• Senggugut? PMS? Sakit nak Period?

    Biasa tak dengar perempuan moody, mood tak stabil, asyik nak marah. Lepas tu mesti kaitkan dengan nak dekat period kan? Haha. Well, sebenarnya, memang ada betulnya benda tu pun. Kadang perempuan ni, ada mood swing bila nak dekat waktu keluar haid tu. Sebahagian daripada perubahan hormon perempuan. Hal ini kadang tu sukar dikawal. Dah memang semulajadinya begitu. So, orang di sekeliling, janganlah judge perempuan tu tau. Kena sabar sikit. Especially boyfriend, tunang, suami. Hehe. Pre-Menstrual Syndrome (PMS) ada banyak. Tak semestinya mood swing je. Ada yang terasa nak makan benda manis, atau keluar jerawat. Berantung kepada individu itu sendiri. Ada juga yang tak lalui PMS ni sebelum period keluar. Untung…

  • Period Kembali Stabil dan Berjaya Hamil

    Wanita ni ada masanya kitaran haid (period cycle) tetap, ada yang tak tetap. Kitaran haid bermaksud tempoh daripada hari pertama datang period hingga ke hari pertama datang period yang seterusnya. Faham? Contoh, 19 Oct Hasnah (bukan nama sebenar) datang period. Kemudian 19 Nov, Hasnah datang period semula. Jadi, kitaran haid Hasnah ialah 32 hari (19 Oct – 19 Nov). Kitaran haid yang tetap bermaksud setiap kitarannya mempunyai tempoh yang hampir sama 28 – 32 hari. Manakala jika tidak tetap, tempohnya boleh jadi 30 hari, 40 hari, 35 hari. Pada mereka yang ingin ikhtiar untuk hamil, kitaran haid ini sangat penting untuk diambil tahu. Jangan pandang sambil lewa sahaja. Jika ada…

  • Jangan Biarkan PMS / Senggugut Mengganggu Anda Dan Atasi Dengan Supplement Shaklee

    Perempuan / wanita seringkali dikaitkan dengan PMS. Kebiasaannya, PMS ni terjadi atau menyerang 2,3 hari sebelum waktu period bermula. Symptom PMS ni ada pelbagai. Ada yang mengidam, tumbuh jerawat, mood berubah, atau pun sakit-sakit belakang. Yang paling sering kita dengar adalah senggugut. Jangan biarkan senggugut ini mengganggu anda, mengganggu kerja harian anda. Cuba atasinya dengan supplement Shaklee. In shaa Allah, pengambilan secara consistent akan membantu anda mengurangkan masalah ini. Pengambilan supplement adalah salah satu cara untuk mengurangkan PMS atau senggugut. Selain dari ini, anda juga boleh mengamalkan senaman ringan, makan makanan tinggi karbohidrat dan vitamin B, kurangkan makanan bergaram, manis, caffeine. Mengikut kajian, pengambilan supplement yang bersesuaian dapat mengurangkan masalah…

  • Supplement Untuk Kurangkan PMS (Senggugut)

    PMS atau senggugut merupakan suatu perkara yang biasa yang akan dialami oleh kebanyakan wanita apabila tiba waktu datang haid (period). PMS (senggugut) boleh dikurangkan dengan mengamalkan pengambilan supplement. Supplement Shaklee contohnya, mempunyai beberapa supplement yang boleh membantu mengurangkan symptom PMS. Supplement yang dicadangkan untuk mereka yang mengalami symptom PMS ialah ✔ GLA Complex ✔ B-Complex ✔ OsteMatrix Mengapa supplement tersebut diperlukan? ➧ Kajian telah pun membuktikan bahawa pengambilan supplement dapat membantu mengurangkan symptom PMS, dan antara supplement yang sesuai ialah… ⚘ Asid Folic ➻ 400 mg ⚘ Magnesium ➻ 400 mg ⚘ Vitamin E ➻ 400 IU ⚘ Kalsium ➻ 1,000 – 1,300 mg ⚘ Vitamin B6 ➻ 50 –…

  • PMS = Period -> Symptom dan Cara Kurangkan

    :: Wanita – Perempuan – Period – Senggugut – PMS – Datang Bulan – Haid :: Setiap bulan wanita akan didatangi waktu ini (period atau bahasa melayu nya “datang bulan”). Ada juga yang period nya tidak stabil, tidak datang setiap bulan. Yang tak best nya bila period ni, kita akan rasa PMS! Sakitttttt… huhu… Okeh… Ketahui symptom PMS dan cara untuk kurangkan PMS. Jangan biarkan period mengganggu hari-hari anda. PMS atau bahasa panjangnya PreMenstrual Syndrome adalah perkara yang normal untuk kebanyakan wanita.  Seminggu atau dua minggu sebelum period, ada di antara anda telah mula merasakan tanda-tanda PMS seperti mengalami kembung perut, sakit kepala, mood swings, atau pun perubahan fizikal yang…