• Keputihan Semasa Hamil – Mungkin GBS

    Keputihan bukan hanya berlaku pada wanita bujang, anak dara. Keputihan juga boleh berlaku sekiranya anda sedang hamil. Seperti sebelumnya, ibu perlu perhatikan jenis keputihan yang ibu alami. Sekiranya keputihan tersebut putih, tidak likat, hanya berbau sedikit sahaja, itu dipanggil Leukorrhea, dan ia adalah normal. Sekiranya keputihan yang ibu alami adalah pekat, berwarna sedikit kehijauan atau kekuningan, berbau sangat tidak menyenangkan, ini adalah sesuatu yang tidak normal. Namun begitu, untuk setiap jenis keputihan yang ibu alami, jangan rahsiakan daripada doktor. Adalah penting untuk beritahu doktor atau jururawat yang merawat, agar rawatan atau ujian susulan boleh dilakukan. Pernah dengar tentang GBS? GBS ialah “Group B Streptococcus”, iaitu sejenis bakteria yang tinggal di…

  • Berat Turun Semasa Hamil?

    Kebiasaannya yang kita dengar ialah kenaikan berat badan secara consistent atau mendadak semasa kehamilan. Ada yang beratnya naik mengikut peringkat/kadar yang betul, ada yang naik berkilo-kilo dalam masa beberapa minggu. Tak kurang juga, ada kes, dimana berat badan semakin berkurangan semasa hamil. Dua kes sebegini adalah amat dikhuatiri iaitu berat naik mendadak dan berat turun. Sebab itu, jika ibu mengalami masalah seperti ini, jangan biarkan berlanjutan. Dapatkan nasihat segera daripada doktor. Pengambilan nutrisi secukupnya adalah sangat penting semasa hamil. Kekurangan nutrisi boleh menyebabkan berat badan tidak dapat dikawal dengan baik. Sebab itu semasa hamil, ibu diwajibkan mengamalkan vitamin yang membantu melengkapkan nutrisi seimbang pada ibu dan juga bayi di dalam…

  • Berpantang Lebih Mudah dengan Shaklee

    KakMah mengenali Shaklee semasa ttc (usaha untuk hamil), dan semestinya KakMah meneruskan pengambilan supplement Shaklee sepenuhnya semasa hamil dan berpantang. Walaupun tak ada pengalaman berpantang menggunakan product lain, tapi jujur KakMah rasa, berpantang dengan supplement Shaklee lebih mudah dan berkesan untuk KakMah, terutamanya semasa berpantang anak kedua. Sebab, KakMah melahirkan anak kedua di saat usia anak pertama baru mencecah 1 tahun 6 bulan (jarak dekat). Alhamdulillah, Allah memberi rezeki untuk KakMah berpantang secara normal untuk kedua-duanya. Jadi, masalah penjagaan tu tak sesusah mereka yang bersalin secara ceaser. Namun begitu, KakMah masih menerima beberapa jahitan akibat kesan sedikit koyakan (dan digunting) semasa bersalin. Syukur, dengan supplement Shaklee, luka bersalin cepat sembuh…

  • Perlukah Protein Dalam Diet Seharian?

    Ayam, daging adalah antara sumber protein semulajadi yang kita boleh dapat dalam diet seharian. Protein terdiri daripada asid amino. Ia membantu memberikan tenaga kepada sel untuk lebih sihat dan berfungsi dengan baik. Dalam setiap tubuh badan kita ni, ada lebih 100 trillion sel, dan setiap satunya mengandungi beribu protein untuk memastikan sel bekerja dengan sebaiknya. Fungsi utama protein adalah untuk membina, menguatkan dan memperbaiki / menggantikan sel dalam tubuh badan kita seperti tisu. Kekurangan protein di dalam badan boleh menyebabkan fungsi otot menjadi lemah, edema, atau bengkak, rambut nipis dan rapuh, dan kulit tidak bermaya(1). Manakala, pada kanak-kanak, kekurangan khasiat protein boleh menyebakan pertumbuhan tidak seperti sepatutnya (atau erti kata…

  • Kulit Kembali Berseri dengan The Radiant 4

    Dilema sangat apabila kulit bermasalah sangat kan? Terutama masalah kulit kusam, jeragat, berminyak, berjerawat. Dah cuba pelbagai skincare, tapi masih tak berkurangan. Malah, ada kes dimana tersalah pilih skincare, ada bahan kimia, kulit jadi lebih teruk. Macam-macam product yang terdapat di pasaran sekarang ni. Bagaikan cendawan tumbuh. Dalam masa 1-2 jam tengok tv, pelbagai iklan product baru keluar. Hehe. Tapi KakMah masih setia memilih product Shaklee. Sebab KakMah yakin product Shaklee adalah selamat, semulajadi, berkesan. Alhamdulillah, setakat KakMah tulis ni tahun 2017, KakMah dah amalkan supplement Shaklee selama 5 tahun. Tadi cerita pasal masalah kulit kan? Hehe. Ok, KakMah nak share sedikit a successful story yang juga mengalami masalah kulit…