Ibu Hamil,  Kehamilan,  Pengambilan Supplement,  Set Hamil,  Wanita

Nutrisi Lengkap untuk Ibu Hamil

Setiap ibu yang hamil memerlukan nutrisi sihat dan seimbang sepanjang kehamilan. Dan sebenarnya, wanita yang ingin hamil perlu memulakan diet sihat ini beberapa bulan sebelum merancang kehamilan. Ini untuk memastikan ibu telah benar-benar bersedia untuk kehadiran janin di dalam rahim mereka.

Nutrisi sihat ini bukan hanya untuk kebaikan ibu. Malah, ia juga membantu dalam tumbesaran bayi di dalam kandungan. Seringkali kita dengar, bayi mendapatkan “makanan”nya daripada ibu, melalui tali pusat. Oleh itu, ibu perlu pastikan pemakanan hariannya adalah sihat supaya bayi juga sihat dan membesar dengan baik.

Banyak risiko boleh berlaku sekiranya kekurangan nutrisi. Antaranya ialah risiko kelahiran pramatang, bacaan hemoglobin yang rendah, tekanan darah yang tidak stabil, risiko bayi mengalami masalah spina bifida, dan banyak lagi.

Ibu hamil memerlukan protein, kalsium, omega-3, zat besi, vitamin b (termasuk asid folik), vitamin c, serta multivitamin. Ini adalah “makanan” yang diperlukan dalam sel kita, juga untuk bayi kita membesar dengan baik. Sekiranya jumlah diperlukan oleh ibu hamil mencukupi, bayi juga dapat menyerap nutrisi yang diperlukan.

Contoh seperti kalsium. Sekiranya nutrisi ibu tidak cukup kalsium, bayi akan menyerap kalsium terus daripada tulang ibu. Dan inilah yang menyebabkan tulang ibu mudah rapuh, kepadatannya juga berkurangan – risiko osteoporosis.

Oleh itu, adalah sangat penting untuk ibu-ibu hamil mengamalkan pemakanan serta diet seimbang. Pastikan diet anda lengkap dengan cadangan nutrisi diperlukan. Sebagai contoh, anda memerlukan 100mg zat besi, 25g protein, 300mg omega-3 setiap hari. Jadi, mulai sekarang, anda perlu catatkan kandungan nutrisi dalam makanan anda.

Set Prenatal Shaklee istimewa untuk ibu-ibu yang inginkan kehamilan yang sihat. Set ini lengkap dengan segala nutrisi yang seorang ibu hamil dan juga bayi dalam kandungan perlukan. Pengambilan set Prenatal ini boleh diamalkan sejak anda TTC lagi, dan ianya selamat diamalkan di awal kehamilan.

Selain diet dan pemakanan seimbang yang kaya dengan nutrisi diperlukan, anda boleh “top-up” pemakanan anda dengan mengambil supplement seperti Set Prenatal Shaklee ini.

  • ESP – kaya dengan Protein
  • Sustained Release Vita-C Plus – sebiji mengandungi 500mg khasiat vitamin C
  • Omega Guard – lengkap dengan asid lemak omega-3, EPA, DHA
  • B-Complex – juga mengandungi asid folic serta lengkap dengan kesemua vitamin B diperlukan
  • OsteMatrix – supplement kalsium dalam bentuk tablet, juga lengkap dengan vitamin D dan magnesium
  • Vita-Lea – multivitamin yang lengkap dengan semua 28 vitamin serta mineral yang diperlukan

Jika anda berminat untuk mendapatkan set Prenatal Shaklee ini, anda boleh menghubungi KakMah. Konsultasi khas dan istimewa akan KakMah berikan.

Bila amalkan set Prenatal, alhamdulillah, bila time check-up semua ok. Nurse pun tak marah-marah, sebab results semua ok dan pass. Bila beritahu makan supplement Shaklee, alhamdulillah, nurse serta doktor ok je. Asalkan jaga kehamilan, tiada masalah kesihatan lain, mereka ok je. Tapi kalau ada kantoi, bersedialah kena ceramah. Hehe.

KakMah, Seremban

Dapatkan set Prenatal anda sekarang.

*Disclaimer*

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *