#tsunamishaklee,  Anti Penuaan,  Anti-Oksidan,  Kesihatan,  Panduan Kesihatan,  Vivix

Pentingnya Telomeres dalam Kromosom DNA Kita

Adakah anda pernah dengar tentang TELOMERES? Yang mana belajar biologi, atau kedoktoran, rasanya pasti familiar dengan perkataan telomeres ni. Betul tak? Kak Mah ni bukan doktor, tapi hari ni Kak Mah nak share dengan anda apa tu telomeres.

Telomeres Shortening

Telomeres ni merupakan bahagian yang sangat penting dalam sel kita. dan kondisinya mempengaruhi bagaimana sel-sel kita akan/boleh hidup.

Ibarat tali kasut.

Anak baru masuk sekolah kan? Cuba tengok di hujung tali kasut sekolah anak, ada satu lapisan plastik. Apa terjadi bila lapisan plastik tu semakin lusuh atau rosak? Tali kasut tidak berfungsi dengan baik dan tak boleh digunakan lagi. Ia boleh menjadi lusuh dan rosak. Begitu jugalah ibaratnya dengan telomeres.

Telomeres ni adalah “TOPI” di akhir setiap rangkaian DNA yang melindungi kromosom kita, seperti lapisan plastik tali kasut tadi. Tanpa telomeres, sel-sel kita tidak dapat berfungsi dengan baik kerana DNA telah pun rosak.

Tahukah anda, sel-sel kita ini berpecah dan menduplikasi dirinya sendiri setiap hari. Bila sel duplicate, secara automatic telomeres ni juga akan memendek secara semulajadi (rujuk gambar). Semakin berusia kita, semakin pendeklah telomeres ni.

Telomeres yang telah pun pendek tidak bermaya untuk melindungi kromosom DNA kita daripada rosak. Ini yang boleh menyebabkan usia sel kita berhenti berfungsi secara semulajadi. Risiko mendapat penyakit kritikal seperti kanser menjadi semakin tinggi.

Telomeres juga boleh memendek disebabkan beberapa pertambahan faktor seperti stress, merokok, obestiti, diet tidak sihat, kurang bersenam.

Jadi, bagaimana kita dapat memastikan telomeres kita ini berfungsi dengan baik dan kekal panjang?

Menurut kajian landmark study shaklee, supplement VIVIX mampu melindungi telomeres kita, dan kajian juga menunjukkan pengamal VIVIX memiliki telomeres yang 11% lebih panjang berbanding mereka yang bukan pengamal supplement shaklee.

Disebabkan itu, VIVIX dikenali juga sebagai supplement yang membantu menjadikan diri awet muda dan anti aging.

Wow.
Best ke best?

Jadi, apakah pilihan anda?
Nak biarkan telomeres jadi kekal panjang, atau memendek?

Nak cuba vivix? Boleh roger Kak Mah okeh.

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *