GLA Complex,  Haid,  Kesihatan,  Kesihatan Wanita,  Masalah Senggugut,  Period,  PMS,  Wanita

Senggugut? PMS? Sakit nak Period?

Biasa tak dengar perempuan moody, mood tak stabil, asyik nak marah. Lepas tu mesti kaitkan dengan nak dekat period kan? Haha. Well, sebenarnya, memang ada betulnya benda tu pun. Kadang perempuan ni, ada mood swing bila nak dekat waktu keluar haid tu. Sebahagian daripada perubahan hormon perempuan. Hal ini kadang tu sukar dikawal. Dah memang semulajadinya begitu. So, orang di sekeliling, janganlah judge perempuan tu tau. Kena sabar sikit. Especially boyfriend, tunang, suami. Hehe.

Pre-Menstrual Syndrome (PMS) ada banyak. Tak semestinya mood swing je. Ada yang terasa nak makan benda manis, atau keluar jerawat. Berantung kepada individu itu sendiri. Ada juga yang tak lalui PMS ni sebelum period keluar. Untung orang gini. Kan?

Antara simptom PMS yang biasa terjadi ialah:

  • Mengidam – inginkan benda manis atau masin
  • Kurang selera makan
  • Kembung perut / sembelit
  • Jerawat mula menjengah
  • Rasa sakit-sakit badan terutama di bahagian belakang, kepala, sendi, tender breast
  • Mood swings
    • Mudah marah
    • Mudah menangis
    • Kemurungan
    • Kurang daya tumpuan

Bagaimana PMS ini boleh terjadi? Well, hormon perempuan ni ada estrogen, progesterone. Jadi, seminggu sebelum kedatangan haid ni, tahap hormon ni semakin menurun dan ini yang cetuskan simptom PMS.

Nak tahu tips untuk kurangkan PMS tak? Atau mungkin, boleh hilangkan PMS ni? Jom tengok PiktoChart yang KakMah buat ni.

Jika kita lihat tips # 5 adalah mengamalkan vitamin / supplement. Ya, kekurangan nutrisi seperti vitamin, mineral juga boleh mencetuskan PMS. Jadi, untuk membantu mengurangkan PMS tu, kita perlulah top-up badan kita dengan nutrisi untuk lengkapkan semula vitamin dan mineral diperlukan.

Antara vitamin yang diperlukan ialah:

  • Folic Acid
  • Magnesium
  • Vitamin E
  • Kalsium
  • Vitamin B6

Supplement Shaklee juga ada supplement yang boleh membantu mengurangkan dan mengatasi masalah senggugut. Iaitu GLA Complex dan OsteMatrix. Jom tonton video ini.

Anda boleh menghubungi KakMah untuk mendapatkan supplement ini, agar dapat membantu mengurangkan dan mengatasi masalah PMS terutama senggugut. Amalkan juga tips lain seperti tenangkan fikiran, aktifkan diri untuk turut sama mengurangkan rasa sakit itu.

*Disclaimer*

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *