OsteMatrix Promosi Merdeka 2016

Tak suka minum susu? Sering cramp? Gusi berdarah? Tidur tak lena?

Itu menunjukkan yang anda kekurangan kalsium. Dan berita baik untuk anda, bulan Merdeka (Ogos) ni adalah bulan promosi OsteMatrix, iaitu supplement Kalsium daripada Shaklee yang berbentuk tablet. So, sesuai sangat untuk mereka yang tak suka minum susu, terutamanya.

Promosi Ogos 2016

Promosi Ogos 2016

 

Harga sebotol hanyalah RM61 sahaja. Sebotol boleh tahan paling minima sebulan, jika pengambilan kalsium anda sehari diperlukan ialah minimum 1,000 mg sehari. Jom beli 7 botol terus, boleh buat stok selama setengah tahun.

OsteMatrix sangat sesuai untuk:

 ✔ Ibu hamil

✔ Ibu menyusu

✔ Ibu berpantang

✔ Baru lepas patah/retak tulang

✔ Sering sakit kaki/gusi/tumit

✔ Semua lelaki dan wanita

Untuk info lanjut, boleh hubungi Ummi.

signature 3

10 Punca Penyusuan Susu Ibu Boleh Gagal

Menjadi keinginan seorang ibu yang baru melahirkan anak, terutama anak pertama, ingin menyusukan bayinya 100% tanpa campur dengan susu formula (FM). Mungkin ramai tidak tahu, pemberian FM pada peringkat awal kelahiran bayi boleh memberi risiko kepada bayi. Sebenarnya, setiap ibu telahpun ditentukan rezeki susu untuk anaknya. Definisi banyak atau kurang, bergantung kepada pemikiran ibu itu sendiri. Secara jujur, berapa pun jumlah susu yang kita hasilkan, adalah sebenarnya mencukupi untuk keperluan anak. Oleh itu, ibu-ibu tak perlu risau dan cemas, hingga mengambil keputusan untuk memberikan FM kepada bayi. Benar, menyusukan bayi adalah tidak semudah disangka. Perlukan azam dan semangat yang kuat untuk jayakannya.

Kita lihat apakah antara 10 sebab atau punca yang boleh menyebabkan proses penyusuan susu ibu itu gagal sama sekali.

