• Period Kembali Stabil dan Berjaya Hamil

    Wanita ni ada masanya kitaran haid (period cycle) tetap, ada yang tak tetap. Kitaran haid bermaksud tempoh daripada hari pertama datang period hingga ke hari pertama datang period yang seterusnya. Faham? Contoh, 19 Oct Hasnah (bukan nama sebenar) datang period. Kemudian 19 Nov, Hasnah datang period semula. Jadi, kitaran haid Hasnah ialah 32 hari (19 Oct – 19 Nov). Kitaran haid yang tetap bermaksud setiap kitarannya mempunyai tempoh yang hampir sama 28 – 32 hari. Manakala jika tidak tetap, tempohnya boleh jadi 30 hari, 40 hari, 35 hari. Pada mereka yang ingin ikhtiar untuk hamil, kitaran haid ini sangat penting untuk diambil tahu. Jangan pandang sambil lewa sahaja. Jika ada…

  • Gout dan Supplement Shaklee

    Pernah dengar tentang masalah Gout? Dalam kebanyakan makanan yang kita ambil setiap hari, terdapat asid uric pada kadar tertentu. Gout merupakan salah satu masalah athritis yang disebakan oleh pembentukan kristal asid uric pada sendi-sendi kita. Mereka yang  mengalami masalah gout mempunyai beberapa simptom yang perlu kita perhatikan. Sekiranya gout mula menyerang, segera tukar diet seharian dan elakkan makanan yang boleh menyebabkan gout bertambah kesannya. Antara simptom yang perlu dititikberatkan dan dipantau bagi mereka yang masalah gout ialah, Sakit di bahagian sendi, diikuti dengan rasa bahang, bengkak dan kemerahan Tempat yang biasa terjadi ialah di pangkal ibu jari kaki Sakit boleh berlanjutan dari jam ke hari, atau mungkin berminggu dengan bantuan…

  • Tak Jadi Hilang Suara Lepas Bancuh Benda Ni

    Boleh dikatakan dah seminggu Kak Mah selsema plus sakit tekak. Kak Mah memang gini. Jarang demam, selsema, batuk. Tapi once dah kena, lambat nak recover. But, alhamdulillah, tak kronik sangat lah. Still continue updose supplement yang boleh tingkatkan sistem imunisasi. Terutama vitamin c. Al-kisah nya, semalam kakak beli ice cream. Eh. Mana boleh nak tolak kan. Ice cream tu. Hehe. Memanglah jadi favorite Kak Mah. So, bedal juga la satu cup tu. Haha. Nampak tak kedegilan Kak Mah disini? Jangan ikut. Malam tu, Kak Mah rasa tekak semakin gatal. Bila cakap, alamak. Keluar separuh suara Ella. Tapi tak boleh challenge Miss Luna dalam MLM suku akhir baru-baru ni. Hehe. Itu…

  • Pengalaman Berpantang Anak Kedua (Jarak Dekat)

    Alhamdulillah, syukur. Pada usia pernikahan kami mencecah 5 tahun pada Disember 2016 lalu, kami telah dikurniakan dengan sepasang anak yang comel sangat (ikut muka ummi dia – ok, ni tambah garam. hehe). Kami lambat dikurniakan anak. Hanya selepas 3 tahun menanti dan berusaha, akhirnya kami dikurniakan seorang anak lelaki pada Februari 2015. Dalam tempoh 3 tahun menanti tu, ramai kenalan berikan sokongan. Ada yang kata, “Takpe, nanti bila dah ada rezeki, terus jarak dekat aje nanti”. Siapa sangka. Perancangan Allah kan sangat hebat dan indah. Kak Mah disahkan hamil sekali lagi pada Januari 2016 (sewaktu usia anak sulung kami 11 bulan). Hari Raya Haji yang lepas, iaitu September 2016, lahirlah…

  • Berhenti Merokok dengan Cepat, Senang

    Ramai yang ingin berhenti merokok, tapi tak tahu apa cara paling mudah untuk merokok. Untuk suami-suami terutamanya, anda diwajibkan berhenti merokok jika anda sayangkan isteri anda, anak-anak anda. Tahu kan, perokok sekunder berisiko lebih tinggi untuk mengalami komplikasi akibat asap rokok, berbanding dengan perokok tegar itu sendiri. Jadi, jangan pentingkan diri sendiri. Sayangi keluarga anda, ikhtiar untuk berhenti merokok. Jom kita dengar sharing istimewa daripada Encik ni. Berbelas tahun merokok, akhirnya terasa “bosan” dan “penat” untuk merokok. Lantas, ikhtiar dengan mengamalkan Vivix Shaklee. Pada saat video ini dibuat, beliau telah berhenti merokok selama 1 tahun. Berhenti Merokok Dengan Cepat untuk Selama-Lamanya from iReach HD on Vimeo. Nak tahu macam mana…