Breastfeeding,  Ibu Menyusu,  Kekeluargaan,  Kisah Seorang Ibu,  Panduan Penyusuan,  Susu Ibu,  Tips

Tips Yang Boleh Diamalkan untuk Ibu Menyusu

Ibu menyusu ni, kadang-kadang emosinya mudah terganggu, mudah rapuh. Sebab rasa penat mengemaskan rumah, penat di tempat kerja. Jadi, jangan hairanlah kalau tiba-tiba ibu-ibu menyusu ni tiba-tiba je nak mengamuk. Tapi ibu, tahu tak, emosi yang tidak stabil seperti ini boleh mengganggu penghasilan susu badan. Susu boleh drop samada direct feed atau pun pam. Sebab tu, penting bagi ibu untuk jaga dan kawal emosi agar jangan terganggu, tidak stress.

Menyusu dengan kerap

  • Jika susu kelihatan macam nak drop tu, boleh cuba buat power pumping untuk boost semula penghasilan susu ibu.
  • Pam sehingga breast benar-benar kosong dapat menggalakkan penghasilan susu ibu yang baru.
  • Pam atau susukan anak setiap 2-3 jam, atau mengikut kekerapan anak menyusu. Jarak masa yang terlalu lama boleh mengurangkan penghasilan susu ibu.

Minum air dengan kerap dan banyak

  • Pastikan setiap hari ibu minum sekurang-kurangnya 3 liter air.
  • Sebaiknya ialah air suam dan air kosong, bukan air manis.

Makan makanan berkhasiat dan seimbang

  • Ibu memerlukan nutrisi selengkapnya untuk membantu menghasilkan susu yang banyak dan berkualiti.
  • Amalkan pemakanan sihat dan seimbang, serta amalkan makanan yang boleh bantu tambahkan penghasilan susu.

Jaga Emosi

  • Emosi boleh memperlahankan atau mengehadkan penghasilan susu badan.
  • Pastikan emosi sentiasa stabil, gembira, bahagia kerana ini yang akan boost hormon untuk menghasilkan susu baru.

Doa yang specific

  • Doa adalah kekuatan muslim dan juga penganut agama lain.
  • Sentiasa berdoa pada Allah (Tuhan) agar dipermudahkan urusan untuk menyusukan anak kita sehingga usianya mencecah 6 bulan minima dan sebaiknya hingga usia 2 tahun.

Zikir memuji Allah

  • Zikir Ya-Matin (Yang Maha Teguh) sebanyak 70 kali setiap malam/subuh.
  • atau Hembuskan pada air dan minum.

Amalkan Surah Al-Ra’d [13], Ayat 8 dan 9

Semoga perjalanan anda untuk menyusukan bayi anda dipermudahkan Allah. Jangan putus asa, kuatkan semangat sehingga ke penghujungnya. In Shaa Allah, besar pahala yang anda perolehi. Jika badan rasa penat, lelah, tidak bermaya, boleh amalkan supplement Shaklee untuk membantu memberikan nutrisi seimbang dan mencukupi agar badan rasa lebih bertenaga, kuat. Nutrisi ibu yang mencukupi dapat membantu menggalakkan lagi penghasilan susu ibu.

Supplement Shaklee Yang Semulajadi dan Selamat Diamalkan

 

Hubungi KakMah untuk dapatkan supplement anda.

*Disclaimer*

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *