Kawal Bacaan Hemoglobin (Hb) Semasa Hamil

Ramai wanita teruja apabila disahkan hamil. Terutamanya jika itu adalah kehamilan pertama selepas baru bernikah. Dan, orang kata bunting pelamin pula kan? Tak pun, dah tunggu lama, akhirnya Allah beri rezeki untuk hamil. Tapi, cuba ibu check, dah cukupkah persediaan ibu?

Tahu tentang HEMOGLOBIN? Perasan tak semasa check-up, terutamanya jika check-up di Klinik Kesihatan Kerajaan, setiap bulan kena ambil darah, urine. Dalam result darah tu ada HGB kan? Itulah dia hemoglobin. Ia adalah kandungan protein di dalam sel darah merah yang membantu membekalkan oksigen ke dalam sel-sel badan kita. Perasan tak, semakin usia kandungan meningkat, bacaan Hb juga turut terpengaruh dan mula menurun. Jika tak cukup pemakanan dan nutrisi seharian, yang membekalkan zat besi untuk bantu menstabilkan Hb, maka ibu terdedah dengan risiko sangat bahaya. Bukan hanya untuk ibu, tapi juga untuk baby dalam kandungan.

Antara risiko penurunan Hb pada bayi ialah

  1. Bayi berpotensi dilahirkan tidak cukup bulan
  2. Bayi tidak mengalami kenaikan berat badan seimbang

Antara risiko penurunan Hb kepada ibu pula ialah:

  1. Ibu mudah merasa penat dan letih
  2. Ibu mudah mendapat jangkitan penyakit

Sebab tu, jangan marahkan misi bila misi membebel bacaan turun menjadi kurang daripada 11. Sebab banyak risikonya. Kalau tak fikirkan tentang kita, fikirkan tentang bayi dalam kandungan. Mereka berhak untuk hidup.

Satu je tips untuk bantu kawal hemoglobin kita adalah dengan memperbanyakkan makanan yang tinggi kandungan zat besi. Antaranya bayam, daging, kerang, jambu, hati ayam, macam-macam lagi. Boleh google. Tapi, pastikan penghasilan makanan tu tidak “mematikan” nutrisi asal makanan tu. Kalau salah cara masak/proses, hilanglah nutrisi, tak membantulah untuk naikkan hb.

Kak Mah nak kongsikan pengalaman Kak Mah semasa hamil tahun lepas. Ini kehamilan kedua Kak Mah.

Inilah dia bacaan hemoglobin Kak Mah semasa pregnant kan Ayra, baby kedua Kak Mah. Ada 2 kali bacaan hb turun less than 11.

Masa 16 weeks, Kak Mah “sombong”. Culas makan supplement. Ada beberapa kali ter-skip. Konon confident tak turun banyak sebab before tu 12.4. Sekali hambik ko. Turun ke 10.8. Terus kena bebel dengan nurse, doktor. Bagitahu makan shaklee, mereka kata tak cukup nutrisi untuk stabilkan Hb. Kena ambil vitamin klinik.

Tapi… Kak Mah ni degil. haha.

Kak Mah continue gak vitalea. Ambil 2 biji setiap hari tanpa skip. Consistent makan (dah serik). Kak Mah ambil sekali dengan vitamin c dan b complex. 2 weeks later, naik balik ke 11.0. Alhamdulillah.

Pastu 30 weeks, ni beberapa hari lepas raya. Makan banyak daging agaknya. Kak Mah g check up, turun lagi. Tapi doktor kata takpe. Sebab ramai ibu turun. Mungkin sebab tak jaga makan time raya. Tengok 2 minggu lagi, dan alhamdulillah, result naik balik ke 11.6.

Syarat makan supplement ialah:

JANGAN CULAS
JANGAN SKIP

Kalau uolls buat 2 benda ni, confirm hb turun. Jangan salahkan supplement. Paling penting, doa jangan lupa, solat jangan tinggal.

Nak lebih bertenaga semasa hamil, tak mudah letih, tak mudah lesu, emosi stabil, berat badan terkawal, silalah amalkan set kehamilan Shaklee yang lengkap.

Nak konsultasi best dari Kak Mah dan beli shaklee, roger Kak Mah okeh.

6 Sebab Ibu Hamil Jangan Abaikan Supplement Semasa Hamil

Bila disahkan hamil oleh pakar perubatan, kebiasaannya perkara pertama yang dinasihatkan oleh pakar adalah makan vitamin (supplement). Macam-macam bekalan supplement yang diberikan oleh pakar, dengan tujuan untuk membantu dan menyokong kesihatan kandungan sepanjang kehamilan. Tapi……. masih ramai lagi yang masih culas dan tak mahu makan supplement. Tahu tak betapa pentingnya pengambilan supplement ni?

Well, kalau anda yakin pemakanan anda tu lengkap (read: sangat lengkap) dan dijamin bersih, tiada bahan kimia, semulajadi, then anda mungkin boleh skip supplement (highly not recommended). Ada 6 sebab utama kenapa anda tak boleh abaikan pengambilan supplement ketika hamil.

  1. Membantu mengurangkan risiko kelahiran bayi pramatang
  2. Membantu mengurangkan risiko kecacatan bayi ketika hamil
  3. Membantu memberi tenaga dan kekuatan pada ibu sepanjang kehamilan
  4. Membantu mengurangkan risiko kekurangan berat ketika bayi dilahirkan
  5. Membantu ibu kekal sihat sepanjang kehamilan
  6. Membantu mengurangkan risiko kekurangan khasiat yang diperlukan oleh ibu dan juga bayi dalam kandungan seperti kalsium

Antara supplement (nutrisi) yang diperlukan sepanjang kehamilan ialah zat besi, kalsium, folic acid, omega-3, dan protein.

Shaklee ada kesemua supplement untuk membantu memberikan nutrisi secukupnya yang diperlukan oleh ibu hamil dan bayi.

Set Kehamilan Lengkap

 

Apa ada di dalam set ini?

  • ESP – membekalkan khasiat protein, kalsium untuk ibu yang membantu meningkatkan bekalan darah, membantu menguatkan rahim.
  • VITALEA – multivitamin yang lengkap dengan khasiat zat besi yang membantu menstabilkan jumlah dan kepekatan darah (hemoglobin).
  • SUSTAINED RELEASE VITA-C PLUS – memberikan khasiat 500mg vitamin c dalam satu tablet yang membantu pertumbuhan tulang dan gigi bayi.
  • B COMPLEX – lengkap dengan asid folic yang membantu mengurangkan risiko kecacatan neural tube dan membantu menstabilkan emosi ibu.
  • OSTEMATRIX – supplement kalsium lengkap dengan vitamin D dan magnesium yang membantu membina tulang dan tunas gigi bayi, serta bantu mengurangkan risiko ibu mengalami masalah kaki cramp.
  • OMEGA GUARD – supplement minyak ikan yang kaya dengan omega-3, EPA, DHA untuk membantu perkembangan minda bayi serta bantu mengawal kenaikan berat badan ibu semasa hamil.

Berminat untuk mencuba set kehamilan optimum ini? Roger ummi ya.

*Disclaimer*

Nak FREE Vitalea?

Haaa. mesti excited bila baca tajuk nak dapatkan vitalea secara PERCUMA. Ya. ini bukan main-main, tapi serius. anda boleh mendapatkan FREE vitalea. macam mana? ikut steps ni. 

Senang kan? Hanya 3 langkah mudah sahaja. Barang yang anda perlu beli pun tak sampai RM30 paling minimum. Dah lah sebotol ada 120 biji. tahan sampai 4 bulan tau. amat berbaloi sebab harga sebenarnya ialah RM88.75. 
Sebut tentang vitalea. Anda tahu vitalea tu apa? Ia adalah multivitamin pertama dan tertua di dunia, 100 tahun tau. Sebab tu Shaklee berbesar hati bagi FREE vitalea ni pada new member. untung berganda-ganda. 

Jom sertai kami dan register sebagai ahli sekarang. Lifetime membership. Hanya RM65 sahaja (tidak termasuk gst). 
———————————————————
Puan Shima (SID # 885670)
msg/whatsapp: 0196972866
pm fb: http://bit.ly/PM_Kami
Pengedar Shaklee di Seremban / Damansara
———————————————————

**Disclaimer**

Pentingnya Pengambilan Zat Besi Sewaktu Hamil

Salah satu nutrisi yang sangat penting sepanjang tempoh kehamilan ialah Zat Besi. Sejak dari hari pertama anda disahkan hamil (atau sebelumnya lagi), anda digalakkan untuk mengambil supplement atau mengamalkan pemakanan yang tinggi kandungan zat besi. Mengapa pengambilan zat besi dikatakan penting sewaktu hamil?
Hemoglobin (Hb) adalah protein di dalam sel darah merah yang membawa oksigen. Ia adalah sangat penting untuk dikawal sepanjang tempoh kehamilan. Jika kita ke klinik kesihatan kerajaan, sudah pastinya setiap kali lawatan, anda harus mengambil sampel darah. Bacaan Hb anda akan diuji untuk memastikan Hb anda stabil. Terdapat pelbagai risiko boleh berlaku sekiranya Hb anda rendah.
Pengambilan zat besi secukupnya dapat membantu meningkatkan bacaan Hb anda. Zat besi membantu membawa oksigen dari paru-paru ke tisu. Sepanjang kehamilan, pengambilan zat besi adalah dua kali ganda lebih tinggi berbanding sebelum hamil. Ia adalah untuk memenuhi keperluan ibu dan juga bayi. Antara risiko kekurangan zat besi ialah…
BAYI
♥ berpotensi dilahirkan tidak cukup bulan
♥ kekurangan berat badan
IBU
♥ mudah berasa penat dan letih
♥ mudah mendapat jangkitan penyakit
Ibu hamil memerlukan sekurang-kurangnya 27mg zat besi sehari.
Apakah sumber makanan semulajadi yang kaya zat besi?
Kerang, hati, jambu batu, daging, ayam, sayur-sayuran hijau seperti bayam
Shaklee ada supplement zat besi?
Ada! Vitalea Shaklee adalah multivitamin yang juga kaya dengan zat besi. Pengambilan 1 atau 2 biji sehari dapat membantu meningkatkan tahap Hb anda (bergantung kepada penerimaan individu).
Dengan harga berpatutan, vitalea dapat diamalkan selama 2 atau 4 bulan untuk satu botol, bergantung kepada cara pemakanan. Hubungi kami untuk dapatkan vitalea anda.
Anda juga digalakkan untuk amalkan set lengkap kehamilan shaklee. Anda boleh beli secara online, atau hubungi kami untuk order. Konsultasi percuma akan diberikan kepada customer kami.
———————————————————
Puan Shima (SID # 885670)
msg/whatsapp: 0196972866
pm fb: http://bit.ly/PM_Kami
Pengedar Shaklee di Seremban / Damansara
———————————————————

**Disclaimer**

Promosi Februari 2014 – Vitalea Multivitamin Shaklee

Alhamdulillah… Bertemu kita dengan bulan Februari 2014. Bulan ini promosi Shaklee paling istimewa kerana menampilkan HOT PRODUCT yang amat diminati ramai iaitu MULTIVITAMIN pertama di dunia iaitu VITA-LEA with IRON FORMULA!
Apa yang menarik tentang VITALEA SHAKLEE?
✔ setiap tablet mengandungi 30 nutrisi lengkap yang diekstrak daripada sayuran dan buah-buahan, 12 vitamin, dan 7 mineral penting yang disarankan oleh RDA
✔ diselaputi spirulina yang mempunyai pelbagai khasiat kesihatan
✔ merupakan multivitamin yang paling pantas larut di dalam air dan tubuh manusia
✔ kandungan mineral yang terdapat pada setiap tablet memudahkan ia berinteraksi dengan protein untuk penyerapan yang optimum
Ingin ketahui khasiat Vitalea? Click link ini ➲ Khasiat Vitalea
Berminat? Hubungi kami SEKARANG!
——————————————————————–
msg/whatsapp: 0196972866
——————————————————————–