• Tanda Awal Bayi Memerlukan Susu

    Ibu perlu tahu bila baby perlukan susu. Sebab bila baby dah menangis kuat dan teresak-esak, baby seakan merajuk dan susah nak minum susu lepas tu. Ibu kena cool down kan baby, tunggu dia berhenti menangis, tenangkan baby, barulah boleh menyusukan anak dengan tenang. Sebab tu penting untuk ibu tahu tanda awal baby perlukan susu. Semasa dalam pantang, ibu sebenarnya perlu fokus dengan baby. Lihat pola tidurnya, pola menyusunya. Setiap pergerakan baby, pasti ada sebab dan dari pergerakan tu la ibu boleh tahu bila sebenarnya waktu yang tepat untuk menyusukan anak. Ini dipanggil “Watch the Baby, not the Clock!”. Jangan set kan masa untuk susukan baby. Baby sendiri akan bagi hint…

  • Tips Yang Boleh Diamalkan untuk Ibu Menyusu

    Ibu menyusu ni, kadang-kadang emosinya mudah terganggu, mudah rapuh. Sebab rasa penat mengemaskan rumah, penat di tempat kerja. Jadi, jangan hairanlah kalau tiba-tiba ibu-ibu menyusu ni tiba-tiba je nak mengamuk. Tapi ibu, tahu tak, emosi yang tidak stabil seperti ini boleh mengganggu penghasilan susu badan. Susu boleh drop samada direct feed atau pun pam. Sebab tu, penting bagi ibu untuk jaga dan kawal emosi agar jangan terganggu, tidak stress. Menyusu dengan kerap Jika susu kelihatan macam nak drop tu, boleh cuba buat power pumping untuk boost semula penghasilan susu ibu. Pam sehingga breast benar-benar kosong dapat menggalakkan penghasilan susu ibu yang baru. Pam atau susukan anak setiap 2-3 jam, atau…