• Tips Mengatasi Masalah Kulit Berminyak

    Kulit berminyak adalah antara masalah kulit yang sering kita dengar. Disebabkan keadaan cuaca dan persekitaran di Malaysia ni, kulit kita boleh menjadi semakin berminyak, berkilat. Terutama jika kita tidak menjaga dan mengawal faktor lain seperti pemakanan. Ini terjadi disebabkan kelenjar sebum menjadi terlampau aktif dan mengeluarkan sebum berlebihan. Belum campur lagi dengan masalah kulit yang lain seperti jerawat, bintik hitam, bintik putih, liang pori yang besar atau tersumbat, dan macam-macam lagi. Jangan bimbang sekiranya anda mempunyai masalah kulit berminyak. Ini kerana kulit berminyak boleh diatasi jika kena dengan gayanya. Dengan petua dan tips yang betul, bukan sahaja kulit boleh menjadi tidak berminyak, malah juga boleh menjadi semakin sihat, berseri, gebu,…

  • 12 Tips Mudah Untuk Tambah Susu Ketika Pam

    Menjadi kerunsingan ibu-ibu apabila melihat jumlah susu yang dipam tidak banyak. Paling sedih dan membimbangkan apabila dari sehari ke sehari, jumlah susu semakin sedikit, tapi anak memang bergantung pada susu ibu sahaja. Tidak kiralah samada anda seorang ibu yang memang 100% pam (exclusive pumper), ibu bekerja yang pam setiap hari di ofis, atau apa sahaja lah. Jika pam susu ni memang menjadi rutin anda, anda pasti ingin pastikan hasil pam anda sentiasa consistent dan mencukupi untuk anak. Setuju tak? KakMah juga kadang-kadang mengalami masalah yang sama. Susu drop, terutama bila datang period. Dan ada kalanya pun, bila stress, letih pun boleh membuatkan susu drop. KakMah ada jumpa 12 tips mudah…

  • Tips Breastfeeding: Susu Drop Semasa Datang Haid

    Berapa ramai ibu menyusu yang mempunyai masalah yang sama seperti ini? Di awal selepas bersalin tu, Alhamdulillah, susu sangat meriah. Berbulan-bulan meriah, consistent je setiap kali pam. But one day, bila ibu mula datang haid (period), tiba-tiba je, susu drop. Ada yang nampak ketara sangat beza apabila sedang haid. Kalau sebelum ni boleh dapat 8 oz setiap kali pam, tapi bila haid, susu boleh drop ke 5-6 oz. Kenapa jadi macam tu? Normal ke tidak? Bermula daripada saat ovulasi (iaitu pertengahan period cycle) sehingga ke hari pertama atau kedua next period cycle, sesetengah ibu akan mula mengalami masalah susu berkurangan (drop). Ini ada kaitan dengan pengurangan kalsium di dalam badan…

  • 10 Kesilapan Semasa Diet

    Ada orang suka diet. Sebab nak kurangkan berat badan or kurus. Diet ni memang baik, antara jalan yang boleh bantu kita untuk sihat dan bertenaga. Tapi ramai orang buat kesilapan semasa diet. Jadi, mereka tidak mencapai berat badan yang diingini. Badan pun rasa tidak sihat, letih, lesu disebabkan diet yang tidak seimbang tu. Diet bukan bermaksud tak makan. Diet yang seimbang kena makan, tapi dengan portion yang betul. The best is, buat detoks. Detoks adalah cara paling selamat dan berkesan untuk singkirkan toksin dan lemak berlebihan dalam badan, sekaligus dapat membantu mengurangkan berat badan dan lebih sihat. Pastikan anda tak buat 10 kesilapan ni semasa diet supaya diet anda menjadi…

  • Gastrik 16 Tahun Hilang Dengan Shaklee

    Seringkali kita dengar masalah gastrik ni. Gastrik boleh menyerang sesiapa sahaja, tidak kira peringkat umur. Jika tak jaga makan atau selalu skip makan, mulalah gastrik ni menyerang. Sakit disebabkan gastrik ni, Tuhan saja yang tahu. Memang sakit sangat. Kalau dah sampai tahap teruk sangat tu, sampai duduk baring pun tak boleh. Sehinggakan nak buat kerja harian pun tak boleh. Mereka yang mengalami gastrik kadang tu memang jaga makan. Sebab tak nak sakit ni datang kembali. Tetapi, punca sakit gastrik bukan hanya disebabkan salah makan, tak makan. Ada banyak lagi punca lain yang boleh trigger sakit gastrik ni. Antara punca atau pun penyebab yang boleh trigger gastrik ialah Makan makanan terlalu…