Saya Kerap Rasa Period Pain. Adakah ia Normal?

Perempuan, Wanita sangat sinonim dengan period pain, senggugut, sakit pinggang bila nak dekat-dekat waktu nak period (datang haid) tu. Ada yang sampai tak boleh nak bangun sebab sakit sangat. Ada yang sampai kena MC bila dah kena period pain. Ada yang mild je, dan boleh tahan lagi sakit dia. Ada tu, memang tak ada langsung. Rezeki masing-masing. Hehe. Tetapi, adakah normal untuk kerap rasa period pain? Setiap kali nak period, mesti rasa period pain tu. Normal ke?

Normal ke Period Pain Senggugut

Period pain adalah normal. Menurut kajian, seseorang individu itu akan mengalami ketidakselesaan bila hampir nak sampai waktu period. Ada yang akan merasa sakit sehingga berlanjutan sehari ke dua hari (bergantung pada individu).

Tahu tak, period pain yang sampai menjejaskan anda dari melakukan aktiviti harian ada namanya tau. Ia dipanggil “dysmenorrhea“. Gerun dengar terms dia? Hehe. Jangan risau sebab dalam kebanyakan kes, ia masih boleh diubati. Contoh, amalkan pengambilan supplement secara consistent.
Apa symptom wanita yang mempunyai masalah “dysmenorrhea”?
✔ Cramp atau sakit di bahagian bawah perut atau sakit belakang
✔ Rasa macam “ditarik” di bahagian bawah
✔ Diarrhea
✔ Pening-pening
✔ Muntah-muntah
✔ Sakit kepala
✔ Loya
Period pain boleh disebabkan oleh dua masalah utama iaitu:
⌚ Endometriosis
⌚ Fibroids
Sekiranya anda mengalami period pain (senggugut) melebihi 2 atau 3 hari, segera berjumpa dengan pakar untuk pemeriksaan dan rawatan lanjut. Jika anda ada masalah demam, tidak selesa, atau discharge pada bahagian kemaluan yang berlebihan, juga perlu segera rujuk pada pakar.
Salah satu inisiatif anda boleh ambil adalah mengamalkan supplement. Jika masalah anda tak seteruk mana (sampai tak boleh bangun), mild atau gitu-gitu je, bolehlah cuba amalkan supplement.
SUPPLEMENT UNTUK PERIOD PAIN
———————————————————
Puan Shima (SID # 885670)
msg/whatsapp: 0196972866
pm fb: http://bit.ly/PM_Kami
Pengedar Shaklee di Seremban
———————————————————

**Disclaimer**

Jangan Biarkan PMS / Senggugut Mengganggu Anda Dan Atasi Dengan Supplement Shaklee

Perempuan / wanita seringkali dikaitkan dengan PMS. Kebiasaannya, PMS ni terjadi atau menyerang 2,3 hari sebelum waktu period bermula. Symptom PMS ni ada pelbagai. Ada yang mengidam, tumbuh jerawat, mood berubah, atau pun sakit-sakit belakang. Yang paling sering kita dengar adalah senggugut. Jangan biarkan senggugut ini mengganggu anda, mengganggu kerja harian anda. Cuba atasinya dengan supplement Shaklee. In shaa Allah, pengambilan secara consistent akan membantu anda mengurangkan masalah ini.

Pengambilan supplement adalah salah satu cara untuk mengurangkan PMS atau senggugut. Selain dari ini, anda juga boleh mengamalkan senaman ringan, makan makanan tinggi karbohidrat dan vitamin B, kurangkan makanan bergaram, manis, caffeine.
Mengikut kajian, pengambilan supplement yang bersesuaian dapat mengurangkan masalah anda ini. Antara supplement bersesuaian dengan anda ialah:
⚘ Folic Acid (400 mcg)
⚘ Magnesium (400 mg)
⚘ Vitamin E (400 IU)
⚘ Kalsium (1,000 – 1,300 mg)
⚘ Vitamin B6 (50 – 100 mg)
Dan supplement Shaklee yang kami cadangkan ini sememangnya bersesuaian mengikut saranan yang diberikan. Cuba dulu, dan anda pasti dapat merasakan perbezaannya.
Hubungi kami sekarang! Free consultation menanti anda.
———————————————————
Puan Shima (SID # 885670)
msg/whatsapp: 0196972866
———————————————————

**Disclaimer**

Susu Berkurang (Drop) Bila Datang Haid (Period)?

Kedatangan haid atau juga dikenali sebagai menstrual period adalah perkara yang normal untuk semua wanita. Begitu juga untuk ibu yang menyusu. Berlainan individu berlainan ragamnya. Ada sesetengah ibu yang tidak datang period dari saat kehamilan, bersalin, dan menyusu sehingga umur bayi mencecah 2 tahun. Itu adalah perkara yang normal dan tidak perlu dirisaukan. Satu persoalan: Adakah anda mempunyai masalah dimana production susu anda semakin berkurangan (drop) apabila datang period? Adakah anda bimbang setiap kali anda datang period? Jangan risau. Kerana itu juga adalah perkara yang normal. Kami akan terangkan.
Sesetengah ibu akan mengalami susu drop bermula daripada saat ovulasi (iaitu pertengahan period cycle) sehingga ke hari pertama atau kedua next cycle. Tahap kalsium di dalam darah ibu akan berkurang sepanjang tempoh ini. Untuk sesetengah wanita, penurunan tahap kalsium ini boleh menyebabkan bekalan susu turut berkurangan. Oleh itu, ibu adalah digalakkan untuk mengambil supplement yang tinggi kandungan kalsium serta magnesium. Ia bukan sahaja membantu untuk mengekalkan tahap penghasilan susu badan, malah kajian juga menunjukkan pengambilan nutrisi ini dapat membantu mengurangkan masalah kekejangan rahim dan beberapa symptom PMS seperti water retention.
Berapakah dos kalsium yang disarankan?
❤ 500 mg calcium / 250 mg magnesium atau
❤ 1500 mg calcium / 750 mg magnesium
❤ Bergantung kepada diet seharian anda – Sekiranya lebih protein haiwan diambil, lebih kalsium diperlukan
Pengambilan kalsium dalam kadar dos yang tinggi adalah tidak digalakkan untuk diambil begitu sahaja. Supplement kalsium tersebut perlu lengkap dengan magnesium untuk memudahkan kalsium tersebut diserap ke dalam badan anda.
Oleh itu, ibu-ibu jangan khuatir. Mulakan pengambilan supplement kalsium bermula seawal hari pertama anda ovulasi sehingga ke hari-hari pertama next period cycle anda. Atau untuk lebih mudah, anda amalkan pengambilan supplement kalsium setiap hari. Ini kerana pengambilan kalsium juga membantu mengurangkan risiko osteoporosis.
Semoga tips kami kali ini membantu anda!
Happy breastfeeding!!
========================
Shaklee mempunyai supplement kalsium yang bersesuaian untuk anda, dan in shaa ALLAH, juga boleh membantu anda yang mempunyai masalah susu drop semasa period. Supplement kalsium Shaklee iaitu OsteMatrix lengkap dengan magnesium dan vitamin D.
Hubungi kami untuk order SEKARANG!
—————————————————————–
msg/whatsapp: 0196972866
pm fb: http://bit.ly/PM_Kami
—————————————————————–

PMS = Period -> Symptom dan Cara Kurangkan

:: Wanita – Perempuan – Period – Senggugut – PMS – Datang Bulan – Haid ::
Setiap bulan wanita akan didatangi waktu ini (period atau bahasa melayu nya “datang bulan”). Ada juga yang period nya tidak stabil, tidak datang setiap bulan. Yang tak best nya bila period ni, kita akan rasa PMS! Sakitttttt… huhu… Okeh… Ketahui symptom PMS dan cara untuk kurangkan PMS. Jangan biarkan period mengganggu hari-hari anda. PMS atau bahasa panjangnya PreMenstrual Syndrome adalah perkara yang normal untuk kebanyakan wanita. 

Seminggu atau dua minggu sebelum period, ada di antara anda telah mula merasakan tanda-tanda PMS seperti mengalami kembung perut, sakit kepala, mood swings, atau pun perubahan fizikal yang lain. 85% wanita mengalami PMS yang sedikit, selebihnya lagi mengalami tanda yang lebih teruk sehingga boleh mengganggu kerja seharian – dikenali sebagai PreMenstrual Dysphoric Disorder (PMDD).

Antara symptom-symptom PMS adalah seperti:

Siapa yang akan mengalami PMS?

  • Pada usia di antara 20-an hingga 40-an
  • Usia di lewat remaja lebih cenderung untuk dapat PMS yang lebih teruk berbanding mereka yang baru masuk usia remaja
  • Kemungkinan mereka yang berumur 40-an mengalami PMS yang lebih teruk
  • Wanita yang telah hamil (walaupun sekali) lebih cenderung mendapat PMS
  • Wanita yang pernah mengalami masalah kemurungan atau mood disorder boleh mengalami lebih banyak symptom PMS
Apa yang menyebabkan PMS?
  • Mengikut kajian, tahap estrogen dan progesterone akan menurun seminggu sebelum kedatangan haid – mencetuskan symptom PMS
  • Perubahan kimia dalam otak serta kekurangan vitamin dan mineral tertentu juga boleh menyebabkan PMS
  • Mengambil makanan yang terlalu masin, ber-alkohol, serta mengandungi caffeine boleh menyebabkan symptom PMS bertambah teruk
Bagaimana cara untuk Kurangkan PMS?
PENGAMBILAN SUPPLEMENT?
Yaaaa!!!!!
Pengambilan supplement boleh membantu mengurangkan PMS. Antara supplement yang boleh diambil ialah:
  1. Folic Acid (400 mcg)
  2. Magnesium (400 mg)
  3. Vitamin E (400 IU)
  4. Kalsium (1,000 mg – 1,300 mg)
  5. Vitamin B6 (50 mg – 100 mg)
SHAKLEE ada ke semua tu?
Haruslah ADA! Hehehe…
  1. Folic Acid + Vitamin B6 = B Complex (13.6 mg vitamin B6 dan 200 mcg Folic Acid)
  2. Magnesium + Kalsium = OsteMatrix (dilengkapi dengan magnesium 100 mg dan 250 mg kalsium untuk setiap caplets)
  3. Vitamin E = Vita E Complex (satu kapsul mengandungi 400 IU vita E)
  4. GLA (satu kapsul mengandungi 300 mg GLA – sumber terbaik omega-6, digabungkan dengan minyak sunflower dan vitamin E)
jadi kepada wanita-wanita di luar sana, janganlah biarkan diri anda diganggu dengan masalah PMS ini. Jaga pemakanan, amalkan tips untuk mengurangkan PMS. Atau pun, cuba ambil supplement!

PM kami sekiranya anda berminat. FREE CONSULTATION akan diberi secara percuma dari kami!
msg/whatsapp/wechat: 0196972866
email: suppl3ment4all@gmail.com
fb page: http://www.facebook.com/Supplement4all (jom like!)

Opsss…

Maaf ye, para lelaki sekalian. Post kali ini khas untuk wanita. Tapi tidak salah kiranya anda juga ingin belajar tentang sakit yang istimewa ini (wanita aje boleh rasa tau!). Boleh lebih memahami pasangan anda. ✌

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration** 
 ** These product are not intended to Diagnose, Treat, Cure or Prevent any disease**