Apa Itu Paraben? Bahaya ke?

Paraben.. Orang selalu sebut tentang paraben.. Selalunya terdapat dalam kosmetik, barangan kecantikan. Tujuannya untuk mengekalkan tahap kualiti kosmetik tu, dan untuk mengelakkan daripada pelbagai microorganisma. Dalam erti kata lain, untuk mengelakkan daripada cepat rosak.

Bahaya Paraben

Paraben ni adalah satu terms chemical yang merupakan bahan pengawet yang membantu mengekalkan bahan tersebut daripada tercemar oleh micro-organisma. Kebiasaannya, beberapa jenis paraben akan dicampur dan dimasukkan ke dalam sesuatu produk.

Antara produk kosmetik yang terdapat paraben ni ialah makeup, toner, moisturizer, barangan penjagaan rambut. Kalau tengok kt ingredients (bahan-bahan) tu, nanti ada la methylparaben, propylparaben, butylparaben, atau benzylparaben.. Haa.. kan dah keluar bahasa kimia.. Hehe.

Bahaya atau tak paraben ni, masih belum dapat ditentukan. Sumber dari website FDA, penyelidikan terakhir pada tahun 2004, menunjukkan adanya paraben dalam kanser payudara. Ini kerana adanya paraben yang bersifat seakan-akan estrogen (tetapi lemah), dan ini mempengaruhi estrogen pada kanser payudara. Namun begitu, kajian ini masih belum dapat disimpulkan bahawa paraben itu penyebab kanser.

Jadi, sehingga ke hari ini, menurut FDA, paraben tu masih selamat digunakan asalkan peratusan paraben dalam bahan kosmetik itu tidak tinggi. FDA masih lagi meneruskan pemerhatian dan menyelidik kesan paraben pada badan manusia.

sumber: FDA website

Food and Drugs Association

Testimoni Kulit Tidak Bermasalah Selepas Amalkan Vitamin C Shaklee

Vitamin C membantu pembentukan collagen dalam badan kita, sekaligus membantu mencantikkan kulit. Ramai pengguna vitamin C, tidak kira apa jua jenama, sukakan vitamin C kerana khasiatnya untuk kulit memang tidak dapat disangkalkan. Begitu juga dengan Sustained Release Vitamin C Plus Shaklee. Ramai yang memberikan testimoni positif setelah mengamalkan vitamin C secara consistent.
Kaedah “sustained release” yang ada pada vitamin C Shaklee membantu memastikan badan kita menyerap vitamin C secara perlahan. Oleh itu, badan kita akan sentiasa mempunyai nutrisi dan khasiat vitamin C.
Kita lihat apa kata mereka yang setia dan consistent mengamalkan vitamin C. Apa perubahan yang mereka rasai pada kulit mereka.
 
 
 
Mak andam pun puji pengantin yang amalkan vitamin C. Kulit licin gitu, senang nak make up. Ada pula tu yang kulit menjadi lebih cerah, halus gitu. Jerawat pun makin cepat pudar dan tak tinggalkan kesan. Alhamdulillah, semuanya atas keizinan Allah jua.
Jom amalkan vitamin C! Dan pilihlah vitamin C Shaklee yang sememangnya semulajadi, selamat, diyakini. Yang penting, mendapat kelulusan KKM. Dan yang menariknya, berbaloi dengan harga!

Hubungi kami untuk dapatkan vitamin C anda!!
———————————————————
Puan Shima (SID # 885670)
msg/whatsapp: 0196972866
pm fb: http://bit.ly/PM_Kami
Pengedar Shaklee di Seremban / Damansara
———————————————————

**Disclaimer**

Supplement Shaklee Untuk Kulit Sihat dan Cantik

Bulan Disember ni, hujung-hujung tahun ni, ramai yang pakat-pakat nak kahwin kan? Sampai la ke bulan Januari tahun depan. Berduyun-duyun kad jemputan kahwin sampai. Mesti ramai nak kan kulit yang sihat, cantik, gebu, flawless, glowing gitu. Haaaa… inilah masanya anda mendapatkan supplement Shaklee yang mantap ni.. Bulan ni promosi pulak tu..
Gambar hiasan semata-mata
Jika kulit anda tidak mempunyai masalah kulit berminyak dan berjerawat, supplement ini adalah untuk anda. Gabungan Vitamin E, Vitamin C.. Ditambah pula dengan B-Complex, ESP. In shaa Allah, hasilnya memang mengagumkan.
Bagaimana supplement ni boleh membantu?
✿ merangsang pembentukan collagen yang membantu mengurangkan kedut di muka dan menganjalkan kulit
✿ membantu mencerahkan kulit jika consistent pengambilannya
✿ membantu melambatkan penuaan
✿ membantu menyekat pembentukan pigmentasi
✿ membantu melambatkan penuaan
✿ membantu mengurangkan garis kedut, garis halus, parut
✿ membantu memulihkan tekstur kulit dan tona muka
✿ membantu memulihkan parut luka
Sebagai penambahan, anda boleh juga ambil supplement B-Complex. Kenapa?
✿ lengkap dengan segala keperluan vitamin B yang diperlukan
✿ membantu mengurangkan stress (tekanan emosi) yang membuatkan tekstur kulit kita jadi nampak tua
✿ membantu menstabilkan saraf
Hubungi kami untuk dapatkan supplement anda ini.

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=1c4b086a02f46ca94fe183336887ff4e
———————————————————
Puan Shima (SID # 885670)
msg/whatsapp: 0196972866
pm fb: http://bit.ly/PM_Kami
Pengedar Shaklee di Seremban / Damansara
———————————————————

**Disclaimer**

Masalah Kulit Sunburn? Ikut Cara Saya Untuk Kurangkan Masalah Ini

Sunburn? Oh no! Paling tak suka apabila muka kena sunburn lepas berada di bawah pancaran matahari dalam suatu tempoh yang lama. Bila kulit sunburn, kulit kemerah-merahan, gatal, kering. Rasa tidak selesa tu memang sukar untuk digambarkan. Siapa yang pernah alami kulit sunburn, mesti faham apa yang saya cuba sampaikan. Kali ini, saya nak share dengan anda, bagaimana saya atasi masalah sunburn ini dalam tempoh 3 hari. Ini testimoni saya, dan saya ingin share dengan anda. (✿◠‿◠)
Cara saya amat mudah. Saya amalkan supplement dan krim malam (dalaman dan luaran). Supplement apa yang saya pakai? Krim malam apa yang saya tepek pada muka saya setiap malam? Meh saya share!
Saya memilih supplement Vitamin C!!
Kenapa vitamin C menjadi pilihan saya?
✔ kaedah sustained release nya membolehkan khasiat vitamin C menyerap ke sel badan dengan perlahan di saat badan memerlukannya
✔ vitamin C membantu mencerahkan kulit
✔ vitamin C juga membantu merangsangkan pembentukan collagen yang menganjalkan kulit dan melembutkan kulit
✔ vitamin C membantu membina sel darah merah yang sihat
✔ vitamin C juga membantu melambatkan penuaan
Saya memilih NutriWhite Overnight Renewal Whitening Cream!!
Kenapa saya memilih krim malam NutriWhite?
✔ diperbuat daripada 16 ramuan botani yang bersesuaian dengan kulit
✔ membantu memperbaharui dan mengembalikan keremajaan kulit sewaktu tidur
✔ membantu melembapkan kulit secara mendalam
✔ vitamin C di dalam krim ini membantu mengurangkan tompok hitam dan mengembalikan keserian wajah
✔ mengandungi scullcap yang membantu menghilangkan keradangan kulit
So, jom sertai saya dan ikuti tips saya! Hubungi saya untuk mendapatkan free consultation! Carilah SID yang berilmu yang boleh membantu dan guide anda.
———————————————————
Puan Shima (SID # 885670)
msg/whatsapp: 0196972866
———————————————————

**Disclaimer**

Supplement Shaklee Untuk Kulit Berminyak Tiada Jerawat

Ada sesetengah orang yang mempunyai masalah kulit berminyak yang sangat serius, tetapi tiada masalah jerawat. Lain hormone seseorang itu, lainlah jenis kulit mereka. Namun begitu, masalah kulit berminyak juga boleh memberikan ketidakselesaan kepada kita. Shaklee mempunyai supplement yang boleh dicadangkan untuk membantu anda yang mempunyai masalah kulit berminyak tetapi tiada jerawat.
Bagaimana supplement ini boleh membantu anda?
⚘ membantu melicinkan kulit
⚘ membantu menghasilkan pembentukan collagen
⚘ membantu mencerahkan kulit
⚘ membantu mengurangkan kesan parut
⚘ membantu melambatkan penuaan (anti-oksidan)
⚘ membantu mengurangkan kedutan
Pengambilan supplement bukanlah seperti ubat-ubatan, dimana kesannya kelihatan lebih cepat. Bergantung kepada penerimaan individu, tempoh nampak kesannya ada yang cepat dan ada yang lambat. Namun, in shaa Allah, anda akan mendapat hasil yang positif jika consistent.
Hubungi kami untuk order dan anda akan mendapat free consultation secara exclusive dari kami!
———————————————————
Puan Shima (SID # 885670)
msg/whatsapp: 0196972866
———————————————————

**Disclaimer**