Ahli Shaklee,  Peluang Jana Income,  Pengedar Shaklee

Hutang PTPTN RM17k Langsai Dengan Bonus Shaklee

Memang resah bila dibebani dengan hutang. Zaman sekarang ni kadang tu memang tak boleh lari daripada hutang. Mana tidaknya. Pendapatan isi rumah tanpa simpanan melebihi 86% di bandar, manakala di luar bandar pula sebanyak 90%. Peratusan yang amat tinggi sekali sebenarnya. Betul tak? Kita sebenarnya tidak sedar. Kita tiada simpanan untuk masa depan, hari tua kita nanti. Sebab masing-masing berada di dalam zon selesa (comfort zone). Zon ni sebenarnya sangat bahaya. Anda rasa anda selesa, tapi keselesaan anda sebenarnya dibelenggu dengan hutang.

Dan sekarang ni, berapa ramai yang sambung pengajian dengan hutang? Benar, pinjaman seperti PTPTN, MARA membantu anak-anak untuk sambung pengajian di universiti. Tidak kiralah samada universiti tempatan atau luar negara. Alhamdulillah, kerana “beban” pada ibu bapa kurang kerana tidak perlu untuk menampung kos pengajian anak-anak sepenuhnya. Kos pengajian pun memakan puluhan ribu ringgit. Syukur juga bila anak mendapat keputusan cemerlang. Ini kerana PTPTN atau MARA bertukar daripada pinjaman menjadi biasiswa. Iaitu pengajian ditanggung sepenuhnya dan tidak perlu bayar semula. Namun jika keputusan tidak menepati kriteria, maka perlu buat bayaran balik kepada badan pinjaman pengajian ini.

Masuk ke alam pekerjaan, anak ini perlu buat bayaran balik. Gaji yang mereka mula perolehi, digunakan untuk bayar hutang belajar ini. Belum lagi dengan beli kereta, perbelanjaan lain. Sebab itu mereka tidak boleh menyimpan (savings) untuk masa depan. Hakikat yang perlu anak-anak ini alami.

KakMah ingin berkongsikan satu kejayaan mentor bisnes KakMah yang berjaya melangsaikan hutang PTPTN beliau. Ini bukannya cerita kosong. Tapi ini adalah cerita benar. Bayangkan hutang PTPTN beliau sebanyak RM17,000 langsai dan kini beliau tidak lagi dibebani hutang PTPTN. Semuanya hanya dengan menjalankan bisnes Shaklee.

Ya, tidak mustahil dengan bisnes Shaklee. Ramai yang telah pun berjaya melangsaikan segala hutang mereka dengan bisnes Shaklee ini. Ada yang berjaya membeli rumah, kereta hanya dengan menggunakan “slip gaji” Shaklee. Bonus Shaklee setiap bulan tu, layak untuk membeli rumah dan kereta. Ada yang beli cash pun ada. Sangat tak mustahil.

Jika anda berusaha dengan baik, consistent sharing, duplicate segala yang baik yang mentor anda ajar, in shaa Allah, anda juga boleh berjaya dan dapat income 4,5,6 angka. Itu adalah tidak mustahil. Kena ingat, bisnes ini bukan bisnes goyang kaki. Perlukan usaha, committed untuk berjaya.

Saya nak sangat settle kan semua hutang saya. PTPTN, loan kereta, loan peribadi sebelum umur 40 tahun.

 

Saya nak ada income sendiri walaupun hanya seorang surirumah. Saya tak nak bergantung sepenuhnya dengan suami. Sekurang-kurangnya saya ada simpanan sendiri yang boleh digunakan bila ada kecemasan atau untuk anak-anak.

 

Saya nak bagi duit lebih kat mak ayah. Tapi gaji saya cukup makan je setiap bulan. Banyak guna untuk settle kan hutang yang ada. Kesian mak ayah duduk kampung. Teringin juga nak hulur duit beribu ringgit sebulan pada mak ayah.

 

Saya nak ada simpanan untuk hari tua nanti, untuk anak-anak. Saya tak nak buat pinjaman kalau ada kes kecemasan ke. Lebih baik saya ada simpanan sendiri.

 

Hubungi KakMah untuk join #projekbuatduitRM2000ttdb untuk KakMah guide anda langkah untuk berjaya dalam bisnes Shaklee. Dengan modal kurang daripada RM80 untuk daftar keahlian Shaklee, ianya sangat berbaloi kerana anda boleh jana income 4,5,6 angka sebulan. Hubungi sekarang.

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *