7 Cara Untuk Dapatkan Tulang Yang Sihat Selain Supplement Kalsium

Pengambilan makanan yang seimbang boleh membantu membina tulang yang lebih sihat dan kuat, selain daripada pengambilan kalsium (supplement atau susu) semata-mata. Kalsium amatlah penting dan perlu ada pada tahapnya dalam badan kita. Ini untuk mengelak daripada masalah tulang yang sering kita dengar iaitu osteoporosis. Osteoporosis ni adalah dimana tulang semakin lemah dan rapuh.

CARA DAPATKAN TULANG SIHAT SELAIN KALSIUM
Pengambilan kalsium adalah salah satu alternatif. Tapi bukan hanya daripada supplement, anda juga boleh dapatkan daripada nutrisi lain. Pengambilan kalsium yang anda perlukan setiap hari ialah min 1,000 mg untuk dewasa.
 
1. Pengambilan susu (tenusu)
  • Susu lembu ada 300 mg kalsium dalam satu cawan. Yang fresh tau.
  • Cheese dan yogurt pun ada juga khasiat kalsium
  • Selain susu lembu, inisiatif lain adalah almond, nasi, dan juga soya. Soya sahaja boleh berikan 35-300 mg kalsium setiap hidangan. Tapi tengok jugalah cara penghasilannya.
2. Contoh makanan bukan tenusu
  • Brocolli
  • Almonds
  • Salmon
  • Sayuran hijau seperti bayam
  • Kekacang

3. Makanan yang ditambah khasiat kalsium (selalu ditulis pada label)

  • Jus
  • Soya
  • Cereals

4. Jangan lupa pengambilan vitamin D

  • Vitamin D membantu penyerapan kalsium ke dalam badan
  • Kita memerlukan 400 – 800 IU vitamin D setiap hari
  • Tahu tak, cahaya matahari pun ada vitamin D tau. Berjemur 10-15 minit tu ok la. Tapi tengok juga, kalau terlampau panas atau udara tak segar, jangan ambil risiko berjemur pula ya.

5. Pengambilan protein

  • Protein membantu membentuk tulang yang sihat, dan juga membantu mempercepatkan proses pemulihan tulang yang retak/rapuh (berdasarkan kajian).

6. Nutrisi lain seperti:

  • Potassium
  • Magnesium
  • Vitamin K
  • Vitamin C
  • Vitamin A (tapi jangan terlalu banyak sebab tak bagus juga untuk tulang)

7. Apa yang anda perlu kurangkan:

  • Alkohol
  • Caffeine
  • Sodium
Baca label makanan anda setiap kali membeli. Pastikan setiap nutrisi pada kadar yang seimbang dan tidak berlebihan. Semakin tua, semakin kurang ketumpatan tulang kita kalau tak ambil kalsium dan nutrisi lain yang bagus untuk tulang ni. Tambah lak kalau kaum perempuan. Sebab apa, time period kalsium keluar, time pregnant share kalsium dengan baby, time menyusu pun masih share kalsium dengan baby. Jadi, amalkan pemakanan seimbang yang bantu menyihatkan tulang.
Nak senang dan mudah, boleh ambil set supplement untuk tulang dan sendi iaitu Set Joint Healh Shaklee. Terdiri daripada Ostematrix (kalsium), Omega Guard (Omega 3, dll), serta Advanced Joint Health Tablet.
Untuk maklumat lanjut, boleh hubungi kami.
———————————————————
Puan Shima (SID # 885670)
msg/whatsapp: 0196972866
pm fb: http://bit.ly/PM_Kami
Pengedar Shaklee di Seremban
———————————————————

**Disclaimer**

Supplement Untuk Sakit Lutut Dan Sendi Daripada Shaklee

Apabila usia semakin meningkat, macam-macam masalah dihadapi terutama masalah kesihatan tulang. Terutama bagi mereka yang tidak mengamalkan supplement kalsium di awal usia muda dulu. Shaklee ada supplement untuk mengurangkan masalah sakit lutut dan sendi anda. Supplement Shaklee ini membantu memberikan keselesaan kepada sendi, lantas lutut anda akan terasa lebih “ringan”, kurang kedengaran bunyi “kriuk, kriuk” terutama apabila menaiki tangga atau solat. Supplement ini dikenali sebagai Set Joint Health Shaklee.
Hadiahkanlah supplement ini kepada ibu bapa anda. Kesihatan mereka adalah kini tanggungjawab kita. Ingat lagi semasa kita kecil, bila kita demam atau batuk atau selsema, ibu bapalah yang membelikan ubat untuk kita. Dan sekarang, apabila kita telah dewasa, dah menjadi tanggungjawab kita untuk memberikan yang terbaik kepada ibu bapa kita untuk membantu meningkatkan tahap kesihatan mereka.
Ini adalah antara testimoni menarik dari seorang anak yang memberikan set ini kepada ibu bapanya.

Dan ini pula adalah testimoni daripada seorang kakak yang sendiri mengambil set ini untuk kesihatan sendinya.
Hubungi kami untuk dapatkan supplement anda! Free consultation akan diberikan kepada anda.
———————————————————
Puan Shima (SID # 885670)
msg/whatsapp: 0196972866
———————————————————

**Disclaimer**

Kurangkan Masalah Sakit Lutut Anda dengan Set Joint Health Shaklee

Masalah sakit lutut merupakan masalah yang sering dihadapi oleh kebanyakan orang yang meningkat usia. Ini kerana tulang rawan pada tulang lutut semakin berkurangan dan menyebabkan dua tulang (pada joint) tersebut semakin rapat dan menjadi sakit apabila berjalan. Masalah ini juga dikenali sebagai Osteoathritis, iaitu bahasa klinikal untuk sakit lutut.
Kurangkan masalah sakit lutut anda dengan SET JOINT HEALTH daripada Shaklee!
Sekiranya anda mengalami symptom berikut, anda perlu dapatkan JOINT HEALTH SET ini!
✔ Ketegangan
✔ Lenguh
✔ Bengkak
✔ Kesakitan semasa jalan
✔ Bunyi “kriuk” pada sendi lutut anda
————————————————————-
Untuk melihat testimoni, click link ini ➲ http://on.fb.me/18PD5yU
————————————————————-
✆ Hubungi kami untuk mendapatkan JOINT HEALTH SET anda SEKARANG!!!
✎ msg/whatsapp: 0196972866
✍ pm fb: http://bit.ly/PM_Kami 
☎ cod: Seremban / Senawang / Mantin & Port Dickson (weekend)