Get Clean,  Herbal Blend,  Kekeluargaan,  Kesihatan,  Nutriferon,  Panduan Kesihatan,  Perkembangan Bayi,  Sistem Imun,  Testimoni HFMD

Tips Hilangkan HFMD Dengan Cepat

HFMD kembali menyerang. Angka pesakit semakin meningkat dari semasa ke semasa. Ibu bapa yang menghantar anak ke rumah pengasuh, taska, tadika, sekolah, dah pastinya risau akan cepatnya merebak virus HFMD ni kan. Sebab once anak dah disahkan mengalami HFMD, anak kena kuarantin. Tidak boleh bercampur dengan kanak-kanak lain di luar untuk mengelakkan daripada mudah terjangkit pada orang lain.

HFMD adalah disebabkan oleh Enterovirus iaitu Coxsackie Virus A16 dan Enterovirus 71 (EV 71)*.

HFMD sangat mudah merebak dari individu ke individu yang lain. Dengan hanya bersentuhan dengan persekitaran yang telah pun dijangkiti virus tersebut seperti lelehan hingus, air liur, najis, serta cecair lepuh daripada mereka yang telah pun dijangkiti.

Jika anak anda telah dijangkiti HFMD, antara simptom mereka ialah:

 • Demam
 • Tidak bertenaga / Kurang bermaya
 • Sakit tekak
 • Kurang selera makan
 • Timbulnya ruam kecil atau lepuh di bahagian tangan, kaki, punggung

Ibu bapa perlu memainkan peranan penting sekiranya anak anda telah pun menampakkan simptom ini. Jangan biarkan berlarutan kerana ia sangat mudah tersebar. Berikut adalah tips ataupun nasihat kepada ibu bapa atau penjaga/pengasuh anak-anak. Sentiasa peka dengan perubahan mereka untuk mengelakkan penyebaran virus HFMD pada kanak-kanak lain.

Bagaimana cara atau tips untuk menghilangkan lepuh HFMD dengan cepat?

Menurut doktor, tiada ubat untuk HFMD. Ianya hilang sendiri tapi mungkin ambil masa yang lama. Justeru, ibu bapa perlu menjaga kebersihan anak dan juga persekitaran. Elakkan daripada lelehan hingus atau cecair dari pesakit terdedah kepada sentuhan orang lain.

Selain itu, pengambilan supplement juga dapat membantu mempercepatkan proses menghilangkan lepuh HFMD dengan segera. Supplement ini membantu untuk menguatkan antibodi anak dari dalaman.

NUTRIFERON

 • Untuk membantu menggalakkan interferon dalam badan untuk menguatkan sistem pertahanan badan kita untuk melawan penyakit.
 • Membantu mengurangkan demam dari berpanjangan.

MEAL SHAKES

 • Merupakan multivitamin dalam bentuk serbuk yang sesuai diamalkan oleh kanak-kanak untuk membantu menguatkan enzim antibodi badan mereka.
 • Memberikan nutrisi secukupnya dalam badan apabila anak mula kurang selera makan.

HERBAL BLEND CREAM

 • Krim serbaguna yang membantu mengeringkan kulit lepuh akibat HFMD.
 • Sapukan di bahagian luar lepuh atau bahagian-bahagian yang mungkin merupakan simptom HFMD dengan nipis tetapi kerap.

BASIC H2

 • Membantu membersihkan pakaian ataupun barangan mainan atau apa sahaja untuk mengelakkan jangkitan pada orang lain.
 • Dalam masa yang sama, ia sangat semulajadi dan selamat untuk anak yang sensitif pada pencuci yang mengandungi bahan kimia.

Ikuti juga kisah Puan Sharifah yang berjaya mengatasi masalah HFMD dengan cepat tanpa sebarang ubat.

Semoga anak-anak kita semua terhindar daripada masalah HFMD ini. Ingat, ibu bapalah yang memainkan peranan yang sangat penting untuk memantau perubahan anak samada dari segi fizikal ataupun kesihatannya.

Hubungi KakMah untuk mendapatkan supplement Shaklee ini dengan segera.

Jika anda inginkan penjimatan lebih 10-20%, anda boleh daftar sebagai ahli Shaklee dengan hanya RM75 sahaja.

*Disclaimer*

*sumber daripada KPK – https://kpkesihatan.com/2018/07/11/kenyataan-kpk-11-julai-2018-situasi-semasa-kejadian-penyakit-tangan-kaki-dan-mulut-hfmd-di-malaysia/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *