Diet,  Kolesterol,  Kurang Berat Badan,  Kurus Cara Sihat,  Masalah Sembelit,  Panduan Kesihatan

Nutrisi Untuk Sistem Penghadaman

Pernah mengalami masalah penghadaman / pencernaan? Macam-macam simptom yang menunjukkan kita mungkin mengalami masalah penghadaman. Cuma, antara kita sedar atau tidak sedar sahaja. Ada masanya bila kita terlalu banyak makan, perut rasa sebu. Itu adalah salah satu simptom bahawa kita mungkin mengalami masalah tersebut.

Pencernaan atau penghadaman adalah satu proses yang sangat kompleks, dimana proses ini menukarkan makanan yang kita makan menjadi nutrien, yang seterusnya digunakan oleh tubuh badan kita untuk memberikan kita tenaga, pertumbuhan, dan pembaikan sel untuk kita survive. Proses ini juga termasuk dengan menyingkirkan bahan yang badan kita tidak perlukan.

Saluran pencernaan kita adalah tiub panjang yang berpusing-pusing bermula daripada mulut dan berakhir di bahagian dubur kita. Ianya terdiri daripada beberapa otot yang membawa makanan dan juga sel lain untuk menghasilkan enzim dan hormon yang membantu untuk pecahan makanan. Sepanjang saluran tersebut, terdapat 3 organ lain yang turut membantu untuk pencernaan / penghadaman, iaitu hati, pundi hempedu, dan pankreas.

Source: https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/digestive-system-how-it-works

Jenis / Simptom Masalah Penghadaman:

  • Perut kembung / senak
  • Cirit-birit
  • Sembelit
  • Pedih ulu hati
  • Lactose intolerance (alergy pada laktosa)

Untuk itu, adalah penting untuk kita menjaga kesihatan sistem pencernaan kita supaya badan kita ini boleh berfungsi dengan baik dan tidak memudaratkan badan kita sendiri. Nutrisi di dalam badan kita tidak mencukupi jika hanya bergantung kepada makanan sahaja. Ini kerana sumber makanan sekarang belum tentu semulajadi 100%, seperti pada zaman 70-an, 80-an. Sebab itu masa tu, mereka tak perlu pun supplement. Tapi kini, semuanya dah berbeza.

Antara nutrisi / supplement yang diperlukan ialah:

  • Alfalfa Complex
  • Lecithin
  • Herb-lax
  • Peppermint-Ginger Plus
  • DTX Complex
  • B-Complex

Kita hidup di Malaysia ni, memang sangat terkenal dengan pelbagai jenis makanan. Setiap bangsa, ada keistimewaan makanan yang tersendiri. Sebab itu, pelancong sangat suka melancong ke Malaysia. Selain tempat yang cantik, Malaysia ni kaya dengan makanan. Sebab itu, kita senang mengalami masalah ketidakselesaan pada sistem pencernaan kita.

Mulakan kehidupan yang lebih sihat dengan mengamalkan nutrisi ini, menjaga pemakanan, atau mengamalkan proses detoks untuk menjaga kesihatan sistem pencernaan kita.

Berminat untuk dapatkan produk Shaklee ini? Click sahaja untuk pembelian secara online dengan menggunakan debit atau credit card anda.

Anda juga boleh terus menghubungi KakMah untuk sebarang pertanyaan, juga untuk mendapatkan supplement anda.

Jimat lebih banyak jika anda mendaftar sebagai ahli Shaklee, dengan yuran keahlian RM75 sahaja. Anda boleh jima 10-20% berbanding harga pasaran biasa. Join us now!

*Disclaimer*

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *