Ibu Hamil,  Kehamilan,  Kesihatan Tulang,  OsteMatrix,  Pengambilan Kalsium,  Perkembangan Bayi

Perkembangan Tulang Bayi dalam Kandungan

Anda hamil? Tahniah! Mesti rasa tak sabar kan untuk menunggu kelahiran bayi anda. Apatah lagi jika ianya bayi pertama untuk anda dan suami? Excited kan? Sama macam KakMah dulu. Rasa teruja sangat nak tunggu kelahiran anak pertama. Memang jaga sangat kandungan sebab KakMah pernah alami keguguran sebelum tu. Alhamdulillah, dengan izin Allah, dan asbab mengamalkan diet seimbang serta nutrisi yang mencukupi, KakMah selamat melahirkan anak dengan selamat.

Bila berbicara tentang nutrisi dan diet seimbang, ramai ibu yang masih kurang mempunyai kesedaran tentang betapa pentingnya pengambilan nutrisi mencukupi semasa hamil. Nutrisi ini bukan hanya sekadar untuk kesihatan ibu, malah ianya sangat penting untuk perkembangan bayi di dalam kandungan. Bayi menyerap nutrisi melalui diet ibu. Jika diet ibu tidak lengkap dengan nutrisi, maka bayi akan ambil nutrisi daripada sumber lain di dalam badan ibu.

Contoh seperti kalsium. Jika diet ibu tidak cukup kalsium, bayi akan serap kalsium daripada tulang ibu sendiri. Dan ini meningkatkan risiko ibu untuk mengalami kerapuhan atau kurang kepadatan tulang, iaitu osteoporosis.

Seorang ibu hamil memerlukan 1,000 mg kalsium sehari. Bayangkan betapa banyaknya kalsium yang anda perlukan setiap hari. Boleh je kalau nak amalkan daripada diet seimbang, means daripada makanan yang anda makan. Tapi cuba fikir semula, adakah ianya mencukupi?

So, anda perlu tambahkan kalsium dalam diet harian anda untuk memastikan anda cukup keperluan kalsium yang diperlukan untuk anda dan juga bayi di dalam kandungan anda. Supaya bayi anda dapat membesar dengan baik dan mendapat tulang yang sangat kuat.

Anda boleh mengamalkan pengambilan susu 2 gelas sehari, atau amalkan pengambilan supplement seperti ESP dan OsteMatrix daripada Shaklee.

ESP dan OsteMatrix ini terdapat di dalam set Prenatal Shaklee. Set ini lengkap dengan nutrisi yang seorang ibu hamil perlukan seperti zat besi, asid folic, vitamin C, protein, omega 3, vitamin B, dan banyak lagi. Dengan mengamalkan set Prenatal ini, anda akan rasa lebih sihat, bertenaga, tidak lesu, tidak cepat penat, dan mudah melakukan aktiviti harian anda. Semua dengan izin Allah.

KakMah jatuh cinta dengan set Prenatal ni tau. Sebab, sepanjang kehamilan, KakMah tidak mengalami komplikasi kesihatan. Contohnya bacaan darah tinggi normal, bacaan Hb juga lebih daripada 11.0, kenaikan berat badan sangat terkawal, tidak mudah kena kejang kaki, tidak mengalami masalah sembelit atau buasir, tidur lebih berkualiti. Alhamdulillah. Memang best sangat set Prenatal Shaklee.

Jika ibu-ibu ingin mendapatkan set ini, ibu boleh menghubungi KakMah untuk mendapatkan set ini. Ibu juga boleh mendaftar sebagai ahli Shaklee untuk mendapat penjimatan sekitar 10-20% untuk setiap pembelian produk Shaklee. Yuran keahlian hanyalah RM75 sahaja.

*Disclaimer*

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *