ESP,  Supplement,  Tenaga

Protein Menggemukkan?

Ramai orang takut sangat nak makan supplement berasaskan protein seperti ESP Shaklee. Katanya, protein ni boleh menggemukkan. Tapi betul ke statement tu? Atau ia hanyalah andaian semata-mata. Sebenarnya, kita perlukan diet pemakanan seimbang untuk kekal sihat, cerdas, cergas. Pemakanan sihat ni pun penting untuk membantu menghalang segala jenis penyakit berbahaya untuk wujud dalam diri kita. Faktor asas terjadinya masalah kesihatan adalah daripada pemakanan dan juga rutin harian.

So, sebenarnya protein ni betul ke menggemukkan? Jawapannya ialah tidak. Malahan, jika anda mengamalkan protein yang plant-based, rendah indeks glisemik, non-GMO protein, ia dapat membantu mengawal kenaikan berat badan anda.

Kalau kita tengok balik piramid makanan, protein adalah salah satu nutrisi yang juga diperlukan. Itu menandakan, protein adalah termasuk dalam pemakanan seimbang. Setuju tak? Tapi kenapa masih ramai takut nak amalkan protein powder (or supplement). Kaji dulu sebaiknya, baru buat pilihan yang tepat.

Daging, ikan, ayam kan salah satu contoh protein. Dan ianya terletak di # 3  (pertengahan) piramid makanan. Ini barulah dikatakan diet seimbang. Ada sayuran, protein, karbohidrat, dan sebagainya. Cuma, kenalah seimbangkan portion tu. Barulah tidak terlebih makan dan tak menggemukkan.

Orang melayu kata, suku-suku-separuh. Haaa. Inilah dia maksudnya. So, for those yang nak mulakan detox or diet sihat, bolehlah start mengamalkan portion pemakanan ni. Baru diet seimbang namanya. Bukan kata tak perlu langsung makan nasi, protein. Perlu, tapi dengan kuantiti yang sihat.

Kenapa protein tidak menggemukkan?

Jika diambil pada kuantiti yang tepat, penyediaan yang tepat, cara pengambilan yang tepat, protein tidak akan menggemukkan anda, malah ia dapat membantu anda untuk mengawal berat badan dengan baik dan berkesan.

Janganlah anda takut untuk mengamalkan pengambilan protein dalam diet harian anda lagi. Terutama supplement atau serbuk protein seperti ESP Shaklee ni. ESP adalah salah satu supplement protein yang sangat bermutu tinggi dan menepati ciri-ciri serbuk protein yang boleh diamalkan seharian, tanpa perlu rasa bimbang, risau.

Buat pilihan anda untuk memilih serbuk protein yang terbaik, yang tidak memudaratkan kesihatan anda.

Jika anda berminat untuk dapatkan ESP Shaklee, anda boleh membuat pembelian secara online dengan hanya melayari e-sell website kami. Pembelian boleh dilakukan dengan menggunakan debit dan credit card anda.

Inginkan penjimatan lebih 10-20% dari harga pasaran? Sangat boleh. Hanya dengan mendaftar sebagai ahli Shaklee dengan hanya bermodalkan RM75 sahaja. Peluang untuk jana income yang untungnya berlipat kali ganda jika anda juga ingin sertai bisnes dengan KakMah. Siapa rajin, siapa buat lebih, pasti dia dapat bonus lebih.

Hubungi KakMah untuk daftar keahlian Shaklee anda atau untuk mendapatkan supplement Shaklee anda.

*Disclaimer*

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *