Lutut Sakit,  Sakit Lutut

Tips Senaman Untuk Kurangkan Sakit Lutut

Sakit lutut juga dikenali sebagai Osteoathritis sebagai perkataan klinikalnya. Sampai satu tahap, anda akan merasakan kesakitan yang teramat disebabkan lutut anda. Antara penyebab sakit lutut adalah bendalir sinovia dan tulang rawan atau “minyak hitam” pada lutut anda tu telah pun berkurangan. Apa kata anda amalkan beberapa exercise yang boleh mengurangkan risiko anda menghadapi sakit lutut? In Shaa ALLAH, sekiranya anda amalkan senaman yang simple ini, mungkin anda akan BEBAS sakit lutut. ^^

⚓ Warm up sebelum senaman. Antara yang boleh dilakukan ialah cycling dalam masa 5 minit, berjalan selama 2 minit, atau lakukan wall push-up selama 15-20 minit.
⚓ Baring atas lantai dan bengkokkan sebelah kaki (tapak kaki flat atas lantai). Kaki sebelah lagi di angkat ke ketinggian sama paras dengan lutut sebelah. Ulang selama 10-15 minit (3 sets)
⚓ Berdiri sambil memegang kerusi (di bahagian belakang). Angkat sebelah kaki anda ke arah punggung anda sejauh yang boleh dan kekalkan kedudukan itu. Lakukan selama 15 minit (3 sets)
⚓ Baring secara meniarap dan letakkan kedua-dua kaki dalam keadaan lurus. Angkat sebelah kaki anda selama 3-5 saat, turunkan, dan ulang semula. Ulang sebanyak 10-15 kali dan diikuti dengan kaki sebelah lagi.
⚓ Berdiri pada kedudukan menyandar pada dinding, tapak kaki dijarakkan sedikit. Perlahan-lahan, bengkokkan lutut anda (punggung dan belakang anda masih menyandar pada dinding), dan biarkan pada posisi ini selama 5-10 saat. Ulang semula dan cuba untuk berada dalam posisi tersebut dalam tempoh lebih lama pada setiap set.
⚓ Anda boleh lakukan aktiviti ini di anak tangga. Pegang pada birai tangga dengan kedudukan tumit anda sedikit tergantung pada hujung anak tangga. Dengan perlahan, naikkan tumit anda setinggi yang boleh, kemudian turunkan. Ulang selama 10-15 minit (3 sets).

Ok… anda boleh cuba dahulu senaman ini dan semoga memberi manfaat kepada anda. But please limit yourself. Jangan memaksa. Cuba sedaya yang mampu. In Shaa ALLAH, sedikit sebanyak ia akan tetap dapat membantu anda.

Sekiranya anda ingin mendapatkan supplement untuk membantu mengurangkan masalah sakit lutut anda, hubungi kami dan kami akan bantu anda!

———————————————————
msg/whatsapp: 0196972866
———————————————————

**Disclaimer**

7 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *