• 10 Tips Ayah “Bonding” dengan Anak

    Pastinya seorang ayah ingin ada ikatan rapat dengan anak, terutama anak baru lahir. Orang “MatSalleh” kata, “Bonding”. Selalunya seorang ayah risau, sebab anak yang baru dilahirkan sudah semestinya sentiasa bersama dengan ibu. Tambahan pula jika menyusu badan. Memang setiap masa anak adalah dengan ibu. Adakah itu bermakna, ayah tidak boleh untuk ada “bonding” dengan anak? Seperti jarang ada peluang untuk ayah “berduaan” dengan baby kan. Sebenarnya, banyak benda ayah boleh buat untuk create “bonding” dengan anak, terutama bayi baru lahir. Ketika ini, anak bukan sahaja ingin kenal dengan ibunya. Tapi dia juga ingin kenal dan mengetahui siapa ayahnya, sifat dan keperibadian ayahnya. KakMah ingin kongsikan dengan anda, tips menarik yang…

  • Anak Jarak Dekat (Tak Lebih 2 Tahun) – Macam Mana Nak Handle?

    Selalu ada ibu mengeluh, penat dan letih nak uruskan 2 orang anak yang jaraknya tak lebih daripada 2 tahun. Memang lebih ideal jika jarak antara 2 orang anak lebih daripada 2 tahun. Secara logiknya, sebab yang sulung masih terlalu kecil dan perlukan perhatian ibu bapanya untuk membesar dengan penuh kasih sayang. Dan juga, sebab emosi anak-anak kurang daripada 2 tahun kadang tu sukar dijangka. Mereka juga mungkin susah untuk memahami. Bila dah dapat adik dan nampak ibu atau ayahnya lebih menumpukan perhatian pada adiknya, maka emosi dan jiwanya terganggu. Tapi kalau dah Allah beri rezeki awal, siapa kita untuk menolak? Jadi, macam mana kita nak handle situasi begini? KakMah juga…