Pengalaman Berpantang Anak Kedua (Jarak Dekat)

Alhamdulillah, syukur. Pada usia pernikahan kami mencecah 5 tahun pada Disember 2016 lalu, kami telah dikurniakan dengan sepasang anak yang comel sangat (ikut muka ummi dia – ok, ni tambah garam. hehe). Kami lambat dikurniakan anak. Hanya selepas 3 tahun menanti dan berusaha, akhirnya kami dikurniakan seorang anak lelaki pada Februari 2015.

Dalam tempoh 3 tahun menanti tu, ramai kenalan berikan sokongan. Ada yang kata, “Takpe, nanti bila dah ada rezeki, terus jarak dekat aje nanti”. Siapa sangka. Perancangan Allah kan sangat hebat dan indah. Kak Mah disahkan hamil sekali lagi pada Januari 2016 (sewaktu usia anak sulung kami 11 bulan). Hari Raya Haji yang lepas, iaitu September 2016, lahirlah anak kedua kami, a cute baby girl.

Usia Baby Baru Sebulan

 

Alhamdulillah, rezeki Kak Mah, dapat lahirkan anak-anak Kak Mah secara normal. Tiada komplikasi semasa proses melahirkan. Cuma ada beberapa jahitan. Semasa berpantang anak pertama, alhamdulillah, tak ada masalah. Segala fokus pada anak. Waktu rehat pun digunakan sebaiknya. Time anak tidur, kita tidur. A bit santai, rilex, tak stress semasa berpantang anak pertama.

Tapi….. berbeza apabila berpantang anak kedua.

Tambahan pula waktu tu, usia anak sulung kami baru 1 tahun 7 bulan. Budak baru nak membesar, amat memerlukan perhatian dan sepenuh kasih sayang. Jadi, macam mana Kak Mah handle dan pengalaman Kak Mah semasa berpantang anak kedua ni?

Awal hari berpantang tu, ok je. Aisy pun belum mula buat perangai lagi. Dia elok je duduk kat adik, tengok adik, kiss adik. Masuk minggu ketiga gitu tak silap, barulah mula tantrum nya. Sesekali datang geram gitu, ditepuknya ummi dia. Tak dapat ummi, adik pun kena. Huhu. Memang dihayunkan tangannya tu. Time tu ummi pun tak dapat kawal emosi gak. Ada juga tepuk si abang. Ada juga marah dia. Lepas tu ada terbaca tentang nutrisi yang otak kita perlukan untuk “boost” dan “trigger” mode gembira dalam otak kita. Iaitu OMEGA GUARD. Omega ni, bantu meningkatkan fungsi GREY MATTER, dimana ia berfungsi untuk menghantar signal kepada saraf-saraf yang lain. Sebab itu ia membantu memainkan peranan untuk tingkatkan tisu otak di bahagian HAPPY MODE tu. Apa lagi, terus Kak Mah mulakan ambil Omega Guard Shaklee 2 biji setiap hari.

Syukur, Alhamdulillah, dengan izin Allah dan atas asbab Omega Guard ni, I’m totally changed. Sebelum kita nak anak kita berubah, kita kena berubah dulu. Kita kena jadi penyayang dulu, show him the love, show him how to love. Sejak amalkan Omega Guard setiap hari secara consistent, Kak Mah tak cepat melenting. Kalau anak buat perangai, Kak Mah cuba calm kan diri dulu, pastu pujuk si abang. Peluk dia, cium dia, cakap sayang kat dia. Before tidur, selalu pesan kat dia, yang dia kini seorang abang dan kena sayang kat adik. Ummi abah selalu sayang Aisy. Pernah Kak Mah baca, time anak mamai nak tidur tu lah, waktu “mujarab” untuk “brainwash” dia. Alhamdulillah, Kak Mah amalkan and it works all time.

Slowly, bila kita as parents, tunjuk yang kita sayang si abang, dia berubah sendiri. Aisy mula sayang adik dia. Tak pukul adik dan ummi dia dah. Dan paling terkesan sekali, bila Aisy dah mula protect adik dia. Kalau adik dia menangis, dia yang dulu datang pujuk. Tak pun lari g kat ummi, abah, or nenek dia pastu kata “Lala angis (read: Ayra nangis)”. Selalu bergurau dengan adik dia, buat adik dia gelak, kiss adik dia. Allhuakbar. Alhamdulillah. Kami as parents senang hati sangat bila abang dah mula bond dengan adik dia.

Abang Aisy pujuk adik dia. Masa ni, ummi dengan nenek tengah makan kat dapur. Terkejut ummi tengok moment ni depan mata. Bersyukur sangat. Masa ni Ayra berusia 4 bulan.

 

So, kesimpulannya, bila berpantang di saat jarak anak sangat dekat, tips paling penting sekali ialah tunjuk pada yang sulung, betapa SAYANG nya anda pada dia. Kehadiran adik tidak menjejaskan kasih sayang ummi abah pada dia. Slowly, kuranglah tantrum nya. Dan ibu, perlu kawal emosi. Kalau tak, boleh meroyan. Telanlah B COMPLEX dengan OMEGA GUARD tu untuk bantu kawal emosi kita. Lastly, untuk suami, sentiasalah teman dan sokong isteri. Bantu isteri apa yang perlu. Dan sama-sama jaga anak. In shaa Allah, mudah urusan isteri untuk berpantang, anak pun terjaga dengan baik.

Ibu amat disarankan untuk memastikan nutrisi dalam badan lengkap selengkap-lengkapnya. Kalau culas makan makanan berkhasiat, ambil supplement. Makan makanan semulajadi pun, pastikan benar-benar semulajadi. Susah sangat, supplement Shaklee ada. Lengkap dengan semua nutrisi diperlukan untuk ibu dan juga baby. Bila ibu sihat, ceria, emosi terkawal, in shaa Allah, semuanya berjalan dengan lancar.

Ingat, apa-apa, dulukan yang besar. Sebab dia dah boleh mula berfikir. Dah mula bermain dengan emosi sendiri. Dah pandai “memberontak” jika hatinya tidak gembira. Jaga hatinya, jaga cintanya, in shaa Allah, dia akan terbentuk sendiri sikapnya sebagai abang/kakak.

Dan jangan lupa, sentiasa zikir, istighfar. Banyakkan doa, mohon pada Allah moga Allah permudahkan urusan semasa berpantang, dan moga Allah jauhkan daripada masalah postpartum depression (meroyan).

Ok lah. Itu aje perkongsian Kak Mah kali ni. Semoga menjadi inspirasi kepada mereka yang mempunyai situasi yang sama dengan Kak Mah. Semoga perkongsian Kak Mah ini membantu ibu-ibu yang mungkin sedang risau dan runsing memikirkan situasi dan masalah ini. In shaa Allah.

Luka Cepat Sembuh dan Susu Banyak Lepas Bersalin – Testimoni Set Berpantang

Adakah anda mencari supplement yang sesuai untuk diamalkan selepas bersalin? Shaklee mempunyai beberapa supplement yang sememangnya membantu anda sepanjang tempoh berpantang. Ramai ibu-ibu yang mengamalkan supplement Shaklee berpuas hati kerana luka bersalin cepat sembuh dan susu badan juga banyak! Alhamdulillah..

Testimoni menarik dari ibu selepas berpantang…

Apakah supplement yang boleh diamalkan selepas bersalin?
✔ Vitalea
✔ B Complex
✔ Sustained Release Vita-C Plus / Chewable Vita-C
✔ ESP
✔ OsteMatrix
✔ Zinc
✔ Alfalfa*

Untuk lebih penerangan tentang setiap supplement tersebut, click link ini ➲ http://bit.ly/19KmqYp

✆ Hubungi kami untuk keterangan lanjut dan untuk dapatkan supplement anda!
✎ msg/whatsapp: 0196972866
✍ pm fb: http://bit.ly/PM_Kami
☎ cod: Seremban / Senawang / Mantin / Port Dickson

*Alfalfa boleh diambil tetapi perlu pantau akan kesihatan anak kerana alfalfa panas dan dikhuatiri tidak sesuai untuk anak baru lahir.. kemungkinan akan sakit perut atau naik ruam.. tetapi tidak perlu risau.. ianya tidak memudaratkan..ᕙ( ^ₒ^ c)

**Disclaimer**

Testimoni Customer – Set Berpantang

Ingin kami berkongsi dengan anda semua tentang pendapat customers (testimoni) yang mengambil supplement Shaklee selepas bersalin.. Alhamdulillah, bukan sahaja badan mereka sihat dan bertenaga, malah mereka juga mampu menghasilkan susu yang mencukupi… Kami hanya membantu anda mendapatkan nutrisi yang mencukupi untuk badan anda.. Semuanya dengan izin Allah jua, mereka mendapat kebaikan selepas menggunakan produk Shaklee..
TESTIMONI SET BERPANTANG 1
TESTIMONI SET BERPANTANG 2
Berminat? Hubungi pengedar sah Shaklee anda sekarang! Kami juga boleh membantu…
PM kami untuk keterangan lanjut, dan untuk mendapatkan supplement anda…
In Shaa Allah, sekiranya anda konsisten dan disiplin, supplement Shaklee dapat membantu anda untuk lebih sihat dan bertenaga selepas bersalin, dan juga dapat menghasilkan susu yang berkhasiat dan banyak..
Anda ada bajet? Jangan risau… Kami tidak akan membebankan anda… Kami akan sarankan supplement bersesuaian mengikut keperluan dan bajet anda.. ^^
msg/whatsapp: 0196972866