• Senggugut? PMS? Sakit nak Period?

    Biasa tak dengar perempuan moody, mood tak stabil, asyik nak marah. Lepas tu mesti kaitkan dengan nak dekat period kan? Haha. Well, sebenarnya, memang ada betulnya benda tu pun. Kadang perempuan ni, ada mood swing bila nak dekat waktu keluar haid tu. Sebahagian daripada perubahan hormon perempuan. Hal ini kadang tu sukar dikawal. Dah memang semulajadinya begitu. So, orang di sekeliling, janganlah judge perempuan tu tau. Kena sabar sikit. Especially boyfriend, tunang, suami. Hehe. Pre-Menstrual Syndrome (PMS) ada banyak. Tak semestinya mood swing je. Ada yang terasa nak makan benda manis, atau keluar jerawat. Berantung kepada individu itu sendiri. Ada juga yang tak lalui PMS ni sebelum period keluar. Untung…

  • Period Kembali Stabil dan Berjaya Hamil

    Wanita ni ada masanya kitaran haid (period cycle) tetap, ada yang tak tetap. Kitaran haid bermaksud tempoh daripada hari pertama datang period hingga ke hari pertama datang period yang seterusnya. Faham? Contoh, 19 Oct Hasnah (bukan nama sebenar) datang period. Kemudian 19 Nov, Hasnah datang period semula. Jadi, kitaran haid Hasnah ialah 32 hari (19 Oct – 19 Nov). Kitaran haid yang tetap bermaksud setiap kitarannya mempunyai tempoh yang hampir sama 28 – 32 hari. Manakala jika tidak tetap, tempohnya boleh jadi 30 hari, 40 hari, 35 hari. Pada mereka yang ingin ikhtiar untuk hamil, kitaran haid ini sangat penting untuk diambil tahu. Jangan pandang sambil lewa sahaja. Jika ada…

  • Saya Kerap Rasa Period Pain. Adakah ia Normal?

    Perempuan, Wanita sangat sinonim dengan period pain, senggugut, sakit pinggang bila nak dekat-dekat waktu nak period (datang haid) tu. Ada yang sampai tak boleh nak bangun sebab sakit sangat. Ada yang sampai kena MC bila dah kena period pain. Ada yang mild je, dan boleh tahan lagi sakit dia. Ada tu, memang tak ada langsung. Rezeki masing-masing. Hehe. Tetapi, adakah normal untuk kerap rasa period pain? Setiap kali nak period, mesti rasa period pain tu. Normal ke? Period pain adalah normal. Menurut kajian, seseorang individu itu akan mengalami ketidakselesaan bila hampir nak sampai waktu period. Ada yang akan merasa sakit sehingga berlanjutan sehari ke dua hari (bergantung pada individu). Tahu…

  • Jangan Biarkan PMS / Senggugut Mengganggu Anda Dan Atasi Dengan Supplement Shaklee

    Perempuan / wanita seringkali dikaitkan dengan PMS. Kebiasaannya, PMS ni terjadi atau menyerang 2,3 hari sebelum waktu period bermula. Symptom PMS ni ada pelbagai. Ada yang mengidam, tumbuh jerawat, mood berubah, atau pun sakit-sakit belakang. Yang paling sering kita dengar adalah senggugut. Jangan biarkan senggugut ini mengganggu anda, mengganggu kerja harian anda. Cuba atasinya dengan supplement Shaklee. In shaa Allah, pengambilan secara consistent akan membantu anda mengurangkan masalah ini. Pengambilan supplement adalah salah satu cara untuk mengurangkan PMS atau senggugut. Selain dari ini, anda juga boleh mengamalkan senaman ringan, makan makanan tinggi karbohidrat dan vitamin B, kurangkan makanan bergaram, manis, caffeine. Mengikut kajian, pengambilan supplement yang bersesuaian dapat mengurangkan masalah…

  • Susu Berkurang (Drop) Bila Datang Haid (Period)?

    Kedatangan haid atau juga dikenali sebagai menstrual period adalah perkara yang normal untuk semua wanita. Begitu juga untuk ibu yang menyusu. Berlainan individu berlainan ragamnya. Ada sesetengah ibu yang tidak datang period dari saat kehamilan, bersalin, dan menyusu sehingga umur bayi mencecah 2 tahun. Itu adalah perkara yang normal dan tidak perlu dirisaukan. Satu persoalan: Adakah anda mempunyai masalah dimana production susu anda semakin berkurangan (drop) apabila datang period? Adakah anda bimbang setiap kali anda datang period? Jangan risau. Kerana itu juga adalah perkara yang normal. Kami akan terangkan. Sesetengah ibu akan mengalami susu drop bermula daripada saat ovulasi (iaitu pertengahan period cycle) sehingga ke hari pertama atau kedua next…