Berat Naik Lepas Bersalin?

Ramai ibu yang runsing dan risau akan kenaikan berat badan semasa hamil. Ada yang naik 10kg, ada yang naik 20kg. Tapi, boleh ke berat tu turun semula ke berat asal selepas bersalin nanti? Wanita sememangnya sangat menjaga berat badan. Kalau boleh, tak mahu makin berat selepas bersalin. Nak maintain macam anak dara or better than that kan?

Betul ke Berat Susah Turun Lepas Bersalin?

Sebenarnya, salah satu tips untuk mudah turun berat badan selepas bersalin adalah dengan menyusukan baby. Sebab setiap kali anda menyusukan baby, samada direct feeding atau pam, anda sebenarnya membakar sangat banyak kalori. Sebab tu kalau anda perasan, masa menyusu, kita rasa mengantuk sangat. Macam ada setan yang kuat sangat kat mata ni, paksa kita untuk tidur kan? Sebenarnya kalori kita sedang dibakar masa menyusu, dan sebab itulah kita rasa sangat penat.

Itulah antara sebab kenapa KakMah sangat menggalakkan ibu untuk menyusukan baby. Berusahalah agar anda dapat menyusukan baby anda sehingga sekurang-kurangnya usia baby 6 bulan, dan sebaiknya sehingga berusia 2 tahun. Ini juga tertulis dalam Al-Quran, kerana sememangnya menyusukan baby bukan hanya memberi manfaat pada ibu, malah juga sangat memberi manfaat pada baby.

Antara perkara yang menyebabkan berat naik selepas bersalin ialah:

  • Jarang bersenam
  • Pemakanan tak seimbang
  • Kurang rehat
  • Emosi yang turun naik / stress

Maka, kalau nak berat turun atau terkawal selepas bersalin, jangan jadikan alasan “BABY” sebagai sebab anda tak boleh nak kawal 4 perkara asas tu. Sebab baby sebenarnya boleh jadi dorongan dan galakan untuk anda kawal 4 perkara tu.

Pengalaman KakMah

Ini KakMah. Sebelum KakMah hamil, memang berat KakMah tak terkawal. Mana tak nya, masa kerja ada 3 kali time break. Selera makan lak boleh tahan time tu. Hehe. Masa hamil anak pertama, KakMah naik 10kg. Alhamdulillah, tak banyak sangat naik. Mungkin asbab pengambilan Omega Guard semasa hamil, jadi berat badan KakMah terkawal semasa hamil.

Selepas bersalinkan anak pertama, habis berpantang, KakMah turun 20kg. Ya, 10kg kurang daripada berat sebelum hamil. Antara sebab KakMah turun banyak masa ni ialah penjagaan pemakanan semasa berpantang. Kalau ingat dalam post KakMah sebelum ni, KakMah alami masalah gastric yang sangat kuat. Sampai tahap nak bangun/berdiri/duduk pun tak boleh. Apatah lagi nak menyusukan baby, Allah je yang tahu KakMah tak mampu sangat time tu. Disebabkan tu, masa berpantang tu, KakMah kawal pemakanan. KakMah tak makan makanan berminyak, tak ambil garam. KakMah amalkan ni selama hampir sebulan. Alhamdulillah, lepas habis berpantang, turun mendadak sampai 20kg.

Masuk balik kerja, ramai tegur KakMah dah kurus sangat. Kurus berbanding sebelum hamil. Syukur, dengan izin Allah. Berat KakMah maintain sampailah masa KakMah hamil sekali lagi. Masa kehamilan kedua, KakMah naik 15kg. Dan syukur, lepas bersalin, juga turun ke berat asal. Tak turun sangat lagi dah. Hehe. Still, ada ramai tegur kata KakMah nampak kurus. Padahal KakMah rasa banyak gak makan.

Alhamdulillah, KakMah rasa, atas asbab pengambilan supplement Shaklee sepanjang kehamilan, berpantang, dan sepanjang menyusukan baby ni sangat membantu KakMah untuk kawal 4 perkara yang menyumbang kepada kenaikan berat badan lepas bersalin. Emosi terkawal, senang membuang, pemakanan terjaga.

Antara tips lain untuk kekal maintain berat badan lepas bersalin ialah:

  • Jaga pemakanan (kurangkan pengambilan minyak dan garam).
  • Jangan ambil gula. Banyakkan minum air masak (suam sebaiknya).
  • Jangan malas. Banyakkan exercise walaupun yang ringan-ringan seperti jalan kaki ke, naik turun tangga ke.
  • Teruskan breastfeeding – ni KEY dia.
  • Amalkan pemakanan sihat, dan amalkan supplement seperti Shaklee.

 

Supplement Shaklee Yang Semulajadi dan Selamat Diamalkan

 

Untuk info lanjut, boleh hubungi KakMah.

*Disclaimer*

Kenapa Supplement Shaklee Berbeza dengan Jenama Lain?

Shaklee sebenarnya dah lama sangat menapak di Malaysia ni. Sejak dari zaman mak-mak kita lagi, around 90-an. Cuma, disebabkan kesedaran masyarakat zaman sekarang ni dan juga kerana penularan di media sosial, Shaklee semakin famous di mata masyarakat Malaysia sejak kebelakangan ini. Tahu tak, mana yang tahu, kenal, dan amalkan Shaklee sejak dari dulu lagi, dah berapa tahun mereka amalkan supplement Shaklee? Boleh dikatakan hampir mencecah lebih dari 30 tahun. Kalau lahir anak, memang dah besar panjang dah. Kenapa mereka ni sangat setia mengamalkan supplement Shaklee dan bukan jenama lain? Kenapa ada yang try-and-error supplement brand lain tapi still consume semula Shaklee dan consistent sampai sekarang?

Pernah dengar tentang Landmark Study?

Landmark Study ni lah salah satu sebab kenapa Shaklee ni sangat berbeza dengan supplement jenama lain. Sebab syarikat lain belum ada yang buat landmark study ni. Melalui landmark study ni lah membuktikan bahawa supplement Shaklee selamat diamalkan walaupun untuk jangkamasa yang panjang. Ini ialah antara sebab utama yang perlu anda fikirkan kenapa ramai yang setia dengan produk Shaklee ni.

Sebab lain? Jom tonton video ni dulu.

Secara ringkas, KakMah rungkaikan sedikit perbezaan Shaklee dan jenama lain di pasaran antarabangsa.

  1. Produk Shaklee dihasilkan melalui kajian saintifik secara mendalam, bukannya timbang kati belakang rumah aje. Lebih 100,000 ujian kualiti diadakan setiap tahun untuk memastikan produk Shaklee yang dihasilkan sentiasa SELAMAT.
  2. Pihak Shaklee bukan senang-senang nak campurkan bahan terbaru dalam sesuatu produk. Segala bahan semulajadi yang digunakan tu disaring sebanyak 350 kali untuk pastikan tiada bahan kimia, pesticides, bahan pencemaran.
  3. Sebanyak 125 kajian saintifik diterbitkan. Bukan calang-calang produk Shaklee dihasilkan. Setiap produk ada kajian tersendiri. Contoh seperti Nutriferon. 40 tahun tau kajian dijalankan sebelum terhasilnya nutriferon tu. Produk jenama lain?
  4. Produk Shaklee ber-patent. Patent ni bermaksud hakcipta terpelihara. Orang lain tak boleh ciplak. Shaklee mempunyai 71 produk patent dan patent-pending.
  5. Produk Shaklee bukan sahaja diamalkan oleh orang biasa-biasa aje tau. Begitu ramai tokoh antarabangsa yang turut mengamalkan supplement Shaklee bertahun lamanya. Salah satunya ialah angkasawan NASA iaitu si kembar Mark and Scott Kelly. Para athlete pun ramai sangat amalkan supplement Shaklee. Antaranya para athlete di Sukan Olimpik 2016 di Rio. Kebanyakan penerima medal adalah athlete yang consume Shaklee.

Angkasawan NASA

 

Athlete Shaklee di Olimpic Rio 2016

 

Kalau tak nak gak faham apa KakMah dok celoteh dalam ni, boleh buka website Shaklee sendiri. Shaklee is 100% proven safe. Dan berkali-kali kami katakan yang ini dibuktikan melalui clinical studies. Berbanding dengan omongan orang lain yang hanya berlandaskan Uncle Google.

Dah faham kenapa Shaklee berbeza dengan jenama lain?

Jadi? Apa lagi yang meragukan anda?

Jangan fikir lagi dan amalkan supplement Shaklee dengan yakin. Hubungi KakMah untuk info lanjut dan untuk order supplement anda.

Tips Untuk Ibu Menyusu Supaya Susu Tak Drop Semasa Puasa

In Shaa Allah, bermula 27 Mei 2017 ni, kita akan dipertemukan dengan bulan Ramadhan. Semoga Allah merahmati dan menemukan kita semula dengan bulan Ramadhan ni kan. Ibu-ibu yang menyusukan baby, mesti susah hati kan? Kebiasaannya, pada pandangan umum, susu drop masa bulan puasa. Sebab, kurang minum air. Berbanding dengan semasa tak berpuasa. Air memang all the time minum, so susu tu, in shaa Allah, mencukupi. Bila tak puasa, macam mana?

In shaa Allah, ada tips untuk anda, agar production susu kekal maintain walaupun sedang berpuasa.

Paling penting, kena amalkan makan buah kurma ketika sahur, terutamanya. In shaa Allah, dengan kurma ni lah, kita dapat bertahan hingga ke petang, rasa bertenaga, dan tak lapar. Production susu pun, in shaa Allah, kekal maintain macam biasa.

Pengalaman KakMah masa menyusukan Aisy 2 tahun lepas, KakMah blend kurma dengan ESP + Milo. Alhamdulillah, memang lain sangat rasa badan. Tak macam puasa sangat pun. Supplement Shaklee, in shaa Allah, boleh membantu anda. Amalkan Set Menyusu Lengkap Shaklee, plus Set Ramadhan. KakMah memang continue Supplement Shaklee sepanjang Ramadhan, macam biasa. Separuh makan masa sahur, separuh lagi masa berbuka or sebelum tidur.

Lagi satu, jangan lupa pengambilan air kosong, tetap kena maintain 8 gelas sehari. Boleh sangat sebenarnya. Arrange masa untuk minum air 8 gelas sehari (4 gelas sewaktu sahur, 4 gelas lagi sewaktu berbuka ke dan sebelum tidur. In shaa Allah, memang cukup 8 gelas sehari. Dan paling penting, jangan lupa minum susu. Untuk kalsium dalam badan, supaya badan tak letih, tidur lebih berkualiti. Tak nak minum susu? OsteMatrix Shaklee adalah terbaik.

Info lanjut tentang supplement Shaklee bersesuaian, boleh roger Kak Mah ya.

Shaklee 6 Stars Trip ke Japan

Setiap tahun Shaklee menawarkan International Incentive Trip pada Business Leaders yang layak. Tahun-tahun sebelum ni ada ke US, Itali. Umrah memang ada setiap tahun. So, leaders boleh pilih samada nak ke Umrah atau negara lain yang disediakan oleh Shaklee.

Dan tahun ini, delegasi Shaklee Malaysia ke negara matahari terbit iaitu Jepun. MashaaAllah, Kak Mah tengok gambar-gambar mereka tu, rasa teruja dan jeles sangat. Layanan memang first class, trip memang 5/6 stars. Tak pernah mengecewakan. Shaklee bawa mereka ke tempat-tempat indah, menenangkan. Dan Shaklee arrange yang terbaik untuk Leaders Shaklee. Selama 7 hari mereka di sana, pelbagai aktiviti mereka kongsikan dengan kami di sini. Bukan untuk menunjuk, tapi untuk memberi semangat kepada downlines mereka.

Jom Kak Mah kongsikan antara gambar-gambar mereka yang sangat menarik untuk tatapan anda semua

Mereka memulakan perjalanan dari KLIA dan transit ke Bangkok pada 13 Mei 2017.

 

Setibanya mereka di Jepun, mereka diberi Yukata untuk mereka pakai sepanjang perjalanan hari kedua mereka.

 

Ini adalah salah satu hotel tempat mereka menginap. Ala-ala doraemon kan? Pemandangan, subhanallah, sangat nyaman.

 

Mereka memakai Yukata sepanjang perjalanan di Takayama dan Shirakawago. Haaa. Best kan? Sampai ada foreigners dari negara lain nak bergambar dengan mereka. Sebab cute sangat wanita muslimah ber-Yukata.

 

Mereka ke Alpine Route Snow Wall. Best sangat tengok mereka sharing kegembiraan mereka main salji. Subhanallah, indah sangat tau.

 

Memetik strawberi yang fresh. Menariknya, musim strawberi di Jepun sebenarnya dah habis. Tapi Shaklee request special untuk mereka tanam khas untuk delegasi Shaklee Malaysia. Boleh petik berapa banyak yang suka dan makan. Tak boleh tapau. Hahahaha. Kena start belajar makan strawberi gak ni, Kak Mah tak makan ni. hahaha.

 

Pink Moss. Berdekatan dengan Gunung Fuji. Cantik sangat. Subhanallah.

 

Selepas mereka menghadiri dinner bersama dengan Dr Yasuhiko Kojima, iaitu pengasas dan pencipta Nutriferon, selepas kajian selama 40 tahun.

 

Master Zainul Anuar, founder iReach, yang diberi kesempatan untuk duduk semeja dengan Dr Yasuhiko Kojima

 

 

Mereka dapat naik cruise. Cruise ni disewa khas untuk bawa delegasi Shaklee. no one else.

 

Antara free gifts yang pihak Shaklee berikan. Ini paling best. Setiap kali masuk bilik hotel selepas seharian berjalan, mesti ada suprise gifts gitu.

 

Antara makanan mereka di sana. Jepun sangat tau. Kalau Kak Mah, tak tahu boleh telan ke tak. Adei. Kena belajar ni. hehe.

 

Mereka dapat suprise event untuk ke Shaklee Jepun. Bertemu dengan Presiden Shaklee Jepun. Boleh borong produk Jepun. Best sangat. Macam-macam ada. Skincare pun banyak. Semoga lulus untuk dibawa ke Malaysia. ameen.

 

Macam mana? Terbakor tak? Jeles tak? Teruja tak?

Hahaha. Kak Mah sendiri jeles dan teruja sangat. dan of course, sangat terbakor. Kena usaha lebih lagi untuk dapatkan next international trip. Tahun depan ke Cruise Mediterranean tau. Lagi meluas kawasannya.

Nak join Kak Mah dan leaders lain? Jom roger Kak Mah. Kita sama-sama usaha, dan join trip Shaklee. Mesti usaha dan mesti dapat.

Pengalaman Menghadiri Shaklee Convention 2017

Hujung minggu lepas (29 April), Shaklee mengadakan Shaklee Convention 2017 di Sunway Resort Hotel & Spa. Beribu-ribu Shaklee Independent Distributor (SID) yang hadir dari serata Malaysia (Selatan, Utara, Sabah, Sarawak, Pantai Timur). Semua SID berkumpul untuk meraikan mereka yang layak menerima Stars Achievers Award (SAA) berdasarkan pencapaian mereka sepanjang cycle 2016/17 yang berakhir March 2017 yang lalu. Ada few categories ditawarkan. Dan semestinya, ini menjadi idaman setiap SID yang aktif ber-bisnes. Sebab, ia bagaikan satu penghargaan selepas penat lelah dan bertungkus lumus berusaha, sharing sepanjang satu tahun tu.

Belum rezeki Kak Mah lagi tahun ni. Tapi, in shaa Allah, dengan izin-Nya, Kak Mah juga bakal naik ke pentas itu tahun depan. Berimpian itu percuma. Jadi, kenapa perlu berhenti bermimpi? Best nya menjadi penerima SAA ni sebab bukan hanya award sahaja boleh dapat. Tapi juga boleh dapat incentive bonus.

Masa SC ni, kami meraikan Master Coordinators baru. Mereka turun berkongsi dengan peserta, tentang cerita mereka dengan bisnes Shaklee ni. Teringat pada salah seorang Master ni. Beliau kata, beliau nak berikan vivix pada husband, parents, anak-anak. Tapi umum pun tahu, vivix ni mahal. Namun begitu, masih ramai berhempas pulas untuk beli vivix disebabkan khasiatnya yang memang tiada tandingan. Beliau pun bukan antara orang yang “kaya” untuk sponsor orang sekeliling dan tersayang dengan sebotol vivix setiap bulan. Beliau kata, “So how? Find money lo”. Disebabkan tu, beliau buat shaklee ni betul-betul. Stay focus. And now, she is Master Coordinator with income more than 6 digits per year (or maybe per month).

Begitu juga dengan Master Adilah Manaf dan Fahmy Shuhaimi. Mereka consistent buat 3S iaitu Sharing, Sponsoring, Servicing. Plus 1 lagi S iaitu Solat. Dan best nya lagi mereka ni, mereka jual pada harga Retail. Ya, retail pada mereka yang bukan ahli. So, siapa kata jual harga retail takde orang nak beli?

Boleh dengar perkongsian mereka dalam video ni.

Shaklee Conference 2017 Master Adilah & Master Fahmy from iReach HD on Vimeo.

Memang terkesan dengar perkongsian Master-Master hebat. Terutama dengan Master Lyna Noh dan Zainul Anuar. Mereka ni adalah top upline Kak Mah. Dulu, Master Z ni tak support pun wife nya buat bisnes Shaklee. Tapi Master Lyna tetap consistent, sebab beliau ada push factor yang sangat kuat. Bila Master Z dah nampak keberkesanan dan future in shaklee business, maka beliau pun start bantu wife nya. Dan sekarang, both bergerak bersama-sama buat Bisnes Shaklee.

Sebab tu, Shaklee is a family business.

Kak Mah berbangga ada dalam group paling hebat di Malaysia, iaitu iReach. Alhamdulillah.

#ireachfamily – cuba teka Kak Mah dimana?

Semoga Kak Mah juga turut berjaya seperti mereka yang lain. Ameen.

Anda juga ingin turut serta join bisnes Shaklee? Boleh roger Kak Mah.