Kesuburan,  Panduan Kesihatan,  Zinc Plus

7 Kepentingan Zinc Yang Anda Perlu Tahu

Mungkin anda tak tahu betapa pentingnya nutrisi zinc dalam badan kita ni. Tahukah anda, badan kita tak dapat nak menghasilkan, apatah lagi untuk menyimpan zinc dalam badan kita. Disebabkan itu, kita perlu amalkan pemakanan yang tinggi kandungan zinc supaya badan kita ni sentiasa cukup dengan nutrisi zinc ni.

Tahu tak, kenapa kita perlukan nutrisi zinc ni setiap hari? Ada 7 kebaikan zinc yang kita perlu tahu.

Tingkatkan Sistem Imunisasi

Kajian mendapati nutrisi zinc yang mencukupi dalam badan membantu membendung keradangan. Ia dapat mengurangkan tempoh atau kadar anda menghidap masalah demam, selsema. Serta, zinc membantu menguatkan sistem imun dan mengaktifkan sel imun dalam badan kita supaya dapat bekerja dengan baik.

Rambut yang Kuat dan Berkilau

Zinc membantu menyokong kekuatan struktur rambut dan menyihatkan akar rambut. Ia juga menggalakkan rambut yang lebat, serta dapat mengurangkan masalah rambut gugur.

Kulit Berseri dan Glowing

Zinc mengandungi sifat anti-radang, oleh itu zinc membantu mengelakkan masalah kulit dan mempercepatkan proses pembaharuan sel, sekaligus mempercepatkan proses pemulihan untuk mendapatkan kulit yang lebih sihat. Ia dapat membantu mengurangkan masalah jerawat.

Meningkatkan Tahap Kesuburan

Zinc membantu meningkatkan tahap kesuburan lelaki dan wanita, ia dapat memastikan sistem kesuburan kita sihat. Untuk wanita, zinc membantu menstabilkan hormon, menghasilkan telur, dan mengekalkan kadar cecair folikel untuk membantu telur wanita untuk bergerak ke bahagian uterus untuk disenyawakan. Untuk lelaki pula, zinc membantu meningkatkan mobiliti sperma serta menyihatkan bentuk, fungsi, dan kualiti sperma.

Kuatkan Kadar Memori

Tahu tak di tengah pusat memori dan sistem pembelajaran dalam otak kita ni, iaitu hippocampus, mengandungi kandungan zinc yang paling tinggi. Pengambilan zinc mencukupi dalam diet harian membantu menggalakkan komunikasi di antara neurons untuk memberikan maklumat yang lebih padat. Zinc juga penting kerana ia dapat melindungi saraf dan tisu otak.

Menguatkan Tenaga dan Stamina

Zinc membantu menukarkan makanan kepada tenaga dengan optimum. Oleh itu, ia sangat diperlukan oleh mereka yang aktif bersukan. Zinc juga membantu meningkatkan kekuatan dan ketahanan otot.

Mempercepatkan Pemulihan Luka

Zinc memainkan peranan penting untuk menguatkan sistem imunisasi badan, melawan jangkitan kuman, membantu menghasilkan tisu baru, serta dapat membantu mengelakkan daripada jangkitan kuman pada luka semakin teruk. Zinc sangat penting kerana ia dapat mengekalkan struktur dan integrity kulit. Ia juga dapat sintesis protein dan collagen untuk menggalakkan pemulihan luka. Dan, zinc juga memainkan peranan penting untuk mengurangkan masalah pembekuan darah.

Oleh itu, anda perlu memastikan anda mendapat bekalan zinc yang mencukupi setiap hari. Sehari, anda perlukan 15 mg zinc, iaitu sebagai contoh, bersamaan dengan makan bayam sebanyak 3.75kg sehari, ataupun makan ayam sebanyak 625g sehari. Mampu ke nak makan sebanyak tu setiap hari. Banyak sangat tu tau. KakMah ni penggemar bayam dan ayam pun, rasanya tak boleh nak telan sebanyak itu. Hehe.

Justeru, rasa sukar kan nak makan 3.75kg bayam, 200g biji labu. So, ambillah cara yang mudah, iaitu dengan mengamalkan Zinc Plus. 1 tablet Zinc Plus mampu memberikan 100% nutrisi zinc harian yang anda perlukan iaitu 15 mg. Zinc Plus dirumuskan dengan zinc gluconate, dimana ia mempunyai kadar penyerapan yang tinggi.

Dapatkan Zinc Plus daripada KakMah sekarang. Harga hanya RM56.25 sahaja. Setiap botol mengandungi 120 biji. Sangat murah berbanding produk Zinc lain di pasaran.

Untuk lebih penjimatan, daftar sebagai ahli Shaklee untuk mendapatkan harga less 10-20% daripada harga pasaran. Yuran keahlian hanya RM75 sahaja.

Info lanjut dan ingin order, hubungi KakMah.

*Disclaimer*

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *