Pengalaman Berpantang Anak Kedua (Jarak Dekat)

Alhamdulillah, syukur. Pada usia pernikahan kami mencecah 5 tahun pada Disember 2016 lalu, kami telah dikurniakan dengan sepasang anak yang comel sangat (ikut muka ummi dia – ok, ni tambah garam. hehe). Kami lambat dikurniakan anak. Hanya selepas 3 tahun menanti dan berusaha, akhirnya kami dikurniakan seorang anak lelaki pada Februari 2015.

Dalam tempoh 3 tahun menanti tu, ramai kenalan berikan sokongan. Ada yang kata, “Takpe, nanti bila dah ada rezeki, terus jarak dekat aje nanti”. Siapa sangka. Perancangan Allah kan sangat hebat dan indah. Kak Mah disahkan hamil sekali lagi pada Januari 2016 (sewaktu usia anak sulung kami 11 bulan). Hari Raya Haji yang lepas, iaitu September 2016, lahirlah anak kedua kami, a cute baby girl.

Usia Baby Baru Sebulan

 

Alhamdulillah, rezeki Kak Mah, dapat lahirkan anak-anak Kak Mah secara normal. Tiada komplikasi semasa proses melahirkan. Cuma ada beberapa jahitan. Semasa berpantang anak pertama, alhamdulillah, tak ada masalah. Segala fokus pada anak. Waktu rehat pun digunakan sebaiknya. Time anak tidur, kita tidur. A bit santai, rilex, tak stress semasa berpantang anak pertama.

Tapi….. berbeza apabila berpantang anak kedua.

Tambahan pula waktu tu, usia anak sulung kami baru 1 tahun 7 bulan. Budak baru nak membesar, amat memerlukan perhatian dan sepenuh kasih sayang. Jadi, macam mana Kak Mah handle dan pengalaman Kak Mah semasa berpantang anak kedua ni?

Awal hari berpantang tu, ok je. Aisy pun belum mula buat perangai lagi. Dia elok je duduk kat adik, tengok adik, kiss adik. Masuk minggu ketiga gitu tak silap, barulah mula tantrum nya. Sesekali datang geram gitu, ditepuknya ummi dia. Tak dapat ummi, adik pun kena. Huhu. Memang dihayunkan tangannya tu. Time tu ummi pun tak dapat kawal emosi gak. Ada juga tepuk si abang. Ada juga marah dia. Lepas tu ada terbaca tentang nutrisi yang otak kita perlukan untuk “boost” dan “trigger” mode gembira dalam otak kita. Iaitu OMEGA GUARD. Omega ni, bantu meningkatkan fungsi GREY MATTER, dimana ia berfungsi untuk menghantar signal kepada saraf-saraf yang lain. Sebab itu ia membantu memainkan peranan untuk tingkatkan tisu otak di bahagian HAPPY MODE tu. Apa lagi, terus Kak Mah mulakan ambil Omega Guard Shaklee 2 biji setiap hari.

Syukur, Alhamdulillah, dengan izin Allah dan atas asbab Omega Guard ni, I’m totally changed. Sebelum kita nak anak kita berubah, kita kena berubah dulu. Kita kena jadi penyayang dulu, show him the love, show him how to love. Sejak amalkan Omega Guard setiap hari secara consistent, Kak Mah tak cepat melenting. Kalau anak buat perangai, Kak Mah cuba calm kan diri dulu, pastu pujuk si abang. Peluk dia, cium dia, cakap sayang kat dia. Before tidur, selalu pesan kat dia, yang dia kini seorang abang dan kena sayang kat adik. Ummi abah selalu sayang Aisy. Pernah Kak Mah baca, time anak mamai nak tidur tu lah, waktu “mujarab” untuk “brainwash” dia. Alhamdulillah, Kak Mah amalkan and it works all time.

Slowly, bila kita as parents, tunjuk yang kita sayang si abang, dia berubah sendiri. Aisy mula sayang adik dia. Tak pukul adik dan ummi dia dah. Dan paling terkesan sekali, bila Aisy dah mula protect adik dia. Kalau adik dia menangis, dia yang dulu datang pujuk. Tak pun lari g kat ummi, abah, or nenek dia pastu kata “Lala angis (read: Ayra nangis)”. Selalu bergurau dengan adik dia, buat adik dia gelak, kiss adik dia. Allhuakbar. Alhamdulillah. Kami as parents senang hati sangat bila abang dah mula bond dengan adik dia.

Abang Aisy pujuk adik dia. Masa ni, ummi dengan nenek tengah makan kat dapur. Terkejut ummi tengok moment ni depan mata. Bersyukur sangat. Masa ni Ayra berusia 4 bulan.

 

So, kesimpulannya, bila berpantang di saat jarak anak sangat dekat, tips paling penting sekali ialah tunjuk pada yang sulung, betapa SAYANG nya anda pada dia. Kehadiran adik tidak menjejaskan kasih sayang ummi abah pada dia. Slowly, kuranglah tantrum nya. Dan ibu, perlu kawal emosi. Kalau tak, boleh meroyan. Telanlah B COMPLEX dengan OMEGA GUARD tu untuk bantu kawal emosi kita. Lastly, untuk suami, sentiasalah teman dan sokong isteri. Bantu isteri apa yang perlu. Dan sama-sama jaga anak. In shaa Allah, mudah urusan isteri untuk berpantang, anak pun terjaga dengan baik.

Ibu amat disarankan untuk memastikan nutrisi dalam badan lengkap selengkap-lengkapnya. Kalau culas makan makanan berkhasiat, ambil supplement. Makan makanan semulajadi pun, pastikan benar-benar semulajadi. Susah sangat, supplement Shaklee ada. Lengkap dengan semua nutrisi diperlukan untuk ibu dan juga baby. Bila ibu sihat, ceria, emosi terkawal, in shaa Allah, semuanya berjalan dengan lancar.

Ingat, apa-apa, dulukan yang besar. Sebab dia dah boleh mula berfikir. Dah mula bermain dengan emosi sendiri. Dah pandai “memberontak” jika hatinya tidak gembira. Jaga hatinya, jaga cintanya, in shaa Allah, dia akan terbentuk sendiri sikapnya sebagai abang/kakak.

Dan jangan lupa, sentiasa zikir, istighfar. Banyakkan doa, mohon pada Allah moga Allah permudahkan urusan semasa berpantang, dan moga Allah jauhkan daripada masalah postpartum depression (meroyan).

Ok lah. Itu aje perkongsian Kak Mah kali ni. Semoga menjadi inspirasi kepada mereka yang mempunyai situasi yang sama dengan Kak Mah. Semoga perkongsian Kak Mah ini membantu ibu-ibu yang mungkin sedang risau dan runsing memikirkan situasi dan masalah ini. In shaa Allah.

Berhenti Merokok dengan Cepat, Senang

Ramai yang ingin berhenti merokok, tapi tak tahu apa cara paling mudah untuk merokok. Untuk suami-suami terutamanya, anda diwajibkan berhenti merokok jika anda sayangkan isteri anda, anak-anak anda. Tahu kan, perokok sekunder berisiko lebih tinggi untuk mengalami komplikasi akibat asap rokok, berbanding dengan perokok tegar itu sendiri. Jadi, jangan pentingkan diri sendiri. Sayangi keluarga anda, ikhtiar untuk berhenti merokok.

Jom kita dengar sharing istimewa daripada Encik ni. Berbelas tahun merokok, akhirnya terasa “bosan” dan “penat” untuk merokok. Lantas, ikhtiar dengan mengamalkan Vivix Shaklee. Pada saat video ini dibuat, beliau telah berhenti merokok selama 1 tahun.

Berhenti Merokok Dengan Cepat untuk Selama-Lamanya from iReach HD on Vimeo.

Nak tahu macam mana Vivix membantu perokok berhenti merokok, boleh click LINK INI.

So, dah decide nak berhenti? Hubungi Kak Mah untuk order Vivix.

Berhenti Merokok dengan Resveratrol

Adakah anda seorang perokok tegar? Adakah anda pernah terfikir untuk berhenti merokok tapi tak tahu cara paling baik untuk berhenti? Konon tekad nak berhenti, tapi bila disogok dengan rokok, kalah juga akhirnya kan. Adakah anda telah berkeluarga? Adakah anda sayangkan pasangan dan anak-anak anda?

Pelbagai persoalan timbul apabila seseorang itu merokok. Tak fikir keluarga ke? Tak nak berhenti ke? Ada sesetengah orang tu nak berhenti, tapi bak kata pepatah, angat-angat tahi ayam. Kata je lebih, buatnya idok. Sudahnya sampai bila pun tak berjaya nak berhenti merokok. Kak Mah nak share salah satu ikhtiar yang anda boleh ambil untuk bantu anda berhenti merokok dengan cara selamat, dengan izin Allah.

Pernah dengar tentang Resveratrol dan Polifenol? Ia mengandungi khasiat anti oksidan yang sangat kuat, meresap hingga ke peringkat sel dan DNA badan kita ni. Vivix daripada Shaklee adalah supplement yang terbaik yang mengandungi kedua khasiat nutrisi tersebut. Dan ya, ramai berjaya berhenti merokok selepas amalkan vivix. Ada yang sedar, ada yang tak sedar boleh berhenti merokok dengan vivix.

Bagaimana Vixix dapat membantu individu berhenti merokok?

  • Nikotin menyebabkan rasa ketagihan merokok. Vivix membantu membuang nikotin daripada dalam darah, otak, dan juga organ lain. Bila nikotin mula kehilangan dan tak ada, maka rasa ketagihan untuk merokok pun turut sama hilang.
  • Mereka yang suka merokok ni, katanya, bila time rokok, seakan ada satu “feel” yang tidak dapat digambarkan tu. Sebab tu, jadi tak keruan bila tak hisap rokok. Macam mana kuat pun kononnya nak tahan, tapi hati tu mesti kuat suruh hisap rokok juga kan untuk dapatkan balik “feel” tu. Well, vivix dapat membantu mengurangkan “feel” tu. Jadi, takde lah si dia mencari rokok lagi.
  • Ramai bimbang tentang simptom withdrawal bila berhenti merokok kan? Simptom ni boleh sampai tahap sangat teruk sehinggakan ada yang badannya seakan “terkejut” sebab selama ni terlalu bergantung dengan nikotin. Sebab tu tak jadi nak berhenti. Betul kan? Dengan pengambilan vivix, vivix dapat membantu mengurangkan simptom withdrawal dan kejutan tu.

Well, perlu diingatkan yang vivix ni adalah supplement. Dimana kesannya mungkin mengambil masa. Jika anda benar-benar tekad dan nekad nak berhenti, maka janganlah berputus asa dan teruskan consume vivix ni. Lagipun elok untuk kesihatan lain juga seperti untuk kolesterol, darah tinggi, kawal gula dalam darah, jantung, dan lain-lain lagi.

Ada ke testimoni mereka yang berjaya berhenti merokok dengan vivix? Meh Kak Mah share sikit antara testimoni yang telahpun berjaya.

Untuk info lanjut dan untuk dapatkan vivix ni, boleh hubungi Kak Mah ya.

Kurangkan Bacaan Gula Dalam Darah Dengan Vivix

Penyakit kencing manis atau diabetes merupakan salah satu masalah kesihatan utama di negara kita. Kandungan gula yang tinggi di dalam darah ini bukan hanya boleh terjadi dikalangan yang berusia (40-50 tahun ke atas), malah, seawal usia 20an juga boleh mengalami bacaan gula yang tinggi dalam darah. Pemakanan yang tidak seimbang, kurang senaman adalah antara faktor kenapa hal ini boleh terjadi.

Baru-baru ini, sahabat Kak Mah berkongsi cerita dimana rakan sekampungnya meninggal dunia akibat kencing manis, di usia yang sangat muda. Baru mencecah 30 tahun. Mengikut perkongsian sahabat Arwah, beliau memang gemar minum air gas. Kadang-kadang sehingga berbotol-botol dalam satu hari. Innalillahi wainna ilaihiraji’un. Semoga kita semua dihindari daripada masalah seperti ini.

Ada kajian membuktikan khasiat resveratrol dapat membantu mengurangkan kadar bacaan gula di dalam darah. Resveratrol membantu meningkatkan sensitiviti tubuh terhadap insulin. Resveratrol juga mampu menghasilkan dan mengaktifkan enzim SIRT1 yang bertanggungjawab membantu merembeskan hormon insulin.

Vivix adalah supplement yang kaya dengan khasiat resveratrol, juga dilengkapi dengan 15 polyphenols. Landmark study membuktikan vivix dapat membantu mengurangkan risiko diabetes (namun tidak sesuai untuk ibu hamil yang mengalami masalah Gestational Diabetes), sekaligus dapat membantu mengawal dan menurunkan kadar gula dalam darah.

Lihat apa kata mereka yang pernah dan masih lagi consistent mengamalkan vivix setiap hari.

Luka semakin beransur pulih

 

Dari 20 unit turun ke 6 unit insulin

 

Gula terlampau tinggi hingga tidak boleh berjalan

 

Dulu belas, sekarang 1 angka je

 

Tak pernah belas-belas

 

Paras gula turun

 

Alhamdulillah. Ramai yang mendapat kesan positif selepas mengamalkan vivix secara consistent. Jika ingin ikhtiar dengan mengamalkan vivix, hubungi Kak Mah.

Masalah Tekanan Darah Tinggi dan Supplement Shaklee

Masalah tekanan darah tinggi adalah antara masalah atau penyakit yang serius di kalangan rakyat Malaysia. Menurut kajian pada 2010, kira-kira 4.8 juta rakyat Malaysia adalah pesakit tekanan darah tinggi (ini berdasarkan kajian 6 tahun dahulu. bayangkan sekarang ini). Tekanan darah tinggi adalah pembunuh senyap kerana ia jarang menunjukkan simptom ketara. Perkataan lain untuk tekanan darah tinggi adalah Hipertensi. Seseorang akan di-diagnose mengalami hipertensi apabila tekanan darah tinggi melebihi 140/90 secara berterusan.

Tekanan Darah Tinggi dan Shaklee

Mereka yang berpotensi mengalami masalah hipertensi ialah

  • mempunyai keturunan yang ada masalah hipertensi, jantung, diabetes
  • berumur lebih 55 tahun
  • berat berlebihan
  • tidak aktif
  • merokok
  • makan makanan tinggi kandungan garam
  • mengambil ubat-ubatan

 

Berapakah bacaan tekanan darah yang dianggap normal, atau telah mencecah bacaan hipertensi?

Bacaan Hipertensi (Tekanan Darah Tinggi)1

 

Apakah yang boleh dilakukan untuk mengelak daripada risiko tekanan darah tinggi?

  • Kekalkan berat badan sihat (ideal). Berat badan berlebihan meningkatkan risiko anda kepada 2 hingga 6 kali untuk mengalami tekanan darah tinggi.
  • Sentiasa bersenam walaupun hanya senaman ringan. Mereka yang bersenam mampu menurunkan risiko 20 – 50% berbanding mereka yang kurang aktif.
  • Kurangkan pengambilan garam dalam masakan/makanan.
  • Untuk mereka yang bukan beragama Islam, kurangkan atau elakkan pengambilan alkohol.
  • Elakkan stress

 

Nutrien diperlukan untuk bantu mengelakkan dan mengawal risiko tekanan darah tinggi

  • Potassium
  • Kalsium
    • 1,000 mg kalsium untuk dewasa berumur 19 – 50 tahun
    • 1,200 mg kalsium untuk dewasa berumur lebih 50 tahun, ibu hamil, dan ibu menyusu
  • Magnesium
  • Minyak ikan yang kaya dengan Omega-3
  • Bawang Putih

 

Apakah supplement Shaklee yang boleh membantu mengurangkan risiko tekanan darah tinggi?

TEKANAN DARAH TINGGI SHAKLEE

 

  • VIVIX
    • mengandungi resveratrol yang menurut kajian dapat mengawal tekanan darah terutama bahagia sistolik.
    • selain itu, resveratrol juga membantu mengurangkan iritasi dan melancarkan perjalanan darah melalui saluran darah.
  • GARLIC COMPLEX
    • setiap 2 tablet mengandungi khasiat 1,000 mg khasiat bawang putih tulen iaitu bersamaan dengan 2 ulas bawang putih.
    • membantu menurunkan paras tekanan darah dan mengawal kolesterol.
  • OSTEMATRIX
    • supplement kalsium yang lengkap dengan vitamin D dan magnesium.
  • OMEGA GUARD
    • mengandungi EPA, DHA, Omega-3
    • merupakan supplement minyak ikan yang paling tulen, 3 kali lebih tumpat dari hati minyak ikan.

 

Testimoni?

Testimoni Darah Tinggi Vivix Shaklee

 

Untuk info lanjut dan untuk mendapatkan supplement Shaklee anda, untuk membantu mengurangkan tekanan darah tinggi anda, hubungi Ummi.

signature 3

*Disclaimer*