Ibu Hamil,  Ibu Menyusu,  Kesihatan Tulang,  OsteMatrix,  Osteoporosis,  Panduan Kesihatan,  Pengambilan Kalsium

Awas! Risiko Kurang Kalsium Jika Ada Tanda Ni

Selalu tak dengar tentang masalah osteoporosis atau masalah lain berkaitan dengan masalah tulang? Macam-macam sangat masalah boleh berlaku jika kekurangan nutrisi yang penting untuk tulang, terutamanya kalsium. Antara risiko yang perlu anda ambil berat ialah osteoporosis (kepadatan tulang semakin berkurangan dan boleh menyebabkan tulang rapuh) dan juga osteopenia (kehilangan tulang atau ketebalan tulang luar daripada normal range).

So, please jangan abaikan pengambilan kalsium dalam diet harian. Sebab ini akan menyebabkan pelbagai masalah pada kita. Kalau tak rasa sekarang, kita mungkin akan alami masalah ni bila dah tua nanti. Nanti bermulalah sakit pinggang, sakit urat, dan macam-macam lagi.

Jom check balik diri kita, ada tak tanda-tanda dan simptom ni?

  • Tidak yakin dengan diri sendiri
  • Jari rasa semut-semut
  • Mengalami kekejangan otot
  • Kurang selera makan
  • Kuku yang lemah atau rapuh
  • Rasa susah nak telan

Anda juga mungkin mengalami simptom ini, dimana ini adalah lebih serius.

  • Kemurungan, kerengsaan
  • Kerap rasa bimbang, susah hati
  • Gigi mula reput
  • Pembekuan darah tidak mencukupi
  • Tulang rapuh
  • Masalah berkaitan dengan jantung dan juga melibatkan tekanan darah dan ritma jantung
  • Osteoporosis dan osteopenia

Calcium Deficiency Signs and Symptoms infographic

Calcium Deficiency Signs and Symptoms – An Infographic by the team at AlgaeCal

Jadi, pastikan anda mengamalkan minum susu dan juga makanan lain yang kaya dengan kalsium setiap hari. Orang dewasa (lingkungan umur 19 hingga 50 tahun) memerlukan 1,000mg kalsium setiap hari.

Jika anda tak suka minum susu macam KakMah ni, tak perlu risau. Sebab Shaklee ada supplement kalsium yang sangat mudah untuk ditelan. Supplement ini juga lengkap dengan magnesium dan vitamin D yang membantu untuk penyerapan kalsium ke dalam tulang dengan lebih berkesan.

Pastikan anda mengamalkan Ostematrix setiap hari dan anda akan mendapat khasiat kalsium dan nutrisi lain yang badan kita perlukan. Antara kebaikan atau kesan positif yang anda boleh rasakan selepas mengamalkan Ostematrix ialah senang membuang, tidur dengan lebih lena, masalah kaki cramp berkurangan, migraine berkurangan, dan macam-macam lagi.

Pembelian secara online boleh dilakukan melalui link e-sell ini. Anda boleh menggunakan debit atau credit card anda untuk pembelian.

Anda juga boleh mendaftar keahlian Shaklee untuk mendapatkan penjimatan lebih 10-20%. Yuran keahlian hanyalah RM75 sahaja. Namun jika anda buat pembelian melebih certain points, anda layak untuk mendapatkan free membership. Sangat mudah kan?

Hubungi KakMah untuk daftar keahlian anda dan untuk mendapatkan supplement Shaklee anda.

*Disclaimer*

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *