Anti-Oksidan,  Penjagaan Kulit,  Set Eczema,  Testimoni Eczema,  Testimoni Supplement,  Testimoni Vivix,  Vivix

Masalah Eczema – Simptom dan Tips Mengurangkan

Selalu kan dengar tentang masalah eczema ni? Eczema adalah masalah berkaitan dengan kulit, dimana kulit keradangan dan iritasi. Kulit menjadi kering, kemerahan, gatal-gatal, ada juga yang seakan kulit pecah. Masalah eczema ni boleh terjadi di mana-mana bahagian badan. Ada beberapa jenis eczema tapi yang paling biasa terjadi ialah atopic dermatitis atau atopic eczema. Atopic bermaksud penyakit yang boleh diwarisi dan boleh mencetuskan alahan lain seperti asma, demam.

Ada beberapa situasi yang boleh trigger eczema ni untuk terjadi seperti stress, panas, berpeluh, kulit kering, terlalu sejuk, atau mungkin terdedah kepada persekitaran yang boleh mengakibatkan iritasi seperti kayu, kain synthetic, sabun.

Ketahui Simptom Eczema

  • Kulit kering, gatal, kelihatan seperti kulit tebal dan ini biasanya terjadi pada tangan, leher, muka, kaki. Jika kanak-kanak, biasanya pada lipatan dalaman lutut dan siku. Namun, eczema boleh terjadi dimana-mana bahagian badan.
  • Sekiranya kulit tercalar, ada tompokan kulit kering dan luka yang boleh merebak.

Boleh Dielakkan?

Masalah eczema boleh dikurangkan simptom nya atau mungkin boleh dielakkan. Ikuti tips ini.

  • Sentiasa lembapkan kulit.
  • Elakkan perubahan suhu dan kelembapan yang ketara.
  • Elakkan dari berpeluh atau terlebih panas.
  • Kurangkan stress.
  • Elakkan bahan yang boleh mengakibatkan kegatalan seperti kayu.
  • Elakkan sabun mandi, sabun basuh baju yang bukan hypoallergenic.
  • Elakkan makanan yang boleh trigger eczema.

Puan Fadzilah mengalami masalah eczema dan alahan sejak kecil lagi. Namun, semasa menghamilkan anak ketiga, masalah eczema nya semakin menjadi-jadi. Ia berterusan sehingga ke selepas bersalin. Terutama di bahagian jari beliau, menyebabkan beliau tidak boleh makan pakai tangan, nak masak pun susah.

Alhamdulillah, selepas beliau mengamalkan Vivix dan supplement lain iaitu Vita-Lea, Vitamin C, B-complex, Garlic Complex, masalah yang beliau hadapi semakin berkurangan. Beliau boleh makan menggunakan tangan, boleh memasak semula. Kalau teringin sangat makan seafood pun, beliau berani cuba. Sebab walaupun gatal, cepat recover semula.

Cuma pesan beliau, walaupun makan supplement, tetap kena jaga pemakanan. Kalau boleh, elakkan makanan yang boleh cetuskan kembali eczema.

Hubungi KakMah untuk dapatkan supplement Shaklee ini untuk mengurangkan simptom eczema anda.

*Disclaimer*

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *