• 5 Sebab Puasa tu Sangat Bermanfaat

    Puasa ni, selain daripada kewajipan kita sebagai umat Islam untuk menunaikan ibadah puasa ni, tapi sebenarnya, puasa ni ada lebih banyak manfaat, terutama dari segi kesihatan. Sebab itu, ada juga non-muslim yang cuba untuk berpuasa, terutama mereka yang nak badan rasa lebih ringan, bertenaga. But of course, cara mereka berpuasa lain daripada umat Islam berpuasa. Apabila seseorang itu telah baligh, maka wajiblah baginya untuk berpuasa di bulan Ramadhan. Umur seseorang itu untuk baligh, berbeza-beza. Sebab itu, ada juga ibu bapa yang mengajar anak mereka untuk berpuasa pada usia yang awal. Seperti 4, 5, 6 tahun. Pada permulaan tu, dah semestinya, banyak karenah mereka. Dan kita sebagai ibu bapa pun, jangan…

  • Tips Berpuasa Untuk Ibu Menyusukan Anak

    Bulan Ramadhan tak lama je lagi ni kan? Ibu yang menyusukan anak, mesti risau susu drop. Terutama untuk ibu yang bekerja. KakMah sendiri pun kadang tu risau gak. Tapi jangan sampai stress. Sebab stress tu juga boleh membantutkan pengeluaran susu. Allah menjanjikan rezeki setiap orang, termasuk juga ibu yang menyusukan anak. Jadi, jangan risau sebab KakMah nak share tips berpuasa untuk ibu yang menyusukan anak. Allah Maha Penyayang. Perlu sentiasa yakin yang production susu kita tetap ada walaupun sepanjang berpuasa. KakMah faham. Ibu risau sebab masa tu tak minum air di siang hari, tak makan. Jadi, macam mana nak datangnya susu? Betul tak? Sebab itu pentingnya pemakanan semasa sahur dan…