• Ambil Tahu: PCOS

    Biasa dengar tentang PCOS? Di kalangan wanita, PCOS ini adalah sesuatu masalah berkaitan hormon level yang sering kita dengar. Mereka yang mengalami masalah PCOS mempunyai kebarangkalian untuk sukar hamil, ini kerana mereka mengalami masalah hormon imbalance (hormon lelaki lebih daripada sepatutnya). PCOS atau Polycystic Ovary Syndrome menyerang bahagian ovari wanita, iaitu organ pembiakan yang menghasilkan hormon estrogen dan progesterone, iaitu hormon yang mengawal kitaran haid kita. Dan tahukah anda, ovari juga menghasilkan hormon lelaki iaitu androgen, tetapi dalam jumlah yang sedikit. PCOS merupakan “sindrom”, iaitu gejala yang mempengaruhi sistem ovari dan ovulasi wanita. 3 ciri utamanya ialah terdapat cyst di ovari, hormon lelaki lebih dari normal, dan period cycle yang…

  • Berjaya Hamil Selepas 4 Tahun Menanti

    Menjadi idaman dan impian setiap pasangan suami isteri untuk menimang cahaya mata. Tak semua pasangan bernasib baik, dikurniakan zuriat seawal pernikahan. Ada perlu menanti setahun, 3 tahun, 5 tahun, bah kan lebih 10 tahun pun ada. Namun, jika Allah telah mengizinkan, maka tiada siapa dapat menyangkalnya. Setuju? Kita sebagai manusia tak boleh mudah berputus asa. Apatah lagi untuk mempertikaikan bila Allah nak beri rezeki, bila Allah nak izinkan saya hamil? Bila Allah kata jadi, maka jadilah. Ada pelbagai cara dan ikhtiar kita boleh lakukan sebagai usaha untuk hamil. Antaranya ialah perbanyakkan sedekah (terutama hari Jumaat), makan buah zuriat, sedekah pada anak-anak yatim, mendoakan pasangan lain, dan macam-macam lagi. Mengamalkan pemakanan…

  • Supplement Bantu Tingkatkan Kesuburan Suami Isteri

    Semasa KakMah dikenalkan dengan supplement Shaklee, kawan KakMah suggests beberapa supplement untuk bantu tingkatkan tahap kesuburan sebagai ikhtiar untuk hamil. Masa tu KakMah baru sahaja beberapa minggu selepas keguguran kandungan pertama. KakMah terima dengan hati yang terbuka sebab kawan tu pun, kawan baik KakMah juga. Takde la kata terasa hati ke, makan hati ke. Kan? Hehe. Sebab KakMah tahu niat beliau sebab nak bantu KakMah. KakMah sebenarnya bermula dengan full set untuk kesuburan. Lengkap dengan protein, vitamin c, multivitamin. Sebab kebanyakan testimoni yang KakMah jumpa, mereka amalkan full set. So, KakMah pun samalah cuba supplement yang sama. Tapi disebabkan tak consistent dan tak yakin, Allah tu belum beri keizinan lagi…