Punca Penyusuan Susu Ibu Gagal

  1. Pemikiran bahawa “Susu Tiada”
    • Sesetengah ibu berpendapat, lahir aje bayi, susu melimpah ruah keluarnya. Bila realitinya tak sebanyak disangka, maka lahirlah pemikiran “susu aku tiada”. Ini sama sekali salah. Di awal kelahiran bayi, sememangnya susu tak begitu banyak. Malah yang keluar, cuma beberapa titisan cecair kuning. Tahukah ibu bahawa itu adalah kolostrum yang amat penting untuk perkembangan bayi. Dan perut bayi di awal kelahiran pun amatlah kecil, sebesar buah ceri je. Sebab tu, Allah hasilkan susu badan yang cukup untuk keperluan bayi. Jadi, ibu tolong jangan runsing jika bayi kerap menangis dan beranggapan susu tak cukup. Ada sebab lain di sebalik tangisan si kecil tu.
  2. Mula memberikan anak air masak
    • Tahu tak kandungan air dalam susu ibu adalah sebanyak 80%. Bayi di bawah usia 6 bulan tidak memerlukan air tambahan atau makanan lain selain daripada susu ibu sendiri. Banyak risiko boleh terjadi sekiranya bayi diberikan air masak sebelum bayi mencecah usia 6 bulan. Antaranya ialah meningkatkan risiko kekurangan zat makanan kepada bayi. Susu ibu adalah sumber makanan utama pada bayi baru lahir hingga ke usia 6 bulan. Pemberian air masak ini boleh tingkatkan risiko kegagalan penyusuan kerana kurang rangsangan hisapan oleh bayi.
  3. Orang di sekeliling tidak memahami
    • Ahli keluarga terutamanya, mungkin kurang pendedahan terhadap kebaikan dan info tentang penyusuan susu bayi. Bila dilihatnya bayi kerap menangis, bayi macam selalu lapar, maka tanggapan mereka susu kita tidak cukup. Lantas memberikan nasihat untuk memberi FM. Ibu perlu kuat dan yakin dengan pilihan anda. Nasihatkan mereka yang menyuruh anda untuk campur FM, berikan penjelasan pada mereka supaya mereka faham. In Shaa Allah, anda boleh atasi pandangan dan nasihat negatif seperti ini.
  4. Salah diberi maklumat
    • Ada orang beranggapan, kerap menyusu boleh mengurangkan penghasilan susu. Ini adalah salah sama sekali. Penyusuan yang kerap boleh merangsangkan lagi penghasilan susu ibu. Oleh itu, ibu harus kuat dan teruskan usaha untuk menyusukan bayi anda sekerap yang mungkin.
  5. Kerap cuci puting payudara
    • Puting payudara tidak perlu dicuci sekerap mungkin. Ini kerana terdapat sebum yang mengeluarkan anti bakteria yang melindungi bayi dari sebarang kekotoran. Oleh itu, ibu tidak perlu risau untuk menyusukan anda walaupun di luar kerana khuatir macam mana nak cuci.
  6. Tunggu bengkak baru usaha nak pam
    • Fenomena ini adalah salah. Jika anda tunggu bengkak, baru nak pam, ia sebenarnya boleh mengganggu penghasilan susu baru. Biar kerap pam, terutama apabila bayi tidak menyusu atau sejurus selepas bayi menyusu. Kerap mengosongkan payudara sebenarnya membantu penghasilan susu baru dan bukannya menghentikan.
  7. Kuantiti susu tak seperti dijangka bila pam
    • Kuantiti susu setiap kali pam tak semestinya sama. Kadang-kadang banyak, kadang-kadang sedikit. Bergantung kepada tahap kesihatan kita, emosi kita di waktu itu. Oleh itu, jangan sesekali membuat perbandingan jumlah kuantiti susu dihasilkan setiap kali anda pam. Tak salah meletakkan target, tapi jangan bila tak capai target, anda risau dan stress.
  8. Kerap membuat perbandingan
    • Ini terjadi terutamanya pada ibu bekerja. Jangan sesekali anda membuat perbandingan dengan ibu lain yang turut sama mengepam di pejabat. Ingat, lain ibu, lain rezekinya. Penghasilan susu ibu adalah selari dengan keperluan bayi itu sendiri. Bila anda kerap membuat perbandingan, emosi anda akan mula terganggu.
  9. Stok susu berkurangan
    • Macam roda, proses penyusuan susu ibu juga ada ups and downs. Ada masanya, stok susu mungkin berkurangan. Jangan risau, jangan runsing. Kuatkan semangat, kerapkan doa, cari alternatif untuk bantu meningkatkan semula penghasilan susu anda. Mungkin badan anda rasa letih, emosi terganggu. Maka, cuba fikirkan apa yang mungkin menyebabkan penghasilan susu drop dan cuba atasi secepat mungkin. Jangan lupa berdoa pada Tuhan, agar diberikan kekuatan dan rezeki susu yang mencukupi.
  10. Emosi ibu terganggu
    • Stress, risau boleh mengganggu penghasilan susu ibu. Oleh itu, anda perlu mengawal emosi anda. Cuba cari jalan untuk keluar daripada stress. Pada Muslimah, perbanyakkan bacaan Al-Quran atau zikir. Pada non-Muslim, mungkin boleh mendengar lagu-lagu romantic untuk menstabilkan semula emosi anda. Salah satu cara lagi, tatap gambar anak agar anda lebih bersemangat untuk menyusukan bayi anda.

Semoga perkongsian kali ini membantu ibu agar mengatasi 10 masalah ini. Anda boleh lakukan. Semangat dan ilmu itu penting. Oleh itu, jangan berhenti untuk mempelajari ilmu penyusuan susu ibu, walaupun ini mungkin bukan anak pertama anda.

Jika inginkan supplement Shaklee yang boleh membantu memberikan nutrisi, memberikan tenaga, membantu mengurangkan stress, dan sekaligus membantu menggalakkan penghasilan susu, boleh hubungi Ummi untuk maklumat lanjut.

Testimoni: Susu Drop Tanpa ESP

Testimoni hangat sungguh ni sebab fresh lagi, baru keluar dari ladang. Hehe. Al-kisahnya, customer ni pada permulaan memang ambil supplement Shaklee untuk bantu berikan dia tenaga, tambahkan susu sepanjang journey penyusuan susu ibu ni. Dan, ada satu minggu ni dia buat eksperimen. Tak minum ESP selama seminggu.

Ish… ish… hehe…

Tengok apa dia kata…

SUSU DROP IBU MENYUSU

Sabar je la… Sanggup buat eksperimen.. hehe…

Bila perasan susu dah drop, dia pun cepat-cepat lah minum semula ESP. dan Alhamdulillah, susu kembali meriah seperti sebelum ni. Haaa, kan dah kata, in shaa Allah, ESP membantu dalam perjalanan kita sebagai seorang ibu yang ingin menyusukan anak sehingga umur 2 tahun ni. Sebab, ESP ada khasiat protein. Selain tu, dihasilkan daripada soya yang BUKAN GMO. Seperti yang sedia maklum, soya kan milk booster.

Nak dapatkan Set Menyusu Shaklee, boleh hubungi ummi atau beli secara online melalui link di bawah.

Shop Now

11 Makanan Semulajadi Untuk Meningkatkan Susu Badan

Ibu menyusu perlukan pemakanan seimbang dan berkhasiat untuk menggalakkan lagi penghasilan susu. Selain daripada jalan moden iaitu mengamalkan supplement, makanan semulajadi pun boleh menjadi pilihan. Antara rajin dengan tak je nak mencari makanan-makanan semulajadi ni. 
Nak share 11 (sebelas) makanan semulajadi yang boleh membantu ibu menggalakkan lagi penghasilan susu badan.

1. Halba
  • Halba merupakan makanan semulajadi yang kaya dengan protein, zat besi, vitamin C, dan banyak khasiat lain lagi.
  • Namun jika anda ada alahan, ambil halba ni dengan kuantiti sedikit atau “try and error” dulu. Dan jika anda ada masalah rendah hormon thyroid, hypoglycemic, atau mengamalkan ubat pencairan darah, JANGAN ambil halba.
2. Oat
  • Saponins yang terdapat dalam oat bukan hanya mempunyai khasiat antibiotic, anti keradangan, menyokong sistem imun, malah ia juga bantu menghasilkan lebih banyak susu melalui kelenjar pituatari.
  • Amalkan oat semasa breakfast (semangkuk pun boleh), atau ikut kreativiti anda (buat kuih ke, biskut ke).

3. Alfalfa

  • Daun alfalfa kaya dengan vitamin, mineral, asid amino. 
  • Alfalfa ialah estrogen yang membantu menggalakkan fungsi kelenjar pituatari, sekaligus menggalakkan lagi penghasilan susu ibu.

4. Bawang Putih

  • Kajian menunjukkan bahawa bayi menyusu lebih kerap apabila ibu ambil supplement bawang putih (atau makan makanan kaya dengan bawang putih) sebelum menyusu.
  • Bila demand bertambah, stimulation bertambah, maka bertambahlah juga penghasilan susu.

5. Bijan

  • Bijan bukan hanya tinggi kandungan kalsium, malah juga bantu tingkatkan penghasilan susu ibu.
  • Amalkan bijan yang telah pun dihancurkan kerana bijan yang masih disekam mudah dihadam.

6. Dandelion

  • Masyarakat dari negara China dan perubatan asli Amerika mengamalkan dandelion untuk membantu mempercepatkan proses pemulihan selepas bersalin dan juga untuk bantu meningkatkan penghasilan susu.
  • Macam-macam cara masakan boleh dibuat dengan dandelion. Antaranya, boleh tumis daun dan akarnya. Ataupun, minum teh dandelion.
  • Peringatan: Ibu yang ambil ubat diuretik tak boleh ambil dandelion ya.

7. Adas

  • Adas (fennel) mempunyai phytoestrogens yang membantu penghasilan susu badan.
  • Namun, amalkan secara berpada sebab kalau terlebih makan, boleh membantutkan juga penghasilan susu. So, as usual, “try and error” dulu.

8. Kacang

  • Kacang kaya dengan protein, asid lemak. Juga terdapat asid amino yang merupakan neurotransmitter untuk laktasi.
  • Kacang terbaik adalah almond.

9. Teh

  • Teh yang terbaik adalah dihasilkan daripada bahan fresh dan organik.
  • Antara bahan campuran terbaik ialah black tea, fenugreek, alfalfa, marshmallow root, red raspberry leaf, dan banyak lagi.

10. Durian

  • Ramai berpendapat bahawa durian boleh membantu meningkatkan susu kerana bersifat “panas”.
  • Tapi janganlah melampau sangat makan ya. Ingat bayi anda. Nanti bayi pun rasa panas. 

11. Supplement

  • Walaupun supplement bukanlah makanan “semulajadi”, tapi sesetengah supplement dihasilkan daripada 100% bahan semulajadi yang diperlukan. Antaranya supplement Shaklee yang dijamin dihasilkan secara semulajadi.
  • Nak tau supplement Shaklee apa yang boleh tingkatkan penghasilan susu, click link ni.
Jadi, dah bersedia untuk mencari makanan semulajadi ni? Mulakan dari sekarang. Tapi jangan begitu mengharap bahawa dalam masak sejam atau dua jam, anda telah lihat hasil. Kadang-kadang, ambil juga masa beberapa hari. Yang penting, ingat konsep asas penyusuan iaitu “Demand dan Supply”. Selagi ada keinginan dari bayi, selagi itu ada lah susu. So, susukan bayi anda sekerap mungkin.
Jika anda mencari supplement Shaklee dan ingin beli supplement Shaklee untuk bantu anda, boleh hubungi kami sekarang.
———————————————————
Puan Shima (SID # 885670)
msg/whatsapp: 0196972866
pm fb: http://bit.ly/PM_Kami
Pengedar Shaklee di Seremban
———————————————————

**Disclaimer**

12 Tips Untuk Ayah Serlahkan Kasih Sayang (Rapat) Dengan Baby

Menurut kajian, bayi yang rapat dengan ayah dapat menggalakkan perkembangan minda bayi. Bayi lebih cerdik, pandai. Tapi, memang difahami yang semua ayah perlu bekerja untuk mencari nafkah. Pergi kerja awal pagi, balik lewat petang atau pun kadang-kadang malam. Bila dan macam mana cara terbaik untuk ayah meluangkan masa dengan bayi, dan merapatkan diri dengan bayi. 
Jom ikut 12 tips atau cara menarik ni untuk ayah praktikkan supaya dapat bond dengan bayi. 

1. Dukung Rapat Bayi Anda
  • Seorang ibu akan mendukung dan memeluk bayinya rapat ke badannya semasa menyusu.
  • Begitu juga dengan seorang ayah yang bantu menyusukan bayi melalui botol. Dukung dan rapatkan bayi pada anda agar bayi boleh melihat dan merenung anda.
2. Jaga Anak Waktu Malam
  • Ayah boleh membantu menjaga anak apabila waktu malam. Orang putih kata, jadi “rescuer of the night” bila bayi menangis.
  • Bukan hanya dapat memberikan masa berharga pada ayah dan bayi, malah memberikan masa pada isteri untuk berehat.

3. Pujuk Bayi Menangis

  • Memujuk seorang bayi yang menangis bukanlah perkara yang mudah tapi tidak mustahil. Melainkan bayi nak menyusu, memang perlukan ibulah. Hehe. Namun begitu, cuba untuk belajar memujuk bayi anda yang sedang menangis.
  • Banyak cara untuk pujuk bayi anda. Mungkin menyanyi ke, berzikir ke (untuk orang Islam), gently rocking ke. Bayi perlu belajar yang bukan hanya Ibu dapat memberikan apa yang dia inginkan. 

4. Buat Memek Muka

  • Jadilah seorang ayah yang kelakar. Cuba buat memek muka, agah bayi anda, supaya bayi dapat berinteraksi dan ketawa apabila ayahnya cuba buat lawak sebegitu.
  • Bila bayi dah mula besar sikit, boleh la main “baaa… cak!”

5. Bawa Berjalan-jalan

  • Bayi suka fresh air, suka berjalan-jalan, lihat kawasan sekeliling.
  • Apa kata anda “babywearing” bayi anda dan bawa mereka jalan-jalan. Jangan pakai stroller, tapi gunakan ring sling ke, wrap ke, soft-structured carrier (ssc) ke. Babywearing boleh menggalakkan bayi anda lebih rapat dengan anda. 

6. Urut Bayi

  • Bayi memberi reaksi apabila disentuh. Cara yang paling mudah dan menenangkan mereka adalah dengan memberikan mereka urutan bayi. 
  • Bila mood baby tu ok dan tak meragam, ambil 10-15 minit untuk gosok kaki bayi, perut dia, tangan. Gosok tu slow-slow je. Bukan kuat-kuat tau.

7. Hargai Masa Bermain

  • Luangkan masa untuk bermain dengan bayi anda walaupun sekejap. Terutama di waktu malam apabila anda pulang dari bekerja.
  • Amalkan setiap hari supaya bayi anda terbiasa. Jadi, bila ayah balik, bayi pun tahu yang “oh.. it’s dad’s time.. yippie!”.

8. Dance Party

  • Bayi berinteraksi pada music dan suka memberi respon pada music. Seolah-olah menari. 
  • Apa kata anda pasangkan lagu menarik atau nyanyikan pada mereka (lebih baik), dan goyangkan bayi anda. Bila bayi dah besar sikit, boleh ajar dia berdiri dan bouncing.

9. Bantu Tukar Diaper

  • Tugas tukar diaper atau lampin bayi ni, bukan hanya tugas ibu. Ayah pun boleh bantu.
  • Masa tukar lampin ni la masa paling best untuk berinteraksi dengan bayi. Borak dengan bayi, gurau-gurau dengan bayi. Walaupun bau “achem” tapi moment tu sangat best.

10. Kemas Rumah

  • Apa kaitan kemas rumah dengan bond with baby? Hehe.
  • Ayah tak salah bantu isteri mengemas rumah. Masa mengemas tu, boleh ber”babywearing” juga. Sambil carry anak tu, sambil tu mengemas. Isteri happy, anak pun suka.

11. Ambil Cuti

  • Bila bayi tak sihat, ambillah cuti dan jaga bayi. Beri perhatian kepadanya semasa bayi meragam. Pujuk bayi, urut bayi. 
  • Kalau ada check up bayi pula, tak salah juga kalau ayah ambil cuti dengan ibu. Bolehlah ayah mengetahui perkembangan bayi, tengok anak kena cucuk, pujuk dia.

12. Rutin Tidur

  • Jaga rutin tidur bayi. Pastikan waktu tidur bayi consistent setiap malam supaya bayi tahu, “oh. ini waktu tidur”.
  • Masa bayi nak tidur, si ayah bolehlah bersama dengan anak. Bantu tidurkan bayi ke, dodoikan bayi. Sweet kan?
Ibu-ibu, silalah share post ni pada suami anda. Dan si ayah, baca dan praktikkan. Tugas menjaga anak, bukan hanya terletak pada isteri (ibu), malah ia juga memerlukan kerjasama dengan suami (ayah).
Ingin mencari supplement untuk bantu isteri (untuk kecantikan luaran dan dalaman, untuk galakkan breastfeeding, dan macam-macam lagi), boleh hubungi kami untuk order.
———————————————————
Puan Shima (SID # 885670)
msg/whatsapp: 0196972866
pm fb: http://bit.ly/PM_Kami
Pengedar Shaklee di Seremban
———————————————————

**Disclaimer**