Kawal Bacaan Hemoglobin (Hb) Semasa Hamil

Ramai wanita teruja apabila disahkan hamil. Terutamanya jika itu adalah kehamilan pertama selepas baru bernikah. Dan, orang kata bunting pelamin pula kan? Tak pun, dah tunggu lama, akhirnya Allah beri rezeki untuk hamil. Tapi, cuba ibu check, dah cukupkah persediaan ibu?

Tahu tentang HEMOGLOBIN? Perasan tak semasa check-up, terutamanya jika check-up di Klinik Kesihatan Kerajaan, setiap bulan kena ambil darah, urine. Dalam result darah tu ada HGB kan? Itulah dia hemoglobin. Ia adalah kandungan protein di dalam sel darah merah yang membantu membekalkan oksigen ke dalam sel-sel badan kita. Perasan tak, semakin usia kandungan meningkat, bacaan Hb juga turut terpengaruh dan mula menurun. Jika tak cukup pemakanan dan nutrisi seharian, yang membekalkan zat besi untuk bantu menstabilkan Hb, maka ibu terdedah dengan risiko sangat bahaya. Bukan hanya untuk ibu, tapi juga untuk baby dalam kandungan.

Antara risiko penurunan Hb pada bayi ialah

  1. Bayi berpotensi dilahirkan tidak cukup bulan
  2. Bayi tidak mengalami kenaikan berat badan seimbang

Antara risiko penurunan Hb kepada ibu pula ialah:

  1. Ibu mudah merasa penat dan letih
  2. Ibu mudah mendapat jangkitan penyakit

Sebab tu, jangan marahkan misi bila misi membebel bacaan turun menjadi kurang daripada 11. Sebab banyak risikonya. Kalau tak fikirkan tentang kita, fikirkan tentang bayi dalam kandungan. Mereka berhak untuk hidup.

Satu je tips untuk bantu kawal hemoglobin kita adalah dengan memperbanyakkan makanan yang tinggi kandungan zat besi. Antaranya bayam, daging, kerang, jambu, hati ayam, macam-macam lagi. Boleh google. Tapi, pastikan penghasilan makanan tu tidak “mematikan” nutrisi asal makanan tu. Kalau salah cara masak/proses, hilanglah nutrisi, tak membantulah untuk naikkan hb.

Kak Mah nak kongsikan pengalaman Kak Mah semasa hamil tahun lepas. Ini kehamilan kedua Kak Mah.

Inilah dia bacaan hemoglobin Kak Mah semasa pregnant kan Ayra, baby kedua Kak Mah. Ada 2 kali bacaan hb turun less than 11.

Masa 16 weeks, Kak Mah “sombong”. Culas makan supplement. Ada beberapa kali ter-skip. Konon confident tak turun banyak sebab before tu 12.4. Sekali hambik ko. Turun ke 10.8. Terus kena bebel dengan nurse, doktor. Bagitahu makan shaklee, mereka kata tak cukup nutrisi untuk stabilkan Hb. Kena ambil vitamin klinik.

Tapi… Kak Mah ni degil. haha.

Kak Mah continue gak vitalea. Ambil 2 biji setiap hari tanpa skip. Consistent makan (dah serik). Kak Mah ambil sekali dengan vitamin c dan b complex. 2 weeks later, naik balik ke 11.0. Alhamdulillah.

Pastu 30 weeks, ni beberapa hari lepas raya. Makan banyak daging agaknya. Kak Mah g check up, turun lagi. Tapi doktor kata takpe. Sebab ramai ibu turun. Mungkin sebab tak jaga makan time raya. Tengok 2 minggu lagi, dan alhamdulillah, result naik balik ke 11.6.

Syarat makan supplement ialah:

JANGAN CULAS
JANGAN SKIP

Kalau uolls buat 2 benda ni, confirm hb turun. Jangan salahkan supplement. Paling penting, doa jangan lupa, solat jangan tinggal.

Nak lebih bertenaga semasa hamil, tak mudah letih, tak mudah lesu, emosi stabil, berat badan terkawal, silalah amalkan set kehamilan Shaklee yang lengkap.

Nak konsultasi best dari Kak Mah dan beli shaklee, roger Kak Mah okeh.