Diet,  Keletihan,  Kesihatan,  Panduan Kesihatan

7 Khasiat Minum Air Kosong 8 Gelas Sehari

Siapa suka minum air kosong? Means bukan air manis, bergula, bersusu. Tapi air suam atau air sejuk yang memang tak ada perasa, plain. Jika anda memang seorang penggemar air kosong, tahniah! Sebab anda memilih untuk lebih sihat dengan mengamalkan pengambilan air kosong setiap hari. KakMah pun sukakan air kosong tau, terutama kalau air tu suam. Sedap sangat.

Tapi, tahukah anda, berapa banyak air kosong yang perlu anda minum setiap hari, supaya anda mendapat khasiat, kebaikan, manfaat akibat mencukupkan keperluan air yang badan kita perlukan. Dewasa perlu minum sekurang-kurangnya 8 gelas air kosong setiap hari, bersamaan dengan 3 liter. Mengikut fakta lain juga, setiap 25kg berat badan kita, memerlukan 1 liter air. Sebagai contoh, jika berat badan anda ialah 75kg, anda perlukan sekurang-kurangnya 3 liter air (75 รท 25). Well, kalau lebih pun takpe.

Minum banyak air kosong sebenarnya dapat memberikan banyak manfaat kepada kita tau. KakMah nak share dengan anda 7 manfaat/khasiat yang kita boleh perolehi jika consistent mengamalkan sekurang-kurangnya 8 gelas air kosong setiap hari. Remember, no sugar or milk.

Apabila badan kita mempunyai kandungan air yang mencukupi, kita boleh dapat 7 khasiat ini.

  1. Berat badan maintain, sekaligus bentuk badan juga boleh maintain.
  2. Membantu meningkatkan tenaga sepanjang hari, terutama wanita hamil, menyusukan anak, atau mereka yang kuat bersukan.
  3. Membantu mengurangkan stress, mengawal emosi dengan baik.
  4. Boleh mengelakkan daripada berlakunya kekejangan otot.
  5. Apabila air di dalam badan mencukupi, kulit muka kita juga menampakkan kesan positif (semakin berseri).
  6. Menggalakkan penghadaman yang sangat baik.
  7. Membantu mengelakkan daripada masalah batu karang.

So, tak susah sangat pun untuk pastikan kita cukup minum 8 gelas air kosong setiap hari. Cuba amalkan tips yang KakMah kongsikan dalam infographic di atas.

Atau, anda juga boleh membeli botol air yang ada sukatan, supaya anda tahu berapa banyak air kosong yang anda minum setiap hari. Pastikan consistent setiap hari, sepertimana anda consistent mengamalkan pengambilan supplement juga. Barulah nampak kesan yang sangat-sangat positif.

Jom hidup sihat dan ceria dengan mengamalkan cara hidup yang sihat. Mulakan dengan pengambilan air kosong yang mencukupi.

Semoga bermanfaat untuk anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *