• Apa Itu G6PD?

    G6PD. Biasa dengar tentang G6PD? Kebiasaannya, di saat baby dilahirkan, baby akan terus diambil sample darah untuk pemeriksaan sekiranya terdapat komplikasi kesihatan. Antara perkara yang akan diperiksa adalah jika baby mengalami masalah G6PD. Glusose-6-Phosphate Dehydrogenase adalah maksud disebalik perkataan G-6-PD, iaitu sejenis enzim eritrosit iaitu sel darah merah. Enzim ini penting untuk menjamin jangka hayat normal untuk sel darah merah dan juga untuk proses pengoksidaan. Kekurangan enzim ini boleh menyebabkan dan mencetuskan kemusnahan sel darah merah secara mendadak. Hal ini boleh membawa kepada masalah hemolytic anemia diikuti dengan masalah jaundis akibat daripada pengambilan makanan tertentu seperti kacang fava, jenis kekacang tertentu, dan pelbagai jenis ubat lain. G6PD ini adalah berkaitan…

  • Boleh ke Kurus Selepas Bersalin? – Video Sharing

    Ramai mengeluh, risau. Bimbang berat badan semakin bertambah selepas melahirkan anak. Betul tak? Masa KakMah mula-mula disahkan hamil anak pertama dulu, KakMah tak risau sangat benda ni. Tak sedar diri sebelum ni punyalah gemuk KakMah ni. Sungguh. Boleh tengok post KakMah sebelum ni. Beza semasa belum hamil, dan selepas melahirkan 2 orang anak. Namun Alhamdulillah. KakMah dapat menurunkan berat badan sebanyak 20kg selepas melahirkan anak pertama. 10kg lebih kurang berbanding semasa awal kehamilan. Sebab tu, kelihatan perbezaan yang sangat ketara. KakMah mula-mula tak perasan pun. Tak timbang pun berat badan KakMah berapa. Tapi bila masuk kerja, kebanyakannya tegur kata KakMah dah kurus. Bila timbang, pastu compare dengan berat asal (check…

  • Berat Naik Lepas Bersalin?

    Ramai ibu yang runsing dan risau akan kenaikan berat badan semasa hamil. Ada yang naik 10kg, ada yang naik 20kg.┬áTapi, boleh ke berat tu turun semula ke berat asal selepas bersalin nanti? Wanita sememangnya sangat menjaga berat badan. Kalau boleh, tak mahu makin berat selepas bersalin. Nak maintain macam anak dara or better than that kan? Betul ke Berat Susah Turun Lepas Bersalin? Sebenarnya, salah satu tips untuk mudah turun berat badan selepas bersalin adalah dengan menyusukan baby. Sebab setiap kali anda menyusukan baby, samada direct feeding atau pam, anda sebenarnya membakar sangat banyak kalori. Sebab tu kalau anda perasan, masa menyusu, kita rasa mengantuk sangat. Macam ada setan yang…

  • 10 Punca Penyusuan Susu Ibu Boleh Gagal

    Menjadi keinginan seorang ibu yang baru melahirkan anak, terutama anak pertama, ingin menyusukan bayinya 100% tanpa campur dengan susu formula (FM). Mungkin ramai tidak tahu, pemberian FM pada peringkat awal kelahiran bayi boleh memberi risiko kepada bayi. Sebenarnya, setiap ibu telahpun ditentukan rezeki susu untuk anaknya. Definisi banyak atau kurang, bergantung kepada pemikiran ibu itu sendiri. Secara jujur, berapa pun jumlah susu yang kita hasilkan, adalah sebenarnya mencukupi untuk keperluan anak. Oleh itu, ibu-ibu tak perlu risau dan cemas, hingga mengambil keputusan untuk memberikan FM kepada bayi. Benar, menyusukan bayi adalah tidak semudah disangka. Perlukan azam dan semangat yang kuat untuk jayakannya. Kita lihat apakah antara 10 sebab atau punca…

  • Testimoni: Susu Drop Tanpa ESP

    Testimoni hangat sungguh ni sebab fresh lagi, baru keluar dari ladang. Hehe. Al-kisahnya, customer ni pada permulaan memang ambil supplement Shaklee untuk bantu berikan dia tenaga, tambahkan susu sepanjang journey penyusuan susu ibu ni. Dan, ada satu minggu ni dia buat eksperimen. Tak minum ESP selama seminggu. Ish… ish… hehe… Tengok apa dia kata… Sabar je la… Sanggup buat eksperimen.. hehe… Bila perasan susu dah drop, dia pun cepat-cepat lah minum semula ESP. dan Alhamdulillah, susu kembali meriah seperti sebelum ni. Haaa, kan dah kata, in shaa Allah, ESP membantu dalam perjalanan kita sebagai seorang ibu yang ingin menyusukan anak sehingga umur 2 tahun ni. Sebab, ESP ada khasiat protein.…