Diabetes,  Set Diabetes

Diabetes (Kencing Manis)

Kebelakangan ini, kita disedari tentang penyakit diabetes atau juga dikenali sebagai kencing manis. Dan yang paling menggemparkan ialah diabetes juga boleh menyerang kanak-kanak, namun begitu ianya adalah disebabkan komplikasi yang lain yang menyebabkan kandungan gula dalam darahnya tidak dapat dikawal. 
Diabetes atau kencing manis merujuk kepada pesakit yang mempunyai kadar gula yang tinggi di dalam darah. Bagaimana diabetes boleh terjadi?
✔ Berkemungkinan kerana pengeluaran insulin yang tidak mencukupi
✔ Berkemungkinan kerana sel-sel badan yang tidak bertindak balas dengan baik terhadap insulin
✔ Berkemungkinan kerana kedua-dua sebab di atas
Apakah symptom pesakit diabetes?
☞ Mengalami polyuria (kerap membuang air kecil)
☞ Mengalami polydipsia (kerap rasa dahaga)
☞ Mengalami polyphagia (kerap rasa lapar)
Terdapat 3 jenis diabetes iaitu…
➊ Type 1 Diabetes
Ia merupakan keadaan dimana badan tidak menghasilkan insulin. Ia sering terjadi di kalangan umur sebelum mencecah 40-an, iaitu di awal peringkat dewasa atau remaja. 10% di kalangan kes diabetes dikategorikan dalam Type 1 Diabetes. 
Pesakit Type 1 Diabetes perlu mengambil suntikan insulin sepanjang hayatnya. Selain itu, mereka perlu mengawal dan memastikan tahap glukosa nya tidak tinggi dengan menjalankan ujian darah secara tetap dan mengikuti diet yang khas.
➋ Type 2 Diabetes
Ia merupakan keadaan di mana badan tidak menghasilkan insulin yang mencukupi untuk fungsi yang sepatutnya atau sel-sel di dalam badan tidak bertindak balas terhadap insulin. 90% di kalangan kes diabetes adalah dikategorikan di dalam Type 2 Diabetes.
Siapakah yang berisiko menghidapi Type 2 Diabetes?
☑ Mereka yang mengalami obesiti 
☑ Mereka yang mempunyai visceral fat, belly fat
☑ Mereka yang meningkat usia
☑ Mereka yang kurang aktif
☑ Mereka yang mempunyai saudara terdekat yang mengalami jenis diabetes yang sama
☑ Lelaki yang mempunyai tahap testosterone yang rendah 
➌ Gestational Diabetes
Ia sering terjadi kepada wanita hamil. Ini kerana sesetengah wanita mempunyai tahap glukosa yang tinggi dan badan mereka tidak dapat menghasilkan insulin yang mencukupi untuk menghantar kesemua glukos ke dalam sel.
10 – 20% dari wanita hamil yang mempunyai masalah ini perlu mengambil ubat-ubatan untuk mengawal tahap gula tersebut. Tahap gestational diabetes yang tinggi boleh memberi komplikasi semasa bersalin dan memberi kesan kepada berat baby. Oleh itu, wanita perlu mengawal pemakanannya sebelum hamil.
Oleh itu, kawal lah pemakanan anda sebaiknya dengan mengamalkan diet yang kurang kandungan gula atau glukosa. Pada mereka yang telah pun menghidap penyakit diabetes ini, jangan putus asa!! Cari alternatif untuk mengurangkan masalah diabetes anda. Antaranya adalah dengan mengamalkan pengambilan supplement.
Shaklee juga mempunyai supplement yang bersesuaian dengan anda!!! Iaitu…
☕ VITA-LEA
☕ ZINC COMPLEX
☕ ALFALFA COMPLEX
☕ ESP
☕ VIVIX
————————————————————————
✆ Hubungi kami untuk mendapatkan supplement anda!! 
Kami akan memberikan FREE CONSULTATION!
✎ msg/whatsapp: 0196972866
☎ COD: Seremban / Seremban 2 / Senawang / Mantin / Port Dickson
 

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *