• Tanda Awal Bayi Memerlukan Susu

    Ibu perlu tahu bila baby perlukan susu. Sebab bila baby dah menangis kuat dan teresak-esak, baby seakan merajuk dan susah nak minum susu lepas tu. Ibu kena cool down kan baby, tunggu dia berhenti menangis, tenangkan baby, barulah boleh menyusukan anak dengan tenang. Sebab tu penting untuk ibu tahu tanda awal baby perlukan susu. Semasa dalam pantang, ibu sebenarnya perlu fokus dengan baby. Lihat pola tidurnya, pola menyusunya. Setiap pergerakan baby, pasti ada sebab dan dari pergerakan tu la ibu boleh tahu bila sebenarnya waktu yang tepat untuk menyusukan anak. Ini dipanggil “Watch the Baby, not the Clock!”. Jangan set kan masa untuk susukan baby. Baby sendiri akan bagi hint…

  • Rahsia Kejayaan Penyusuan Susu Ibu Untuk Ibu Bekerja

    Ibu yang bekerja sentiasa mengalami dilema bagaimana untuk jayakan penyusuan susu ibu kepada bayi mereka, terutama apabila mereka telah mula melangkah masuk ke alam pekerjaan semula. Dah tentu, tiada masalah sepanjang tempoh berpantang kerana bayi sentiasa di depan mata ibu. Tapi bila dah masuk kerja, jadual kerja yang padat kadang tu buat ibu rasa stress dan tak tahu macam mana nak manage untuk pam dan sediakan stok semasa bekerja. Tahu tak, bila ibu telah mula stress sepanjang tempoh cuti berpantang tu, production susu pun boleh menjadi semakin berkurangan. Nanti bekalan EBM untuk anak pun tak mencukupi bila ibu dah mula bekerja nanti. So, ibu perlu buat persediaan semasa hamil lagi.…

  • Tips Yang Boleh Diamalkan untuk Ibu Menyusu

    Ibu menyusu ni, kadang-kadang emosinya mudah terganggu, mudah rapuh. Sebab rasa penat mengemaskan rumah, penat di tempat kerja. Jadi, jangan hairanlah kalau tiba-tiba ibu-ibu menyusu ni tiba-tiba je nak mengamuk. Tapi ibu, tahu tak, emosi yang tidak stabil seperti ini boleh mengganggu penghasilan susu badan. Susu boleh drop samada direct feed atau pun pam. Sebab tu, penting bagi ibu untuk jaga dan kawal emosi agar jangan terganggu, tidak stress. Menyusu dengan kerap Jika susu kelihatan macam nak drop tu, boleh cuba buat power pumping untuk boost semula penghasilan susu ibu. Pam sehingga breast benar-benar kosong dapat menggalakkan penghasilan susu ibu yang baru. Pam atau susukan anak setiap 2-3 jam, atau…

  • OsteMatrix Promosi Merdeka 2016

    Tak suka minum susu? Sering cramp? Gusi berdarah? Tidur tak lena? Itu menunjukkan yang anda kekurangan kalsium. Dan berita baik untuk anda, bulan Merdeka (Ogos) ni adalah bulan promosi OsteMatrix, iaitu supplement Kalsium daripada Shaklee yang berbentuk tablet. So, sesuai sangat untuk mereka yang tak suka minum susu, terutamanya.   Harga sebotol hanyalah RM61 sahaja. Sebotol boleh tahan paling minima sebulan, jika pengambilan kalsium anda sehari diperlukan ialah minimum 1,000 mg sehari. Jom beli 7 botol terus, boleh buat stok selama setengah tahun. OsteMatrix sangat sesuai untuk:  ✔ Ibu hamil ✔ Ibu menyusu ✔ Ibu berpantang ✔ Baru lepas patah/retak tulang ✔ Sering sakit kaki/gusi/tumit ✔ Semua lelaki dan wanita…

  • 10 Punca Penyusuan Susu Ibu Boleh Gagal

    Menjadi keinginan seorang ibu yang baru melahirkan anak, terutama anak pertama, ingin menyusukan bayinya 100% tanpa campur dengan susu formula (FM). Mungkin ramai tidak tahu, pemberian FM pada peringkat awal kelahiran bayi boleh memberi risiko kepada bayi. Sebenarnya, setiap ibu telahpun ditentukan rezeki susu untuk anaknya. Definisi banyak atau kurang, bergantung kepada pemikiran ibu itu sendiri. Secara jujur, berapa pun jumlah susu yang kita hasilkan, adalah sebenarnya mencukupi untuk keperluan anak. Oleh itu, ibu-ibu tak perlu risau dan cemas, hingga mengambil keputusan untuk memberikan FM kepada bayi. Benar, menyusukan bayi adalah tidak semudah disangka. Perlukan azam dan semangat yang kuat untuk jayakannya. Kita lihat apakah antara 10 sebab atau punca…