• Punca Letih dan Mengantuk. Bagaimana Atasi?

    Pernah tak kita mengalami masalah rasa terlalu penat, mengantuk. Padahal tidur cukup dah 8-10 jam setiap malam. Rasanya malam takde la kena berjaga atau tidur tak lena. Kebiasaannya kalau wanita, terutama baru ada baby tu, fahamlah kenapa letih. Sebab setiap 2 jam mesti kena bangun nak menyusukan anak. Betul? Tapi yang bujang, lelaki, kenapa masih rasa keletihan dan mengantuk yang melampau di siang hari? Kadang tu sampai tertidur kat meja di ofis sebab mengantuk sangat. Tengah khusyuk buat kerja pun, boleh rasa letih teramat sangat. Kenapa begitu? Adakah ia kebetulan atau ada sebab kesihatan tertentu yang anda tidak tahu? Sebab 1: Tak cukup tidur Dewasa memerlukan sekurang-kurangnya 7-8 jam tidur…

  • 12 Tips Untuk Kekal Fokus dan Cerdas

    Kadang-kadang, perasan tak ada masanya kita rasa lemau sangat. Tak boleh nak fokus, stress, otak tak boleh nak fikir dengan baik. Serabut sangat kepala rasanya sehinggakan tak boleh nak buat keputusan untuk sesuatu hal yang kecil pun. KakMah pun pernah juga alami perkara seperti ni. Di saat otak bercelaru, tak boleh langsung nak fokus pada kerja, apatah lagi untuk membuat kerja dengan baik. Sudahnya, tak capai apa yang perlu disiapkan pada hari tersebut. KakMah nak kongsikan 12 tips untuk kita kekal fokus dan cerdas. Gunakan minda Nak kekal cergas, memang perlu sentiasa gunakan minda. Lakukan aktiviti yang boleh merangsang minda anda untuk berfikir seperti membaca buku, mendengar radio, bermain game,…