanjut, boleh hubungi KakMah.

*Disclaimer*

Tips Untuk Ibu Menyusu Supaya Susu Tak Drop Semasa Puasa

In Shaa Allah, bermula 27 Mei 2017 ni, kita akan dipertemukan dengan bulan Ramadhan. Semoga Allah merahmati dan menemukan kita semula dengan bulan Ramadhan ni kan. Ibu-ibu yang menyusukan baby, mesti susah hati kan? Kebiasaannya, pada pandangan umum, susu drop masa bulan puasa. Sebab, kurang minum air. Berbanding dengan semasa tak berpuasa. Air memang all the time minum, so susu tu, in shaa Allah, mencukupi. Bila tak puasa, macam mana?

In shaa Allah, ada tips untuk anda, agar production susu kekal maintain walaupun sedang berpuasa.

Paling penting, kena amalkan makan buah kurma ketika sahur, terutamanya. In shaa Allah, dengan kurma ni lah, kita dapat bertahan hingga ke petang, rasa bertenaga, dan tak lapar. Production susu pun, in shaa Allah, kekal maintain macam biasa.

Pengalaman KakMah masa menyusukan Aisy 2 tahun lepas, KakMah blend kurma dengan ESP + Milo. Alhamdulillah, memang lain sangat rasa badan. Tak macam puasa sangat pun. Supplement Shaklee, in shaa Allah, boleh membantu anda. Amalkan Set Menyusu Lengkap Shaklee, plus Set Ramadhan. KakMah memang continue Supplement Shaklee sepanjang Ramadhan, macam biasa. Separuh makan masa sahur, separuh lagi masa berbuka or sebelum tidur.

Lagi satu, jangan lupa pengambilan air kosong, tetap kena maintain 8 gelas sehari. Boleh sangat sebenarnya. Arrange masa untuk minum air 8 gelas sehari (4 gelas sewaktu sahur, 4 gelas lagi sewaktu berbuka ke dan sebelum tidur. In shaa Allah, memang cukup 8 gelas sehari. Dan paling penting, jangan lupa minum susu. Untuk kalsium dalam badan, supaya badan tak letih, tidur lebih berkualiti. Tak nak minum susu? OsteMatrix Shaklee adalah terbaik.

Info lanjut tentang supplement Shaklee bersesuaian, boleh roger Kak Mah ya.

Tak Jadi Hilang Suara Lepas Bancuh Benda Ni

Boleh dikatakan dah seminggu Kak Mah selsema plus sakit tekak. Kak Mah memang gini. Jarang demam, selsema, batuk. Tapi once dah kena, lambat nak recover. But, alhamdulillah, tak kronik sangat lah. Still continue updose supplement yang boleh tingkatkan sistem imunisasi. Terutama vitamin c.

Al-kisah nya, semalam kakak beli ice cream. Eh. Mana boleh nak tolak kan. Ice cream tu. Hehe. Memanglah jadi favorite Kak Mah. So, bedal juga la satu cup tu. Haha. Nampak tak kedegilan Kak Mah disini? Jangan ikut. Malam tu, Kak Mah rasa tekak semakin gatal. Bila cakap, alamak. Keluar separuh suara Ella. Tapi tak boleh challenge Miss Luna dalam MLM suku akhir baru-baru ni. Hehe. Itu lagi kronik.

Before tidur, teringat ada satu supplement Kak Mah belum cuba lagi semenjak tak sihat ni. Kak Mah pun bancuh benda tu dengan air oren. Gulp, gulp. Sedap. Sejuk lak tu. Haha. Tak sedar diri lagi tu. Dah tahu batuk, lagi nak minum air sejuk. Tawakallah.

Alhamdulillah, esok paginya, suara Kak Mah elok macam biasa. Tak jadi hilang suara. Batuk pun tak sekuat sebelum ni. Selsema masih ada tapi kurang. Alhamdulillah. Syukur sangat. Kalau tak, tak dapat menikmati makanan. Hidung pun tak selesa sebab selsema tu. Yang bersyukurnya lagi, Ayra pun kurang batuk dan selsemanya. Alhamdulillah.

Nak tahu apa Kak Mah bancuh?

Nutriferon + Air Oren

Nutriferon membantu meningkatkan fungsi interferon dalam badan kita. Interferon ni lah yang menguatkan sistem imunisasi badan kita ni, untuk melawan jangkitan kuman dan meredakan selsema, batuk, demam.

Lihat kandungan dalam nutriferon ni. Lengkap dengan 100% bahan semulajadi. Lebih 40 tahun tau kajian dilakukan untuk menghasilkan nutriferon ni. Bukan calang-calang supplement.

Anda ada masalah sama? Boleh dapatkan nutriferon daripada Kak Mah.

*Disclaimer*

Kenapa Saya Jatuh Cinta Dengan Vivix?

Kalau nak bercerita tentang produk favorite, semua produk Shaklee pun jadi favorite saya tau. Sebab saya memang amalkan kebanyakan produk Shaklee, sejak tahun 2012. Daripada supplement, skincare (NutriWhite), dan juga get clean products (sabun basuh baju, softener, etc). Kalau nak cerita tentang satu-satu supplement tu, memang panjang satu entri ni nanti. Hehe.

Tapi baru-baru ni saya amat menggemari dan jatuh cinta dengan Vivix, supplement anti oksidan tertinggi dan kuat. Pertama kali try Vivix semasa berpantang baru ni (September – November 2016). Disebabkan bersalin anak kedua, jarak anak pun dekat, saya perlu segera pulih dari luka bersalin (sebab saya ada jahitan selepas bersalin). Bila jarak anak dekat, perhatian lebih kepada si sulung, supaya dia tak terasa diabaikan. Kalau masa berpantang anak pertama, time baby tidur, kita boleh tidur. Tapi lahirnya baby kedua, time baby tidur, masa tu la kita spend time dan layan anak pertama. So, walaupun berpantang, saya uruskan juga Aisy. Mandikan dia, buatkan susu (or sometimes, breastfeed juga), tidurkan dia.

Vivix juga boleh diamalkan semasa Berpantang

Vivix juga boleh diamalkan semasa Berpantang

Alhamdulillah, selepas saya amalkan Vivix, saya lebih bertenaga. Walaupun tidur lambat (around pkl 11-12 pm), saya tetap bertenaga keesokan harinya. Jahitan bersalin pun cepat tertanggal. Dan saya mampu uruskan anak sulung saya. Walaupun permulaannya agak sukar sebab belum biasa lagi, dengan anak tantrum nya. Tapi lama-kelamaan, Alhamdulillah, semakin teratur.

Susu badan? Alhamdulillah, memang banyak. Dan cukup for both kids. Ya, saya continue breastfeeding si abd Aisy. In shaa Allah, sampai umur 2 tahun. Sebab memang itu niat saya dulu. Semoga Allah permudahkan. Ameen.

Uolls terutama yang dah ramai anak tu, silalah cuba vivix. Nanti kita pun awet muda tau. Sihat luaran dan dalaman. Jika baru lepas bersalin pun, amat digalakkan amalkan Vivix. Terutama yang bersalin secara pembedahan (ceaser). In shaa Allah, cepat sihatnya.

Kalau nak tahu lebih lagi tentang Vivix dan nak order Vivix, roger ahkak okeh.

signature 3